Στη μεριά της πλειοψηφίας εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι από το γεγονός της αποφυγής μιας εσωτερικής ρήξης

Σε έκτακτο συνέδριο στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη θα αποφασιστεί η επόμενη μέρα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και αφού ολοκληρωθούν οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα εμπλέξουν συνολικά τη βάση του κόμματος.


Η απόφαση πάρθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης, στην οποία επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας (με ευρεία πλειοψηφία χωρίς να τεθεί θέμα καταμέτρησης) για έκτακτο συνέδριο έναντι της πρότασης για διαρκές συνέδριο από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Έτσι, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον εκτεταμένο απολογισμό που είναι απαραίτητος και να αναζητήσει μια νέα στρατηγική στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, με πολιτικούς όρους, το διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. Και αυτό γιατί τον Αύγουστο αναμένεται να έρθει η νέα τριετής συμφωνία, ενδεχομένως και με νέα ψήφιση προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία, πιθανόν, να οδηγήσει σε νέο κύκλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πάλι απώλειες. Στην Κ.Ε., αν και δεν υπήρξαν αντιδράσεις στις προτάσεις για προσωρινή παύση εχθροπραξιών στο κόμμα ώς το συνέδριο (ουσιαστικά προτάσεις να μην υπάρξουν διαγραφές), δεν πάρθηκε καμία επίσημη απόφαση επ' αυτού. Έχει σημασία, πάντως, ότι ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης αναφέρθηκε σε αυτό κατά το κλείσιμο, ενώ δεν υπήρξε απόφαση (πέρα από εκείνη για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου) που να δεσμεύει άμεσα τα μέλη του κόμματος. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών νωρίς το φθινόπωρο.

Στη μεριά της πλειοψηφίας εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι από το γεγονός της αποφυγής μιας εσωτερικής ρήξης αλλά και από το ότι η κυβέρνηση μπορεί τώρα να ολοκληρώσει μια συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και το κόμμα να αναζητήσει στο συνέδριο μια νέα προοπτική.

Η "αντίφαση" και οι αποχρώσεις στην Αριστερή Πλατφόρμα

Όμως, στη μεριά της Αριστερής Πλατφόρμας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια. Ενδεικτικό ήταν το κύριο άρθρο της iskra την Παρασκευή με τίτλο: "Πρώτα νέο μνημόνιο και μετά έκτακτο συνέδριο που θα το επικυρώσει". Σε αυτό αναφέρεται πως «η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής με την ψήφο της και την τελική της απόφαση έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης και συγκεκριμένα μιας μικρής ομάδας που διευθύνει τις διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, το συνέδριο χαρακτηρίζεται ως "παρωδία". Επιπλέον, τον Σεπτέμβρη το ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε. διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Αποδέσμευση από την Ευρωζώνη: προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές», στο οποίο θα εξετασθεί και "ο συντονισμός δράσεων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών".

Πάντως, φαίνεται πως οι τελικές αποφάσεις της τάσης δεν έχουν ακόμη ληφθεί. "Κανείς μας δεν θέλει τη διάσπαση, όμως κανένας δεν αντέχει να είναι σε ένα μνημονιακό κόμμα. Αυτό είναι μια αντίφαση. Θα δούμε το επόμενο διάστημα" ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" επιφανές στέλεχός της.

Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούν να πέσουν οι τόνοι εσωκομματικά. Στελέχη της αναφέρουν πως "υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους χειρισμούς προς την επόμενη μέρα". Αν και συντάσσονται με τα υπόλοιπα στελέχη της τάσης στην κριτική για τις "ψευδαισθήσεις" της πλειοψηφίας, επιμένουν ότι "θα πρέπει να διαχειριστούμε τη διαφωνία μας εντός ΣΥΡΙΖΑ". Επίσης, προτείνουν "η προετοιμασία της ρήξης να γίνει μετά από σταδιακή προετοιμασία και με συντονισμένο τρόπο". Πάντως, σε ερωτήσεις για το αν χωράνε σε μια επόμενη μέρα που η πλειοψηφία δεν θα συνταχθεί με αυτό το σχέδιο, αναφέρουν ότι η Α.Π. "μπορεί να παραμείνει και να καλύψει τον χώρο που της αναλογεί στο κόμμα, όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και εκδοχές για το πώς μπορεί να γίνει μια διαχείριση της συνύπαρξης στην κοινοβουλευτική ομάδα".

ΚΟΕ: Περιμένουμε πολιτικές εξελίξεις, παρακολουθούμε Ζωή και Γλέζο

Τις πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε διεργασίες αναζητούν στην ΚΟΕ μετά την παραίτηση αρκετών μελών της από την Κ.Ε. Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι "μπορεί να τους περιλαμβάνει", καθώς "το κόμμα βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με πολλές αποχωρήσεις μελών στις οργανώσεις". Ταυτόχρονα, εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την πρόταση Δραγασάκη για "επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ" την οποία καταγγέλλουν ως προσπάθεια "να δημιουργηθεί ένα κόμμα αρχηγικού χαρακτήρα".

Με προσοχή παρακολουθούν τις κινήσεις του Μανώλη Γλέζου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου που, ο πρώτος με τον "πολιτικό όγκο" του και η δεύτερη με τη "διείσδυση σε μεγάλα στρώματα", μπορούν να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα έχουν "κινητικότητα και χωρητικότητα". Αναφέρουν, δε, πως αυτή η δυναμική λείπει από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Αναπλήρωση θέσεων μετά τις αποχωρήσεις

Την Πέμπτη, 17 μέλη της Κ.Ε. (τα περισσότερα προσκείμενα στην ΚΟΕ) παραιτήθηκαν από το όργανο καταγγέλλοντας ότι "η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα". Επίσης, την Παρασκευή ο Λουκάς Αξελός παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία (είχε αντικαταστήσει τον Ρούντι Ρινάλντι μετά την παραίτηση του) δηλώνοντας ότι αρνείται να επικυρώσει τον "κλειστο πυρήνα της ηγετικής ομάδας" να διαχειριστεί "ένα τόσο καθοριστικό για τη μοίρα της Ελλάδας ζήτημα".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η θέση στην Π.Γ. θα μείνει κενή (δεν υπάρχουν άλλοι επιλαχόντες από την ψηφοδέλτιο το οποίο είχε εκλεγεί ο Ρ. Ρινάλντι). Αντιθέτως, οι θέσεις στην Κ.Ε. θα αναπληρωθούν από τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου της πλειοψηφίας (στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της που παραιτήθηκαν).

Μ. Θεοδωράκης: "Να υπερασπιστούμε το όχι του ελληνικού λαού"

Σε έκκληση στην οποία ζητούν να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλες προσωπικότητες. Σε αυτή τονίζουν: ''Στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, το τελεσίγραφο των πιστωτών, που ενεργούν ως ανελέητοι αποικιοκράτες και καταστροφείς της χώρας μας". Επίσης, επιτίθενται στην κυβέρνηση που μόλις έκλεισαν οι κάλπες "ενεργεί ωσάν να είχε κερδίσει το Ναι".

Την έκκληση συνυπογράφουν οι Βένιος Αγγελόπουλος, Γιώργος Βήχας, Κλεάνθης Γρίβας, Μαρία Δεληβάνη-Νεγρεπόντη, Κατερίνα Θανοπούλου, Κώστας Καραΐσκος, Γιώργος Κασιμάτης, Παπα-Αντρέας Κεφαλογιάννης, Στάθης Κουβελάκης, Νίκος Κουτσού, Μάριος Κρητικός, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Δημήτρης Λαβδιώτης, Γιάννης Μαύρος, Γιώργος Μουστάκης, Δημήτρης Μπελαντής, Παναγιώτης Παντελίδης, Δημήτρης Πατέλης, Τζέιμς Πέτρας, Ελένη Πορτάλιου, Στάθης Σταυρόπουλος, Θέμος Στοφορόπουλος, Μιχάλης Στυλιανού, Γιάννης Σχίζας, Φώτης Τερζάκης, Βαγγέλης Τσεκούρας, Μαρία Φραγκιαδάκη.

Φοίβος Κλαυδιανός - avgi.gr