"Χρειάζεται ένα κόμμα που θα συνδέεται με την κοινωνία και θα ακούει την κριτική της" σημείωσε o Ευκλ. Τσακαλώτος. |
Πανστρατιά για τη μάχη της αυτοδυναμίας - Κοινός τόπος ήταν και η απόρριψη του
ενδεχομένου συγκυβέρνησης με τις δυνάμεις του παλιού κατεστημένου
Κλίμα ενότητας χαρακτήρισε την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λείπει βέβαια η κριτική τόσο στα πεπραγμένα του επταμήνου όσο και στην εσωκομματική λειτουργία. Κοινός τόπος ήταν και η απόρριψη του ενδεχομένου συγκυβέρνησης με τις δυνάμεις του παλιού κατεστημένου.
Ευ. Τσακαλώτος: Να θέσουμε προτεραιότητες
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που τοποθετήθηκε αμέσως μετά την εισήγηση του Αλεξη Τσίπρα για να πει:"Μαζί θα δώσουμε τη μάχη να πάμε μπροστά". Τόνισε ότι "η αποτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις". Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους νέους ανθρώπους που αναδείχθηκαν και συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, επισήμανε πως η Αριστερά έχει ανάγκη τόσο τον κινηματικό άξονα όσο και το πρόγραμμα και το εναλλακτικό παράδειγμα. Για την αναβολή του συνεδρίου ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε:
"Έγινε μεγάλο λάθος στη δημοκρατία του κόμματός μας". Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν προτεραιότητες στην υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για "πέντε πράγματα που θα αφήσουν αποτυπώματα για μια επόμενη γενιά, όπως η υγεία, το συνεταιριστικό κίνημα και η εκπαίδευση".
"Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζί και μέσα από αυτόν η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προκύψει ισχυρότερη" υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος έκλεισε και τη διαδικασία. "Το θέμα είναι να επιλέξουμε τις μάχες που πρέπει να δώσουμε" είπε και δήλωσε την εναντίωσή του απέναντι σε ένα κόμμα που θα λειτουργεί με βάση επιτελεία και δημοσκοπήσεις.
"Χρειάζεται ένα κόμμα που θα συνδέεται με την κοινωνία και θα ακούει την κριτική της" σημείωσε.
"Μόνο με αναπτυξιακό σοκ εφαρμόζεται η όποια αριστερή πολιτική" τόνισε με τη σειρά του ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δημήτρης Μάρδας, υπενθυμίζοντας πως "έχουμε στα χέρια μας πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό και το δίνουμε σε άλλους να το εκμεταλλευτούν". Για τη διαπραγμάτευση δήλωσε ότι "κάποιοι έλιωσαν, έδωσαν ένα κομμάτι του εαυτού τους" και σημείωσε ότι πρέπει "να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας".
Γ. Δραγασάκης: Αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου
"Δεν είναι σχήμα λόγου το ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε" είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε πως προέχουν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο σχεδιασμός για την τετραετία, το θέμα του χρέους, η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου και η έμφαση στους αδύναμους. Τέλος, άσκησε κριτική και στη ΛΑΕ.Εξαίροντας τη μικρή νίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο Πάνος Σκουρλέτης διερωτήθηκε για τις Σκουριές γιατί η πρόσφατη απόφαση δεν ελήφθη νωρίτερα, τονίζοντας πως "βρέθηκαν υπηρεσίες που κρύβανε τους φακέλους και υπάρχει κατεύθυνση στους υπηρεσιακούς να συνεχίσουν την πρόθεσή μας". Άσκησε και κριτική στη ΛΑΕ: "Ο Λαφαζάνης εδώ και δεκαετίες περίμενε αυτή την προσωπική του δικαίωση".
"Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση", υπογράμμισε, όσον αφορά τη συμφωνία ο Αλέκος Φλαμπουράρης και τόνισε ότι "εμείς μαζί με την κοινωνία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει αυτή η συμφωνία". "Όποια λάθη και να γίνανε, όποιες παραλείψεις, θα μας βοηθήσουν όλους να διορθωθούμε, αν δεν αποδίδεται πρόθεση" δήλωσε και κάλεσε να κρατήσει το κόμμα σταθερή τη σχέση με την κοινωνία και τα κινήματα. Τόνισε: "Παλεύουμε για να έχουμε πλειοψηφία".
Αρ. Μπαλτάς: Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει
"Στον πόλεμο ή συνεχίζεις να πολεμάς ή αποστρατεύεσαι, ενδιάμεση θέση δεν υπάρχει" τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς επισημαίνοντας: "Έχουμε σχέδιο και απόλυτη υποχρέωση απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή", ενώ τόνισε για το δημοψήφισμα: "Η ιστορική νίκη του λαού ως τέτοια δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει όμως στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ". Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατέληξε πως "δεν υπάρχει χώρος για δραχμή, εκτός αν σκεφτεί κανείς ότι θα γίνουμε μια δραχμική αποικία".Τρεις άξονες από τον Κ. Δουζίνα
Ο Κώστας Δουζίνας κατήγγειλε την "αριστερή μελαγχολία" και τη στάση του επαναστάτη που προτιμά τα δόγματα από το "να μπει στην αποτυχία και να αλλάξει τον κόσμο". Μίλησε για τρεις άξονες που οριοθετούν τον ορίζοντα που πρέπει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, την ισότητα, ως προς το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά και μιας συνεχούς αναδιανεμητικής πολιτικής, δεύτερον, τη δημοκρατία και, τέλος, τον άξονα πολιτισμός - παιδεία. "Το μέλλον είναι εδώ και το μέλλον μας ανήκει, αλλά δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι θα το πετύχουμε" σημείωσε, για να καταλήξει ότι μόνο εκ των υστέρων θα αποτιμηθεί αυτό.Τις "κόκκινες γραμμές" όσων παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση των "53+" έθεσε ο Πάνος Λάμπρου, αποκλείοντας τη συναίνεση σε συνεργασίες με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ζητώντας σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο, απορρίπτοντας "υποψηφιότητες που μας προσβάλλουν" και τονίζοντας: "Δεν θα μείνουμε απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίες".
"Να προχωρήσουμε με αντάρτικο στη συμφωνία, να κρατήσουμε ζωντανή τη σύγκρουση" τόνισε από την πλευρά της Ενωτικής Κίνησης το μέλος της Π.Γ. Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ "πρέπει να επαναφέρει και να νομοθετήσει αυτά που 'κόπηκαν' από τους θεσμούς".
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα "έδειξε τα όριά του και αυτό αποδείχθηκε στο δημοψήφισμα. Φάνηκε ότι δεν ήμασταν όλοι στην μάχη. Ο ελληνικός λαός ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εβδομάδα".
Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε πως ποτέ δεν δίστασε να συγκρουστεί πάνω στο τραπέζι και δημόσια με συμφέροντα, ενώ για τις καταγγελίες Μητρόπουλου είπε: "Με την υπόθεση του συντρόφου δεν έχω ούτε εμπλοκή, ούτε γνώση". Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπενθύμισε πως "έταξε το χαμόγελο". "Να μην αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ", κατέληξε.
"Δεν καταφέραμε τη συγκλονιστική εκδήλωση της λαϊκής βούλησης να την αποτυπώσουμε αποτελεσματικά και στο θεσμικό επίπεδο, κι εξαιτίας δικών μας λαθών" παραδέχτηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. Τόνισε, δε, ότι ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι η νίκη στις εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαρτηθεί από τα "πλοκάμια" του παλιού πολιτικού συστήματος.
Ασκώντας κριτική στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η Τασία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια ώστε "να εκπροσωπούν την Αριστερά και όχι όποιον περνάει απ' έξω να τον βάζουμε". Τέλος, κάλεσε σε συνέδριο επανακαθορισμού της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο.
Ο Μάκης Μπαλαούρας κάλεσε να υπάρξουν προτεραιότητες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κατά την εφαρμογή της συμφωνίας να αξιοποιήσει τα ισοδύναμα και τις ρωγμές.
"Το κόμμα δεν είναι η οργάνωση, τα στελέχη του, οι ομάδες του και οι ηγεσίες του. Είναι η εκπροσώπηση των λαϊκών τάξεων" ανέφερε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι χρειάζεται η ανασυγκρότηση του κόμματος.
"Μπαίνουμε τραυματισμένοι στην εκλογική μάχη" σημείωσε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Ως αναγκαίες κινήσεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ξήλωμα του κράτους, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, το σύστημα υγείας και παιδείας, την κοινωνική προστασία και την ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε πως "είναι ο χειρότερος εφιάλτης" η συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Ποτάμι, ενώ κλείνοντας απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κόμματος να δώσουν τον αγώνα αυτές τις 20 μέρες έως τις εκλογές.
Για "τέλος εποχής και αρχή μιας άλλης" έκανε λόγο η βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στη λειτουργία του κόμματος αλλά και της Κ.Ο. Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την παρουσία στελεχών στα "συστημικά κανάλια που χαριεντίζονται με το είδος 'Μπογδάνος, Αυτιάς, Πρετεντέρης'". Για τα ψηφοδέλτια σημείωσε ότι μερικοί από το περιβάλλον του πρωθυπουργού "έχουν αρχίσει τους αρραβώνες".
"Περιμένουν από εμάς το κάτι διαφορετικό" τόνισε η Κυριακή Μάλαμα, καταλήγοντας: "Να αποφύγουμε την ανθρωποφαγία που χαρακτηρίζει την Αριστερά". "Παλεύω 15 χρόνια για την ενότητα στον χώρο της Αριστεράς και νομίζω ότι είμαστε όλοι στενοχωρημένοι, γιατί πάψαμε να τα καταφέρνουμε σε αυτόν τον τομέα" δήλωσε η βουλευτής Β' Πειραιά Εύη Καρακώστα.
Στην έναρξη της διαδικασίας χαιρετισμό απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που στηρίζουν "την προσπάθεια για μια αλλαγή στον τόπο μας", ενώ "καλό κουράγιο και δύναμη, υπομονή, επιμονή, μυαλό και καρδιά" ευχήθηκε ο Μιχάλης Βασιλάκης, που χαιρέτισε εκ μέρους του ΕΑΜ.
Κωστοπούλου Μίνα-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου