ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στεγνώνουν τα ταμεία των δήμων: Αιρετοί και εργαζόμενοι κατεβαίνουν στον δρόμο

Σε οικονομική ασφυξία και επιτροπεία οδηγούνται οι ΟΤΑ * Η κυβέρνηση τους εξωθεί σε ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα, επιβολή νέων φόρων στους πολίτες * Η Κεντρική Ένωση Δήμων θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια


Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
 (Από www.avgi.gr)
Στο χείλος του γκρεμού έχουν οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση, οι οποίες στοχεύουν ακριβώς στον πυρήνα και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του θεσμού. "Φτάνει πια" απαντούν οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι, που είναι αποφασισμένοι με τις κινητοποιήσεις τους να μην επιτρέψουν την κατάρρευση των δήμων.
 Οικονομική ασφυξία, διάλυση των υπηρεσιών μέσω της διαθεσιμότητας- απολύσεων υπαλλήλων, "επιτροπεία" και στο βάθος ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μάλιστα στη σημερινή εκρηκτική συγκυρία της κρίσης. Ξεδιπλώνεται δε καθημερινά με απανωτά χτυπήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, αυτή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, έχει βασικό αποδέκτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πρώτα ήταν το κατ' ευφημισμόν "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ", που στην πραγματικότητα αποτελεί "ταφόπλακα" για την όποια αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα κρύβει νέους υποχρεωτικούς φόρους για τους πολίτες. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, ήρθε μετά και η δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την οποία όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι Δ.Ε., Διοικητικού, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, υπάγονται σ' αυτήν με μόνο την αυθαίρετη απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος της ήταν κατά κύριο λόγο η παράκαμψη των δημάρχων, που συνεχίζουν να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο οριζόντιο και άδικο αυτό μέτρο και να μην υπογράφουν τις διαπιστωτικές πράξεις. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και ωμό εκβιασμό να δοθούν τελικά οι λίστες προκειμένου να διασωθούν όσοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον νόμο εξαιρούνται.

Πανελλαδική κινητοποίηση δημάρχων αύριο  

Μονόδρομο αποτελούν έτσι οι κινητοποιήσεις. Στον αγώνα επιβίωσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που συμπληρώνει πια μήνα, έρχονται να ενωθούν και οι αιρετοί. Όπως αποφάσισε το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου γίνεται η αρχή με πανελλαδική κινητοποίηση των δημάρχων και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ στις 19 του μήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τις κοινωνικές δομές των δήμων. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια καταγγέλλοντας την "επιτροπεία" που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 δε προκηρύσσει νέο τακτικό συνέδριο για να αποφασίσει τη στάση της Αυτοδιοίκησης ανάλογα με τις εξελίξεις στα αιτήματά της.

Απειλές από Καμίνη και Μπουτάρη

Και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν κάνουν πίσω, παρά την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση. Οι καταλήψεις δημαρχείων και κυρίως γραφείων προσωπικού συνεχίζονται προκειμένου να μην αποσταλούν τα στοιχεία εργαζομένων προς διαθεσιμότητα. Πάντως, κάποιοι όχι τυχαίοι δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να παίξουν τον ρόλο του μοχλού πίεσης για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τις κινητοποιήσεις. Πρώτος ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης απείλησε τους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρωθούν δώρο Χριστουγέννων και υπερωρίες αν δεν λήξουν οι καταλήψεις. Αναγκάστηκε βέβαια να τα μαζέψει μετά την έντονη αντίδραση του σωματείου του δήμου, αν και επιτέθηκε με περίσσιο θράσος στους εργαζόμενους λοιδορώντας τον αγώνα τους. Ακολούθησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει τα ΜΑΤ για να ανοίξει το υπό κατάληψη δημαρχείο της πόλης.

Ομολογία Στουρνάρα: η διαθεσιμότητα οδηγεί σε απόλυση

Όσο και αν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση η κυβέρνηση, η διαθεσιμότητα θα αποτελέσει για τη συντριπτική πλειονότητα όσων υπαχθούν σ' αυτήν προθάλαμο απόλυσης. Αυτό διεφάνη και στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και του υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη και τη συμμετοχή της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ έλαμψε δια της απουσίας του ο καθ' ύλην αρμόδιος Αντ. Μανιτάκης.
Ο Ευρ. Στυλιανίδης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, μεταφέροντάς τους τη "δέσμευση" του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι θα γίνουν μόνο μετακινήσεις και όχι απολύσεις. "Για να ρίξει στάχτη στα μάτια μας, ο κ. Στυλιανίδης μας είπε ότι μέσα στο 2012 θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις υπαλλήλων ΙΔΑΧ. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε καθόλου για το 2013, όταν προβλέπεται να μπουν σε διαθεσιμότητα άλλοι 25.000" τονίζει στην "Α" της Κυριακής ο Θωμάς Μπιζάς, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Πιο ανοιχτά είπε τα πράγματα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε πρόσφατή συνέντευξή του, ομολόγησε ότι θα γίνουν απολύσεις μέσω πάντα "αξιολόγησης". "Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Αν από αυτή προκύψει ότι κάποιος δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να απολυθεί. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2013 και βεβαίως πάντα με κριτήρια. Έχουμε συμφωνήσει πράγματι σε ορισμένα νούμερα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στυλιανίδης: "(Ξε)πουλήστε"


Όλες πάντως οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν έναν τελικό σκοπό: το "ξαλάφρωμα" της Αυτοδιοίκησης τόσο από τη δημοτική περιουσία όσο και από τις βασικές της υπηρεσίες μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Ανερυθρίαστα το διακήρυξε άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ - εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών - όταν προέτρεψε τους αιρετούς να χρησιμοποιήσουν "έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία" για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ύστερα από τη δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία τρία χρόνια.
Ποια είναι αυτά τα "έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία"; Το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των δήμων, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι μόνο, καθώς και ΣΔΙΤ παντού. "Αυτά είναι τα θέματα που συζητούν στις ελληνογερμανικές συνελεύσεις" σχολιάζει με νόημα στην "Α" της Κυριακής ο Σπύρος Τζόκας, συντονιστής του Τμήματος Τ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η κυβέρνηση χρωστά 308 εκατ. για μισθούς Δεκεμβρίου και δώρο

Την ίδια ώρα, για να αυξήσει την πίεση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αν το ταμείο των δήμων είναι μείον οι εργαζόμενοι θα μένουν απλήρωτοι. Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δ. Στρατούλη, δεν θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος για τους δήμους που έχουν πρόβλημα. "Οι δήμοι έχουν ελάχιστα ίδια έσοδα, όπως τα ανταποδοτικά τέλη. Η κύρια οικονομική τους πηγή είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, που έχουν περικοπεί κατά τουλάχιστον 60% και προβλέπεται να μειωθούν κι άλλο" σημειώνει. "Οι δήμοι δεν είναι ιδιωτικά σωματεία. Το κράτος απεμπολεί την ευθύνη του επί της μισθοδοσίας των εργαζομένων" υπογραμμίζει, ενώ προσθέτει πως ήδη γύρω στους 100 δήμους συντηρούνται με "ενέσεις".
Ο Χρ. Σταϊκούρας κάνει πάντως ό,τι μπορεί για να είναι τα ταμεία των δήμων άδεια. Επιστολή, με την οποία του υπενθυμίζει τις υποσχέσεις ότι οι δήμοι έχουν να εισπράξουν 308 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012, έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο Κ. Ασκούνης τονίζει ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Δεκεμβρίου και δώρα Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: