Το τέλος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξέφρασε την ευχή του να μην χρειαστεί η «δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει την ενεργειακή πολιτική».
Οι πελάτες της ΔΕΗ θα δουν με το καλημέρα αυξήσεις περίπου 10% καθώς θα εξαφανιστεί η επιδότηση του 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο η τιμή διαμορφώθηκε από 0,14000 έως 0,15200 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ για τον Ιούλιο, χωρίς επιδότηση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική τιμή είναι αυξημένη κατά 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα (+10,7%-9,87% σε ένα μήνα).
Αντίστοιχες περίπου αυξήσεις θα δουν και οι πελάτες των υπόλοιπων εταιρειών καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή κιλοβατώρας τον Ιούλιο του 2021 ήταν περίπου 11 λεπτά, δηλαδή τιμή σήμερα θα είναι αυξημένη κατά περίπου 45%. Και όλα αυτά τη στιγμή που τον Οκτώβριο έρχεται η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι «κρυφές» αυξήσεις
Στο μεταξύ, όπως έγραφε πρόσφατα η «Αυγή», οι αυξήσεις που ήρθαν στις χρεώσεις δικτύων μεταφοράς και διανομής (υπέρ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), αν και επιχειρήθηκε να περάσουν σιωπηρά, έχουν γίνει αισθητές στους λογαριασμούς, στο σκέλος εκείνο που δεν αφορά την καθαρή χρέωση ενέργειας και είναι μόνιμου χαρακτήρα. Παράλληλα, αν και δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ, έχουν θεσμικά «κατοχυρωθεί» από τη ΝΔ και οι αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις», βάρος που επίσης μετακυλίεται στους καταναλωτές, ενώ υποτίθεται ότι οι σχετικές χρεώσεις θα αποκλιμακώνονταν όσο προχωρούσαν οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και θα έβγαιναν εκτός οι ακριβές πετρελαϊκές μονάδες. Το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) έχει μείνει μεν σταθερό (σε υψηλά επίπεδα), όμως ακόμα δεν έχει φανεί η επίδραση που θα φέρουν στους λογαριασμούς νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου