ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Τα εγγυημένα κέρδη Φ.Α. στην Ελλάδα προσκαλούν εταιρείες


 

Αυξημένη ζήτηση στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του Market Test του ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

Ιδιαίτερα αυξημένη καταγράφηκε η ζήτηση δυναμικότητας του ΕΣΦΑ για την εισαγωγή και εξαγωγή Φυσικού Αερίου κατά την πρώτη, μη δεσμευτική φάση του Market Test, που υλοποίησε ο ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιωτική επιχείρηση, με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, υπεύθυνη για τη λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση και ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Με εκτεταμένη εμπειρία και διαθέτοντας ένα υψηλότατης τεχνικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ταυτόχρονα τον πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι 34% το Ελληνικό Δημόσιο και 66% η Senfluga S.A (κοινή εταιρεία των Snam, Enagás, Fluxys και Damco).

Ακριβώς λόγω των εγγυημένων κερδών από την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου είκοσι επτά (27) συνολικά εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για δέσμευση δυναμικότητας, με ορίζοντα από το επόμενο έτος μέχρι και το 2050. Από τις 27 προτάσεις, οι 17 προέρχονται από διεθνείς εταιρείες, κυρίως της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία), αλλά και των ΗΠΑ, γεγονός που αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ενώ οι υπόλοιπες 10 προέρχονται από μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί πως ποσοστό περίπου 40% των αιτημάτων υποβλήθηκε από εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά Φυσικού Αερίου.

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον για τα υφιστάμενα (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία -TAP, Σιδηρόκαστρο, Κήποι), αλλά και τα νέα σημεία διασύνδεσης του ΕΣΦΑ, όπως η Αμφιτρίτη (FSRU Αλεξανδρούπολης), η Κομοτηνή (IGB), οι Εύζωνοι (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας), καθώς και των υπό ανάπτυξη FSRUs, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο.

Ο ΔΕΣΦΑ αξιολογεί τις μη δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου να συντάξει τη σχετική Έκθεση Εκτίμησης Ζήτησης Επαυξημένης Δυναμικότητας (Demand Assessment Report) και ακολούθως να εκπονήσει αναλυτικό Σχέδιο Πρότασης Έργου (Project Proposal), προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαραίτητες επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών του ΕΣΦΑ. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Πρότασης Έργου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν τα σχόλιά τους επί αυτού, προτού αποσταλεί στη ΡΑΑΕΥ προς έγκριση.

Η δεσμευτική φάση του Market Test αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και να ολοκληρωθεί με την κατανομή δυναμικότητας στις εταιρείες που υπέβαλλαν επιτυχώς δεσμευτικές προσφορές και πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν στη διαδικασία.

Μέσω της διεξαγωγής του Market Test, ο ΔΕΣΦΑ στοχεύει στον βέλτιστο, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης, σχεδιασμό νέων υποδομών που θα ενσωματωθούν στο ΕΣΦΑ και θα εξυπηρετήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη ζήτηση και τις ανάγκες των χρηστών του, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: