Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι βασική μας δέσμευση απέναντι στον λαό είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις και το δικαίωμα της σύνταξης και του μισθού



"Οι δανειστές μας πρέπει να κατανοήσουν ότι και αυτοί έχουν επιλογές και αυτοί έχουν διλήμματα, τα διλήμματα δεν είναι μόνο για μας", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, σχετικά με την επικείμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Μέλημα της κυβέρνησης είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων", συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μιλώντας στον ρ/σ "Παραπολιτικά" και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τα δώσουμε γιατί το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να πληρώνονται συντάξεις και μισθοί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και είναι δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το βασική μας δέσμευση απέναντι στον λαό είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις και το δικαίωμα της σύνταξης και του μισθού να μην μπουν στις καλένδες. Επομένως οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι και αυτοί έχουν επιλογές και αυτοί έχουν διλήμματα, τα διλήμματα δεν είναι μόνο για μας».

Με αφορμή πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, σχολίασε ότι «δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζιγκ ζαγκ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ».

Ο Κ. Ήσυχος τόνισε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να πάρει σοβαρά προσεγγίσεις που θα ακυρωθούν αύριο από τους ίδιους που σήμερα λένε άλλα και σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί το μεγάλο καρκίνωμα για τις επόμενες γενιές.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους, απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη και δεν μπορεί να κάνει καμία έκπτωση στον βασικό πυρήνα του προγράμματός της».

«Από εκεί και πέρα επιμένω ότι δεν είναι το πρόβλημα της χώρας τα 20 ή τα 30 δισ. ευρώ που πρέπει να πάρει για να χρηματοδοτηθεί τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, το πρόβλημα της χώρας είναι να αλλάξει όλη αυτή η πυξίδα που μας οδηγεί σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Δεν μπορεί η χώρα να δανείζεται συνεχώς για να αποπληρώνει πάλι πίσω δάνεια τα οποία κατά 80-90% αποπληρώναμε με τις δόσεις που παίρναμε».