ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της μνήμης Παναγίας Ελεούσας Λυγιάς και με αποχή της Περιφ. Δ. Ελλάδας

Χοροστατούντος του Επισκόπου Ηλείας Αθανασίου τελέσθη η θεία λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας, στην τέως γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσας Λυγιάς.



Με απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, από πέρυσι, εξεδιώχθησαν οι μοναχές και την θέση τους πήρε εφημέριος!


Κάστρο πραγματικό η Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσας.
Μήνας της Ορθοδοξίας ο Αύγουστος του "Πάσχα του καλοκαιριού" και από το εορτολόγιό του δεν λείπει η Παναγία Ελεούσα, στης οποίας  την μνήμη είναι αφιερωμένη η ομώνυμη Γυναικεία Ιερά Μονή, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το γραφικό χωριό Λυγιά του νομού Ηλείας . Μονές στην Μνήμη της Παναγίας Ελεούσας είναι αφιερωμένες κι άλλες, αλλά η κάθε μία έχει την δική της ιδιαιτερότητα και χάρη.

Κατά τον πανηγυρισμό, που έγινε στην αυλή της Μονής, με την συμμετοχή πλήθους πιστών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν, χοροστάτησε ο   60χρονος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), βοηθός του Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανού (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος, γεννημένος στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932).

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία και προσφορά γλυκισμάτων από το προσωπικό που προσεφέρθη αφιλοκερδώς γι αυτόν τον σκοπό.

Την παραμονή της πανηγύρεως της Ι.Μ., στο διπλανό χωριό Λυγιά  ο ομώνυμος Πολιτιστικός Σύλλογος γιόρτασε με επιτυχία στην πλατεία του χωριού την Μνήμη της Παναγίας με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους και την συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, φορέων και προσωπικοτήτων της Ηλείας, στην διεξαγωγή της εκδήλωσης, με αξιοσημείωτη την αποχή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, της οποίας φέτος εκπρόσωπος δεν παρέστη!

Αξίζει όμως να παραθέσουμε με την ευκαιρία, λίγα λόγια για την Ι.Μονή. Μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Πραγματικό κάστρο στην όψη του, η κατασκευή του σε προϊδεάζει για τον διπλό σκοπό της χρήσης του. Η λιθόκτιστη κατασκευή της Μονής με τα σχιστοειδή κάθετα ανοίγματα στους ψηλούς τοίχους, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως πολεμίστρες  σε καιρούς δύστηνους, μιλά από μόνη της για τον προστατευτικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει.

Δίπλα από την Ι. Μονή είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Παναγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί. Ευρηματικός είναι ο τρόπος κατασκευής και επικοινωνίας των μοναχών που προστατεύονταν μέσα σε αυτόν. Στην είσοδο του πύργου οδηγούν πέτρινες σκάλες, κάθετα προς τον πύργο, οι οποίες είναι ύψους μερικών μέτρων και σταματούν δύο μέτρα με τρία πριν την είσοδο. 

Η πέτρινη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του πύργου.
Από το κεφαλόσκαλο ξεκινά ξύλινη γέφυρα που ενώνει την σκάλα με την είσοδο. Πάνω δε από την είσοδο υπάρχει οπή από την οποία ελέγχεται η τυχούσα ανάβαση επιδρομέων. Έτσι από την ίδια την κατασκευή της η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επανάσταση του 1821.

Σήμερα το γυναικείο μοναστήρι που μέχρι πέρυσι αποτελείται από 2 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Παϊσία Χρονοπούλου, μετετράπη σε εκκλησία της Ι.Μ. Πύργου με απόφαση του 82χρονου μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, κάτι που αποτέλεσε παράδοξο καθώς μετά την κοίμηση της Γερόντισσας της Ι.Μονής οι Μοναχές εξεδιώχθησαν και ορίστηκε εφημέριος πλέον, που ιερουργεί τακτικώς μετατρεπομένης της μονής σε εκκλησία. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι λείπουν οι μοναχές και το μοναστικό τυπικό, η πρώην γυναικεία Ι.Μονή Παναγίας Ελεούσας δεν έχει χάσει την ομορφιά του τοπίου της και  την ομιλούσα ζωντανή Ιστορία των 12 αιώνων που την βαραίνουν.

Ακόμη κι όταν σήμερα, 31 Αυγούστου 2014, ο Επίσκοπος Αθανάσιος «ανέθεσε»  την προσφορά αντίδωρου προς τους πιστούς, στον ιερωμένο που βρισκόταν δίπλα του, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης εκτός μονής, αντί να το προσφέρει ο ίδιος, η ιεροτελεστία του πανηγυριού της Παναγίας Ελεούσας δεν έχασε. Τουναντίον έγιναν οι συνεπαγόμενες συγκρίσεις με το παρελθόν, αλλά το πλήθος παρέμεινε γιατί προσήλθε στην γυναικεία Ι.Μόνη, όπως κάθε χρόνο!

Βιογραφικό του επισκόπου Ωλένης Αθανασίου

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος αποχωρών λόγω... υποχρεώσεων!
Σύμφωνα με την ανάρτηση στο σάιτ της Μητροπόλεως Ηλείας, «ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), εγεννήθη στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας την 10-2-1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιον και την Μαρίαν. Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (ενιαίον Γυμνάσιον-Λυκειον) εις τον Πυργον, εφοίτησε για δύο έτη (1973-1975) εις το Ανώτερον Εκκλ. Φροντιστήριον Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής Αθηνῶν. Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε εις τη Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1982.

Την 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός εις την Ι.Μονήν Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ονομασθείς ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και το 1976 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Την 5ην Σεπτεμβρίου 1982 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Την 1-11-2009 εχειροτονήθη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.

Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Προσέφερε τις υπηρεσίας του διά πολλά έτη ως Γραμματέας εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και  στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Είναι συγγραφεύς πολλών βιβλίων».

Κατάμεστη πιστών η αυλή της Ι.Μονής Παναγίας Ελεούσας.

Όλες οι ηλικίες έδωσαν παρών στην ιερά πανήγυρη.

Από την παραμονή το βράδυ η χασαπομαχαίρα του κόφτη στόμωσε από τις δεκατέσσερις γουρουνοπούλες που πέρασαν από αυτήν στο πανηγύρι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λυγιάς, κοντά στο παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Αρκούδι.

Και οι γουρουνοπούλες "τιμήθηκαν" δεόντως, με συνοδεία θαλασσινών τραγουδιών, λαϊκών δημοτικών και ρεμπέτικων, από κάθε ηλικία.

Στην σειρά και ο διαχειριστής του Istologiou που επιμένων Ελλη-ΝΙΚΑ περιμένει να "τιμήσει" την χατζάρα, το ψητό γουρουνόπουλο και την άφθονη μπύρα που το συνόδευσε... Εις υγείαν μας και του χρόνου, να είμαστε καλά και χωρίς μνημόνια και Σαμαροβενιζέλους, που επιμένουν να μας λοβοτομήσουν, μα δεν το κατορθώνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: