Σχέδιο εξόδου από την κρίση
ΑΥΤΑ ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ, ΠΟΥ
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ BRICS
Την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την έξοδο στις χρηματαγορές.
Αυτά ενώ η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη ρωσική στήριξη στο αίτημα, που ετοιμάζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει, για να συμμετάσχει στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Συγκεκριμένα ο Παν. Λαφαζάνης είπε:
«Κατά τη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ εξασφαλίσαμε την αποφασιστική ρωσική συμβολή και στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση και λειτουργία της θα μπορεί να δεχθεί χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη», είπε ο Π. Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι συζητήθηκαν μάλιστα και τεχνικές λεπτομέρειες, σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, για να γίνει δεκτό, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης.
Κι ενώ οι λεπτομέρειες αφορούν στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού ρωσικού αερίου, που κατά εκτιμήσεις Ρώσων κα Ελληνων ειδικών θα φθάσει σε κόστος τα δύο δις ευρώ, ενώ τα κέρδη ανμένονται να ξεπεράσουν τα πέντε, από αυτά θα αποληρωθεί η συμβολική συμμετοχή στην τράπεζα των BRICS, όπου σημαντική συμβολή χει και η Ρωσία.
Με όπλο τα παραπάνω σε αντιπαράθεση με τους δανειστές, ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει το νέο αναπτυξιακό μέτρο για έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές, με σιγουριά και ασφάλεια.
Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.
Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα
Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας: "Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες", ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί "δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας".
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο "αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές" και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου