ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Για την αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα



Θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους για να την παράσχουν

Ο χρόνος ολοκλήρωσης αξιολόγησης του νέου προγράμματος (καθώς οι δανειστές τον συναρτούν με τις εκλογές), η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο και η αναζήτηση της καταλληλότερης φόρμουλας διασφάλισης βιωσιμότητας του χρέους είναι τρία από τα κεφάλαια που δεσπόζουν αυτόν τον καιρό στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών.


Ειδικά για το τελευταίο -και περισσότερο φλέγον- θέμα, οι ΗΠΑ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να παρέμβουν στην επερχόμενη συνεδρίαση του G20 στην Άγκυρα, το Σαββατοκύριακο. Όπως δήλωσε σχετικά στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, "οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί η ανάπτυξη θα βοηθήσουν να βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Στην Άγκυρα, θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα", προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Συζήτηση στο Εurogroup για την ελληνική οικονομία

Εκτός από το G20, η ελληνική οικονομία θα συζητηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και στο Εurogroup, όπου θα διαφανεί αν οι εκλογές θα φέρουν αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Εurogroup στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ως προς το χρέος, στη Γερμανία, η "Suddeutsche Zeitung" αναφέρθηκε στη σοβαρή πιθανότητα συμμετοχής ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο όπως επιθυμεί και το Βερολίνο (το οποίο όμως δυσαρεστεί ο όρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χρέους που ζητεί το ΔΝΤ). Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η καγκελάριος Αν. Μέρκελ ήταν που επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο ώστε να τραβήξει πάνω του τις αιτιάσεις για τη λιτότητα.

Στα της δόσης, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το Εurogroup να ορίσει δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα το επόμενο δίμηνο και εφόσον εφαρμοστούν, να διχοτομηθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ σε δύο μικρότερες, οι οποίες ενδέχεται να καθυστερήσουν σύμφωνα με τους δανειστές, μαζί με τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Γερμανικές διχογνωμίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Παράλληλα, ο οικονομολόγος Μπερτ Ρίρουπ, πρόεδρος του Handelsblatt Research Institute, προτείνει, σε άρθρο του στην εφημερίδα, "η Ευρώπη να αποπληρώσει το ΔΝΤ και να οργανώσει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας", κάτι στο οποίο δεν συμφωνουν πολλοί βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και, όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Άλλωστε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι υπολογίζει στο ΔΝΤ, αναφερόμενος μάλιστα και σε συγκεκριμένο ποσό, καθώς εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα συνεισφέρει 16 δισ. ευρώ από τα συνολικά 86 δισ. του τρίτου πακέτου.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του θέτει δύο όρους για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας:
* Πρώτον, να προβεί η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ να επιθυμεί να μειωθεί η δαπάνη για τις συντάξεις από το 16% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 15%.

* Δεύτερον, να συμβάλουν οι Ευρωπαίοι σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και πρόσφατα σε συνέντευξή της η Κρ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για κούρεμα του χρέους, αλλά για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του (ήδη γίνεται λόγος, αντί για κούρεμα του χρέους, να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στα 30 χρόνια).

Σημειώνεται, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ότι το ΔΝΤ δεν την υπολογίζει πλέον με βάση τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αλλά σε σχέση με τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Αυτός ο δείκτης μετρά τι ποσά θα πρέπει να καταβάλει μια χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους της (το ποσοστό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ) και συνήθως χρησιμοποιείται από το ΔΝΤ μόνο για δάνεια προς αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δύο σενάρια της "Suddeutsche Zeitung"

Ακόμη, σύμφωνα με τη "Suddeutsche Zeitung", υπάρχουν δύο σενάρια.

* Το εξαιρετικά αισιόδοξο είναι να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και τότε δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να συζητείται κούρεμα.
* Το απαισιόδοξο σενάριο είναι να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της η Ελλάδα.
Τότε, όπως εκτιμά ο Ολ. Μπλανσάρ, το κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο. Όμως αυτό είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιενς Σπαν με δηλώσεις του στο Bloomberg εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα. Μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι αν κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, θα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε έναν πολύ ισχυρό ηγέτη για τις μεταρρυθμίσεις, αν και σημείωσε ότι είναι ακόμη αναγκαία μια αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που «δεν θα είναι εύκολη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις υπογραφείσες συμφωνίες από τους προηγούμενους κυβερνώντες και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας.

«Ύστερα από τρεις εβδομάδες με κλειστές τις τράπεζες στην Ελλάδα, όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε.

Σκεπτικισμός δανειστών

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πιθανή αναβολή της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί, επισημαίνει δημοσίευμα της "Deutsche Welle".

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο Market News International, οι δανειστές θεωρούν πιθανότερο να ξεκινήσει η αξιολόγηση τον Νοέμβριο, οπότε μετατίθεται και η συζήτηση του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει επίσης πως οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ακολουθήσει μετεκλογικά πλήρως τους όρους που έθεσαν οι θεσμοί για τη χορήγηση του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου και μόνον υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δόση.

Παναγόπουλος Θάνος - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: