ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ζητούν τη λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας



125 κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στην πλειονότητά τους είναι αναλφάβητες

Στα πλαίσια άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την 14.01.2020, από κοινού με άλλους Βουλευτές, καταθέσαμε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα την «Ίδρυση και λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας και δημοσίου ΙΕΚ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού» επισημαίνουν προς το Υπουργείο οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.
Και συνεχίζουν:
«Στην ερώτηση αυτή τονίσαμε ότι παρότι ο νόμος 4521/2018 προβλέπει την ίδρυση Δημοτικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και δημόσιων ΙΕΚ σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, 125 κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, που στην πλειονότητά τους είναι αναλφάβητες ή δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν μπορούν να πάνε σχολείο, όπως οι άνδρες κρατούμενοι στο παρακείμενο κατάστημα κράτησης. Σημειώσαμε δε ότι  με την καθυστέρηση της λειτουργίας του σχολείου στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η Κυβέρνηση στερεί στις γυναίκες το δικαίωμα στη φοίτηση, άρα στερεί από αυτές το δικαίωμα να αποκτήσουν επίσημο τίτλο απόλυσης (απολυτήριο) που ανοίγει άλλες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές και κατά τη φυλάκιση και κατά την αποφυλάκιση, κάτι που καμία εθελοντική, περιστασιακή εκπαιδευτική δράση δεν μπορεί να προσφέρει.
Ζητήσαμε δε από τα συναρμόδια Υπουργεία να μας απαντήσουν αν είναι διατεθειμένα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσει σχολείο και δημόσιο ΙΕΚ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και αν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για όλα τα παραπάνω και ποιο είναι αυτό;
Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε στην ερώτησή μας, γεγονός που δεν μας προκαλεί εντύπωση λαμβανομένης υπόψη της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας από τον περιφρονητικό τρόπο που η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου αντιμετωπίζει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική τάξη και το μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικό έθος.
Αυτό όμως που μας προκάλεσε εντύπωση είναι η από 30.01.2020 “απάντηση” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η λέξη απάντηση τίθεται εντός εισαγωγικών, διότι αποτελεί μόνο κατ’ όνομα απάντηση, ενώ κατ’ ουσίαν -επιεικώς- είναι μια “έκθεση ιδεών”, που απλώς φέρει την υπογραφή του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Οικονόμου.
Αποτελεί δε το απαύγασμα της αριστείας αν κανείς λάβει υπόψη του και το ότι η “απάντηση” αυτή είναι κατά λέξη αντιγραφή του μεγαλύτερου τμήματος της από 09.01.2020 απάντησης που έδωσε το ίδιο Υπουργείο με την υπογραφή του ίδιου Υφυπουργού, σε μια ερώτηση της Βουλευτίνας του ΜΕΡΑ25 κ. Φ. Μπακαδήμα που ζητούσε γενικές πληροφορίες για το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών στο σύνολο των καταστημάτων κράτησης της χώρας.
Με αυτά και με αυτά:
·        η ερώτησή μας έμεινε επί της ουσίας αναπάντητη,
·        ο αρμόδιος Υπουργός έδειξε ότι επιτέλεσε το χρέος του αποστέλλοντας ως απάντηση μια αντιγραμμένη έκθεση ιδεών και
·        125 κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, που στην πλειονότητά τους είναι αναλφάβητες ή δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν μπορούν να πάνε σχολείο, όπως οι άνδρες κρατούμενοι στο παρακείμενο κατάστημα κράτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: