Die Linke: Σταματήστε να πουλάτε όπλα στη Μέση Ανατολή για να πάψουν οι πόλεμοι και τα καραβάνια των προσφύγων
"Παγκόσμια πρόκληση", που ξεπερνάει τα σύνορα της Ευρώπης, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζοντας από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ζητώντας να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος με την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ρωσίας. "Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της φυγής των ανθρώπων, γι' αυτό είναι αναγκαία η συμβολή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής" τόνισε η καγκελάριος.
"Οι χειρισμοί μας στην παρούσα κρίση θα διαμορφώσουν την ήπειρό μας για πολλά χρόνια. Θέλω η Ευρώπη να περάσει με επιτυχία αυτή την κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και ηθική δοκιμασία" δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και ζήτησε να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά στάνταρ στην παροχή στέγης και φροντίδας στους πρόσφυγες, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, που «αυτή τη στιγμή δεν είναι κατοχυρωμένη παντού».
"Παχιά λόγια"...
Οι δηλώσεις της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Die Linke, με την αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ να χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη για την προσφυγική κρίση τη γερμανική κυβέρνηση και να καλεί τη Μέρκελ να σταματήσει άμεσα την πώληση γερμανικών όπλων σε περιοχές συγκρούσεων.
«Η ειρήνη δεν αναπτύσσεται σε πεδία βομβαρδισμών» είπε η Βάγκενκνεχτ και τόνισε ότι οι πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συνέπειες της πολιτικής της Δύσης στη Μέση Ανατολή. "Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πάψει να στηρίζει τις ΗΠΑ στη μετατροπή και άλλων περιοχών της Μέσης Ανατολής σε εστίες πυρκαγιάς" υπογράμμισε το στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και έκανε λόγο για «ωραία λόγια» από την Άνγκελα Μέρκελ, που όμως δεν γίνονται πράξη.
Σημειώνεται ότι, χάρη στην άφιξη ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αλλοδαπών, ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε πέρυσι κατά 430.000 φθάνοντας τα 81,2 εκατομμύρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1992. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, συνολικά 7,5 εκατομμύρια ξένοι πολίτες ζουν στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2014. Οι αλλοδαποί αποτελούσαν το 9,3% του πληθυσμού της Γερμανίας στο τέλος της χρονιάς, ποσοστό αυξημένο κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Και βαλκανικές κόντρες
Στο μεταξύ οι διαδοχικές προσπάθειες των χωρών των Βαλκανίων να "φράξουν" τα σύνορά τους απέναντι στην προσφυγική ροή οδηγεί σε αναζωπύρωση των "παραδοσιακών" αντιπαλοτήτων ανάμεσά τους απειλώντας να οδηγήσει την περιοχή σε έναν "ψυχρό πόλεμο", με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την επιδείνωση των σχέσεων Σερβίας - Κροατίας.
Η Σερβία παρομοίασε τους περιορισμούς που επέβαλε προχθές η Κροατία στη σερβοκροατική μεθόριο με τους ρατσιστικούς νόμους που είχε επιβάλει κατά των Σέρβων το φιλοναζιστικό καθεστώς του Ζάγκρεμπ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία απαγόρευσε σε όσους έχουν σερβικά διαβατήρια και οχήματα με σερβικές πινακίδες να εισέλθουν στο έδαφός της, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για τη ροή προσφύγων μέσω των κοινών τους συνόρων.
Την ίδια ώρα οι ουγγρικές αρχές ξεκίνησαν χθες να τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και στα σύνορα με τη Σλοβενία, ύστερα από εκείνα που τοποθέτησαν τις προηγούμενες ημέρες στα σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία. Παράλληλα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ αποκάλυψε ότι η χώρα της έχει στείλει περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες πίσω στις χώρες προέλευσής τους.
Η Μικλ - Λάιτνερ επεσήμανε ότι "πολύ λίγες" αιτήσεις για την παροχή ασύλου έγιναν σε "ασφαλείς χώρες", όπως η Κροατία και η Σλοβενία, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν από αυτές δεν αναζητούσαν πλέον ασφάλεια "αλλά ήθελαν να επιλέξουν μια χώρα με πιο ελκυστική οικονομία"...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου