ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτική Ελλάδα


Νεκτάριος Φαρμάκης για Πατρών – Πύργου: «Η Δυτική Ελλάδα δεν αντέχει άλλους… Μινώταυρους!»

«Η Δυτική Ελλάδα δεν αντέχει άλλους… Μινώταυρους. Και ο χειρότερος, είναι αναμφισβήτητα η Πατρών – Πύργου, ο δρόμος των ατελείωτων ανθρωποθυσιών, που παράλληλα αποτελεί ένα μνημείο των μεγάλων διαχρονικών ευθυνών από τις κεντρικές αλλά και τοπικές εξουσίες των προηγούμενων ετών» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, δήμοι και φορείς της περιοχής.


Ο κ. Φαρμάκης, σημειώνει ότι η Περιφερειακή Αρχή συμμετέχει στην κινητοποίηση και ενώνει την φωνή της με την δίκαιη φωνή αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας, προσθέτοντας τα εξής: «Προτού ακόμα αναλάβουμε καθήκοντα, είχαμε υπογραμμίσει ότι ο δρόμος που θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί προ πολλού, βρισκόταν σε αδιέξοδο. Όμως και αφότου αναλάβαμε καθήκοντα, μετατρέψαμε σε προμετωπίδα των προσπαθειών μας, σε όλα τα επίπεδα, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κα της κατασκευής ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού άξονα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.

Γιατί εμείς δεν αλλάζουμε πορεία ανάλογα με την φορά του ανέμου, ούτε είμαστε από αυτούς που σήμερα πενθούν ενώ κάποτε πανηγύριζαν.

Γι’ αυτό και για άλλη μία φορά εκφράζουμε την απαίτησή μας για κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, το ταχύτερο. Και ειδικά σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα και στην Ε.Ε., ώστε να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου και να προχωρήσει άμεσα στην απάντησή της προς το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός που η σημερινή πολιτική ηγεσία προκρίνει ή πρέπει να δρομολογηθεί αλλαγή πλεύσης και σχεδίων.
Ο χρόνος που χάνεται, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι μόνο χρήμα. Είναι κυρίως ζωή! Και η Δυτική Ελλάδα δεν αντέχει, ούτε άλλες ανθρώπινες απώλειες, ούτε άλλο χαμένο χρόνο…».


 Στις Βρυξέλλες με την αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης

Στην αποστολή των Περιφερειών της Ελλάδας που βρέθηκε στις Βρυξέλλες από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Φωκίων Ζαΐμης, συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Τα στελέχη της Κομισιόν κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες προσπάθησαν να συμβάλλουν θετικά σε κάθε θέμα που τέθηκε υπόψη, ενώ άκρως εποικοδομητική και ενημερωτική ήταν η συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης στις τοποθετήσεις του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αλλά και πολύ σημαντική ενίσχυση της «πράσινης» στρατηγικής της Περιφέρειας, δεδομένου ότι το αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές.

Επίσης, τόνισε την αντίφαση που υπάρχει σε διαφορετικές αφετηρίες αποφάσεων στα όργανα της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα, αφενός να συγχρηματοδοτείται η μελέτη για το φυσικό αέριο στον αγωγό EAST MED αλλά να θεωρείται από άλλα χρηματοδοτικά ταμεία μη επιλέξιμα αντίστοιχα μικρότερα έργα μετά το 2023 για το ίδιο θέμα (αγωγός και δίκτυο φ. αερίου).

Ακόμα, ο κ. Ζαΐμης έδωσε έμφαση στην ανάγκη  αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ εστίασε και στον κανόνα  “de minimis” ο οποίος θα πρέπει να επανεξεταστεί όσον αφορά το μέγιστο ποσό. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτό, χρειάζονται ποιοτικές αλλαγές, όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για να δρομολογούνται γρήγορα και σωστά οι απαραίτητες διαδικασίες.


Παράλληλα, στα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση του περιβάλλοντος, των ωκεανών και της βιοποικιλότητας  είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ευρώπης σήμερα» ανέφερε ο κ. Ζαΐμης, προσθέτοντας πως αυτή η στρατηγική θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα πραγματικά προβλήματα περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα, η διάβρωση των ακτών και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού της άρδευσης στη Δυτική Ελλάδα. Στον απόηχο των επαφών στην Ε.Ε. ο κ. Ζαΐμης τόνισε: «Με στρατηγική, συντονισμένη δουλειά, συνεργασία και όραμα θα γυρίσει σελίδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».

Σημειώνεται πως θετική ήταν επίσης και η παρουσία και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στα όργανα της CPMR αλλά και με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, για συναφή προβλήματα και πρωτοβουλίες.


2,1 εκ. ευρώ για συντήρηση και αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Χάραδρο

Τη σύμβαση του έργου «Εργασίες συντήρησης- αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Χάραδρου και κλάδων ή όμορων χειμάρρων αυτού Π.Ε Αχαΐας» υπέγραψε μαζί με τον ανάδοχο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Βάσει αυτής, προβλέπεται να εκτελεστούν στον ποταμό Χάραδρο εργασίες συντήρησης στα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά του ποταμού, με συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

·        Άρση προσχώσεων κάτω από υφιστάμενα τεχνικά
·        Εκσκαφή υφιστάμενων θεμελίων τεχνικών έργων
·        Καθαιρέσεις μεμονωμένων στοιχείων ή τμημάτων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα
·        Καθαρισμοί κοιτών, απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών και αυτοφυούς βλάστησης
·        Κατασκευές κατεστραμμένων υφιστάμενων τεχνικών
·        Αποκατάσταση  υφιστάμενων και κατασκευή νέων σαραζανέτ και αναχωμάτων

Οι αποκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε επτά θέσεις που έχει υποδείξει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ενώ επιπλέον, τα συνεργεία θα επεμβαίνουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και για την αποκατάσταση νέων προβλημάτων που ενδέχεται να  παρουσιαστούν.


Κατάσχεση φορτίου χοίρων χωρίς υγειονομικά παραστατικά στην περιοχή της Αμφιλοχίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας στην περιοχή της Αμφιλοχίας, το Τμήμα Κτηνιατρικής Αμφιλοχίας προχώρησε σε δέσμευση του φορτίου δέκα (10) χοίρων που βρέθηκαν χωρίς υγειονομικά πιστοποιητικά διακίνησης.
Ακολούθησε υποχρεωτική σφαγή, κατάσχεση και καταστροφή αυτών, καθώς κρίθηκαν ως μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

 Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στα πλαίσια της προστασίας της χοιροτροφικής παραγωγής, δηλώνουν ότι θα προχωρούν σε αντίστοιχες ενέργειες σε κάθε περίπτωση παράνομης διακίνησης χοιρινών, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: