ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οργιάζει το παρασκήνιο για «νέα κυβέρνηση»

Λέτε να δούμε πάλι το ίδιο σκηνικό; Ερώτημα; Ο καπετάνιος ποιος θα είναι;



Υπό συζήτηση «προγραμματική συμφωνία» της κυβέρνησης, ακόμη και για τον επικεφαλής! – Πρόθυμη η ΔΗΜΑΡ - Μεθοδεύσεις για παράκαμψη των εκλογών προ του ενδεχομένου καταψήφισης νέων μέτρων

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το φάντασμα της "αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή", το οποίο, σε επίπεδο σεναρίων, ουδέποτε έφυγε από τους σχεδιασμούς "γαλάζιων" -και όχι μόνο- παραγόντων. Μάλιστα, τα σχετικά σενάρια επανήλθαν μετά το "επίτευγμα" της κυβέρνησης να καταφέρει να... χάσει βουλευτή σε ψηφοφορία επί της δεδηλωμένης, αλλά και εξαιτίας της συζήτησης που άνοιξε για επιστροφή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση.


Σύμφωνα με δισέλιδο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Μελιγγώνη στην σημερινή ΑΥΓΗ,  τη συζήτηση άνοιξε χθες η Ντ. Μπακογιάννη, καλώντας τον Αντ. Σαμαρά να πάρει σχετική πρωτοβουλία απευθυνόμενος στον Φ. Κουβέλη. Αν και η πρώην υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η "ιδέα" της αφορά τον νυν πρωθυπουργό (πώς θα μπορούσε, εξάλλου, να πει κάτι διαφορετικό...), είναι βέβαιο πως, αν ποτέ η ΔΗΜ.ΑΡ. επέστρεφε στην κυβέρνηση, προϋπόθεση θα ήταν η αλλαγή του πρωθυπουργού. 

Εξάλλου, ήδη από την κυβερνητική κρίση λόγω του αιφνίδιου "λουκέτου" στην ΕΡΤ, τον περασμένο Ιούνιο, ήταν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου που "κυκλοφορούσαν" το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, ενώ στη συγκεκριμένη "δυνατότητα" έχει αναφερθεί με δηλώσεις του και ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης.

Ρευστό σκηνικό

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ σημειώνεται ότι κορυφαία στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρ. Παπαδόπουλος (την περασμένη Κυριακή, στον "Ελεύθερο Τύπο"), αλλά και άλλοι, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση, ενώ η συζήτηση περί αλλαγής πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές, αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα βασικά θέματα - σενάρια σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. 

Εξάλλου τα συγκεκριμένα σενάρια ενισχύει και το ρευστό εσωκομματικό σκηνικό στη Ν.Δ. Οι "καραμανλικοί" δεν κρύβουν πλέον τις αντιρρήσεις τους με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, ενώ στην παρούσα συγκυρία οι σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κων. Καραμανλή βρίσκονται στο ναδίρ -κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός προσήλθε μόνο για να ψηφίσει επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέφυγε νωρίτερα να παρακολουθήσει την ομιλία Σαμαρά.

Συν τοις άλλοις, ο Κ. Καραμανλής προέβη σε μία ηχηρή (αν και μονίμως σιωπηλός...) διαφοροποίηση κατά την ψηφοφορία για τα ψηφιακά "δώρα" της κυβέρνησης στους καναλάρχες, αφού απουσίασε -για πρώτη φορά σε ονομαστική ψηφοφορία.

Αδιέξοδο με την τρόικα

Συν τοις άλλοις, τα σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού δεν ενισχύονται μόνο από το γεγονός ότι ουδείς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (αλλά και στη ΔΗΜ.ΑΡ....) θέλει εκλογές, αλλά και από το αδιέξοδο που διαφαίνεται στις συζητήσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν καθυστερήσεις, τα νέα μέτρα έρχονται όλο και πιο κοντά και ο Αντ. Σαμαράς, σταδιακά αλλά εμφανώς, χάνει τη στήριξη όλων των θεσμικών εταίρων και, κυρίως, του Βερολίνου. 

Το ναυάγιο της "πολιτικής διαπραγμάτευσης", αλλά και η εξάντληση των αντοχών της παρούσης Βουλής να ψηφίσουν νέα μέτρα, έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι μία "φυγή προς τα εμπρός", με στόχο να αποφευχθούν οι εκλογές, θα ήταν η "ανασύνθεση" της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αλλαγή σε επίπεδο κορυφής. Οι σχετικές ιδέες δεν περιλαμβάνουν μόνο την επανάληψη ενός "σεναρίου Παπαδήμου", αλλά ενδεχομένως και την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από κάποιο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. με μετριοπαθές κεντροδεξιό προφίλ.

Ανταρσίες και συνάντηση αρχηγών

Η εμφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα και την άτεγκτη στάση των εκπροσώπων των δανειστών προκύπτει και από το "γαϊτανάκι" περί τον φόρο ακινήτων. 

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν στείλει μήνυμα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη πως αυτή τη φορά θα... επιμείνουν, εξ ου και η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της ώστε να αποφύγει το κοινοβουλευτικό ατύχημα. Για τον λόγο αυτόν, σήμερα στις 11 συνεκλήθη ο σχετικός ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεδριάζουν παράλληλα και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, Χρ. Λαζαρίδης.

Μάλιστα, στελέχη του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι, αν η κυβέρνηση δεν λάβει το "πράσινο φως" των βουλευτών, δεν θα εισαγάγει προς ψήφιση τον νέο φόρο στη Βουλή, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δοκιμαζόταν σοβαρά η συνοχή της συμπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν σήμερα από τις δύο συμπολιτευόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες προκύψει καταρχήν συμφωνία επί του νομοσχεδίου, τότε το απόγευμα θα συναντηθούν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος για να συνεννοηθούν σχετικά με τις τελικές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: