ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πατρινού ιστορικού Βασίλη Λάζαρη με θέμα "Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944"

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πατρινού ιστορικού Βασίλη Λάζαρη με θέμα "Η Αχαία στην Κατοχή 1941-1944" Από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός", με πολλά άγνωστα ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό - Στις 3 Νοεμβρίου 2014 η εκδήλωση παρουσίασης του
Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Άρης στην παρέλαση της 7-10-44 στην Πάτρα.
 
Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις Πατρινές Εκδόσεις Διαπολιτισμός του Παναγιώτη Νικολόπουλου στην κατηγορία Ιστορία, το πολυαναμενόμενο βιβλίο – μελέτη του ιστορικού και καθηγητή φιλολόγου Βασίλη Κων. Λάζαρη, με τίτλο «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944».
 
Η τωρινή εργασία του που «απλώνεται» σε 420 σελίδες, σε μία φροντισμένη έκδοση, συνοδεία σπάνιου φωτογραφικού υλικού και πολλών ντοκουμέντων, έχει ως θέμα τα περιστατικά που συγκρότησαν τα χρόνια της σκληρής ξενικής φασιστικής υποδούλωσης και της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης σε τοπικό επίπεδο, στην Πάτρα και την Αχαΐα. Πρόκειται για μία σημαντική μελέτη που είναι στηριγμένη κατά κύριο λόγο σ’ ένα πλήθος εγγράφων εκείνης της εποχής από τα οποία τα περισσότερα παρέμεναν μέχρι σήμερα αδημοσίευτα!

Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι η φασιστική επιδρομή και η κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου, με ιδιαίτερη έμφαση στον ανελέητο και αιφνιδιαστικό βομβαρδισμό της Πάτρας το τραγικό πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 οπότε και σκοτώθηκαν (και διαμελίστηκαν πολλοί από τα θύματα), πάνω από 194 άνθρωποι (απαριθμούνται τα ονόματά τους), η Ιταλική Κατοχή, η Γερμανική Κατοχή, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, οι φίλοι του εχθρού όπως η φιλογερμανική προπαγάνδα και τα τάγματα ασφαλείας, τα γεγονότα προς το τέλος της Κατοχής όπως η οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού, η δράση των εαμικών οργανώσεων και η φασιστική τρομοκρατία και τέλος η απελεύθερωση.

Πριν λίγες μέρες στις 4 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 70 χρόνια από την ημέρα που απελευθερώθηκε η Πάτρα από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Είχαν τότε μπει μαζί στην ελεύθερη πλέον Πάτρα ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που εκτελούσε χρέση υπουργικού αντιπροσώπου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την Πελοπόννησο.

Άκρως ενδιαφέρον και συγκλονιστικό είναι το τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος και της εκτέλεσης στα Καλάβρυτα όλου του ανδρικού πληθυσμού από 14 ετών και άνω, στον λόφο του Καπή, στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Ο Βασίλης Λάζαρης αναφέρει και πιστοποιεί πως το έγκλημα με τους εκατοντάδες νεκρούς των Καλαβρύτων από τους Ναζί και την πυρπόληση και λεηλασία των Καλαβρύτων δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία προσχεδιασμένη «γενοκτονία».

Παρουσιάζει επίσημο έγγραφο του Γερμανικού Στρατού, με το οποίο αποδεικνύεται ότι η διαταγή για το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης της ορεινής Αχαίας, είχε δοθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την μάχη Ρωγών-Κερπινής (16 και 17 Οκτωβρίου 1943), που οδήγησε στην εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων στις 7 Δεκεμβρίου. Εκτέλεση, που οι Ναζί κατά τη δική τους εκδοχή αλλά και κατά τη γνώμη και κάποιων Ελλήνων μελετητών και απλού κόσμου, ήταν η συνέχεια και η «αφορμή» για την φονική επιχείρησή τους, σε μορφή αντίποινων στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης βαθύς γνώστης των ιστορικών γεγονότων της Αχαΐας και όχι μόνο, έχει γενννηθεί στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης. Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Είναι τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Το 1983 εκδόθηκε το μελέτημά του "Τέχνης Σημεία", από το 1986 μέχρι το 1990 το τετράτομο έργο του "Πολιτική Ιστορία της Πάτρας", το 1996 η πραγματεία του "Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος" και το 2000 η μονογραφία του "Παναγιώτης Συνοδινός". Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις, το 1998 και το 1999 σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους η "Ιστορία της πόλεως των Πατρών", του Στέφανου Θωμόπουλου και το 2001 το "Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας", του Ευγένιου Βούλγαρη.

Η εργασία του "Καποδιστριακή Πάτρα" έχει ως θέμα της τη θαυμαστή αναγέννηση της Αχαϊκής πρωτεύουσας αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του Εικοσιένα.

*Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην οδό Ρ. Φεραίου (Μιχαλακοπούλου).

Πηγή: thebest.gr
Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: