Πολιτικού
Μηχανικού-Συγκοινωνιολόγου
Χτες εγκαινιάστηκε στην Αγορά Αργύρη μια υπέροχη έκθεση παλαιών χαρτών, ντοκουμέντων και εγγράφων από την ιστορία της εξέλιξης του σχεδίου πόλης της Πάτρας. Τα εγκαίνια οργανώθηκαν και συνέπεσαν με την έναρξη διεθνούς συνεδρίου χαρτογραφίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας.
Η έκθεση έχει τίτλο «Χαρτών Μνήμες». Επιτελεί άψογα το σκοπό για τον οποίο μόχθησαν οι συντελεστές της: ανέσυραν από αφρόντιστα δημοτικά αρχεία υπερπολύτιμα ψήγματα της ιστορίας της πόλης. Εφεραν στο φως στοιχεία και πληροφορίες που ενδιαφέρουν όχι μόνο τους ασχολούμενους επαγγελματικά με τα πολεοδομικά θέματα, αλλά όλους του Πατρινούς. Τους βοηθούν να ξαναδούν την ιστορία τους, να «περπατήσουν» σε μια πόλη που προϋπήρξε της σημερινής, σε μια πόλη από την οποία γενήθηκε η σημερινή Πάτρα.
Να δουν στο χάρτη το μεγάλο και το μικρό «γυρί», να εκπλαγούν με το θάρρος του Βούλγαρη και των επόμενων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το – έστω και κουτσουρεμένο – σχέδιό του, που αγνόησαν κυριολεκτικά ό,τι προϋπήρχε και έστησαν μια νέα πόλη, με πρωτοποριακά για την εποχή της στοιχεία. Ενα υπέροχο μάθημα πατριδογνωσίας.
Η έκθεση περιέχει ένα ακόμα μήνυμα: είναι το αποτέλεσμα προσωπικής εθελοντικής δουλειάς, με πυρήνα δύο ανθρώπους, που συνδυάζουν εξαιρετική υπηρεσιακή επίδοση, επιστημονική κατάρτιση και πάνω από όλα μεράκι, αυτό που είναι είδος σε ανεπάρκεια σήμερα, μέσα στο γκρί της απαισιοδοξίας. Η Ελένη Αλεξοπούλου, Δ/ντρια του Δήμου και ο Στέλιος Σταματίου – Κώνστας, στέλεχος της Δ/νσης Πολεοδομικού- Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης είναι οι άνθρωποι πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια. Με τη βοήθεια και τη συνδρομή και άλλων, βεβαίως, αλλά με το δικό τους ενθουσιασμό σαν οδηγό.
Αυτή τους η συνεισφορά στην ιστορία της πόλης είναι ανεκτίμητη. Είναι συγκινητική, γιατί έγινε χωρίς ιδιοτέλεια, γιατί αναδεικνύει τα περιθώρια συμβολής όποιου πολίτη βρίσκεται σε θέση από την οποία έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ένα λιθαράκι στη συλλογική μνήμη.
Αρκεί να υπάρχει μεράκι και διάθεση. Και ενθάρυνση από τη δημοτική αρχή. Υπήρξε, είπε στην ομιλία της η κα Αλεξοπούλου και από την προηγούμενη και από την τωρινή. Τα συγχαρητήρια και η έκφραση σεβασμού για την επιμονή, την εργατικότητα, τη συστηματικότητα και την ευαισθησία τους, πιθανόν τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Επιβάλλεται όμως: ό,τι μπορεί να είναι θετικό πρότυπο πρέπει να αναδεικνύεται και να αναγνωρίζεται.
Ευτυχώς η έκθεση θα μεταφερθεί και θα παραμείνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για αρκετό διάστημα. Θαυμάσια ευκαιρία για όλους και - κυρίως - για τους μαθητές και τους νέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου