Ομαλή η διέλευση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Βορρά της Ευρώπης οι χιλιάδες πρόσφυγες με την Ουγγαρία να σχεδιάζει νέα μέτρα εναντίον τους -από στρατό μέχρι ειδικές ζώνες στα σύνορα με τη Σερβία- και παράλληλα να συνεχίζει την κατασκευή του "φράκτη", για τον οποίο δέχεται κριτική από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που χαρακτηρίζει την κατασκευή του "έμμεση επιδότηση των διακινητών".
Την ίδια ώρα, η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μανιφέστο" κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση του προσφυγικού ζητήματος στον προεκλογικό αγώνα με τρόπο που θα ευνοούνται η ξενοφοβία και η Χρυσή Αυγή. Ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης προχωράει σε μια τελευταία επίθεση κατά της απερχόμενης υπουργού με φόντο το ξενοδοχείο "Καπετάν Ηλίας".
Κατά τα άλλα, στον Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα το πλοίο "Ελ. Βενιζέλος", το οποίο αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Κω με 800 πρόσφυγες και μετανάστες και είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει σε Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στη Λέσβο, όπου καταφθάνουν καθημερινά περίπου 2.000 άνθρωποι από τα παράλια της Τουρκίας. Αυξημένες, πάντως, είναι και οι αφίξεις στην Κω, καθώς, αυτές τις μέρες που έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες, περί τους 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν ημερησίως στο νησί.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δρομολογηθεί και δεύτερο πλοίο, που κατά δήλωση του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, θα μεταφέρει 10.000 άτομα ανά εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών λόγω της μεταβατικής περιόδου εν όψει των εκλογών. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε χθες η απελθούσα αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η παράδοση χώρων πρώτης υποδοχής σε Λέσβο, Κω και Λέρο.
Η "άνοδος" των προσφύγων
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται το ταξίδι των προσφύγων στα Βαλκάνια. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) γνωστοποίησε ότι από τις 8.00 προχθές το πρωί, μέχρι την ίδια ώρα χθες, καταγράφηκαν 1.289 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα. Σε αυτούς χορηγήθηκαν άδειες διαμονής 72 ωρών στη χώρα, εντός των οποίων πρέπει να την εγκαταλείψουν.Συνολικά, από τις 19 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν εκδώσει 49.283 τέτοιες άδειες τριήμερης διαμονής. Ο αριθμός όμως των τελευταίων που εισήλθαν στη χώρα το παραπάνω χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μαζικών εισροών μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πολλοί απ' αυτούς δεν καταγράφονταν και συνέχιζαν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία επιβιβαζόμενοι στο πρώτο τρένο που εμφανιζόταν στον σταθμό της Γευγελής.
ΔΟΜ: Φράχτης για εκλογικά οφέλη και έμμεση επιδότηση στους διακινητές
"Η άποψή μας για τον τοίχο που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί μια έμμεση επιδότηση για τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να παρακάμψουν τον φράχτη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη."Διάφορες χώρες το κάνουν αυτό όλη την ώρα για να ευχαριστήσουν το εκλογικό τους σώμα στο εσωτερικό - φαίνεται σκληρό, φαίνεται προνοητικό, μοιάζει σαν να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κόσμου ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί. Κτίζουν, λοιπόν, έναν φράχτη. Έχουμε εμπειρία δεκαετιών που δείχνει πως αυτό δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα όπως νομίζουν" πρόσθεσε.
Ο ΔOM αναφέρει πως 1.500 - 2.000 άνθρωποι κινούνται καθημερινά μέσω Βαλκανίων στην Ουγγαρία και πως υπάρχει μια "ρεαλιστική πιθανότητα" ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 3.000 καθημερινά.
Ουγγαρία: Τροποποίηση νομοθεσίας με στόχο μετανάστες - πρόσφυγες
Την τροποποίηση της νομοθεσίας και τη χρήση ακόμα και του στρατού ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις στην Ουγγαρία από τις προσφυγικές ροές προανήγγειλε χθες ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γκερκγέλι Γκουλίας. Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν συνολικά 13 νόμους και οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες, αν γίνουν δεκτές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικών ζωνών διέλευσης κοντά στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να ανακοπούν οι νεοεισελθόντες ενόσω θα εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.Περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερες ποινές για την παράνομη διέλευση των συνόρων και την πρόκληση ζημιών στον φράχτη που κατασκευάζουν.
Συνέντευξη της Τ. Χριστοδουλοπούλου στην "Ιλ Μανιφέστο"
«Επειδή μειώνονται οι δυνατότητες αντιπολίτευσης των κομμάτων, μετά τη νέα συμφωνία, φοβάμαι ότι θα επιλέξουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου και θα το κάνουν γιατί τα μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης, φόβου και καλλιέργειας προκαταλήψεων στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μανιφέστο" θεωρώντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να "τραυματιστεί" ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα και να δουλέψουν, τελικά, όλοι για να αυξηθούν οι ψήφοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».Η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζει επίσης ότι «η μεγάλη μετακίνηση προσφύγων προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχει καταργήσει, στην πραγματικότητα, και τους κανονισμούς του Δουβλίνου και τη Συνθήκη του Σένγκεν» αφού «δεν μπορεί καμία χώρα να εμποδίσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα σύνορά της» και «οι κανονισμοί του Δουβλίνου υπήρχαν όσο η μετακίνηση των προσφύγων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη».
Σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, η Τασία Χριστοδουλοπούλου συμφωνεί ότι η μόνη δυνατότητα ρεαλιστικής και αξιοπρεπούς λύσης είναι η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας στις χώρες παραγωγής ή διέλευσης προσφύγων, ώστε να λυθούν θέματα ασφάλειας, να προστατευθεί η ζωή των προσφύγων και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της για να μπαίνουν οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αρνείται τη διάσωση όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ αντικρούει την κατηγορία ότι όσοι φθάνουν στη χώρα μας ευνοούνται να την εγκαταλείψουν: «Οι πρόσφυγες έχουν βρει μόνοι τους το πέρασμα από τον Νομό Κιλκίς και η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα εκτεταμένα σύνορα που έχει στα Βαλκάνια».
Για το νόμο περί Ιθαγένειας η Τ. Χριστοδουλοπούλου σημειώνει πως: «Αποτελεί μια υποχρέωση που είχαμε απέναντι στους νόμιμους μετανάστες. Δίνουμε ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς των οποίων μένουν ήδη πέντε χρόνια στην χώρα. Αποτελεί δικαίωμά τους, διότι στην πραγματικότητα αυτό που τους παρέχουμε είναι η ιδιότητα του πολίτη. Να έχουν, δηλαδή, εκτός από υποχρεώσεις, και μια σειρά δικαιώματα».
Η τελευταία επίθεση του δημάρχου Κω
Σε συνέχεια των επιστολών του δημάρχου Κω με την Τράπεζα Πειραιώς, που παραχώρησε το "Καπετάν Ηλίας", ο Γ. Κυρίτσης έσπευσε χθες να επιτεθεί στην απερχόμενη υπουργό με ανοίκειο ύφος μιλώντας για την "κυρία Τασία" και κατηγορώντας την για ψέματα σχετικά με τα εμπόδια που ο δήμος προέβαλε στη σωστή λειτουργία του "Καπετάν Ηλίας", σε σχέση με την ύδρευση, την αποχέτευση και το ρεύμα. Ξεχωρίζει μάλιστα την κυβερνητική πολιτική σε αυτή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αυτή του Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας την πρώτη "μειοψηφική" και μιλώντας για απόδοση ποινικών ευθυνών.Βισκαδουράκη Ηλέκτρα-Ζώτου Έλλη - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου