ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

«Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;»


Του 
Χρήστου Τσαντή

Το Νεώριο Μόρο, ο χώρος πολιτισμού του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, γέμισε από στίχους, νότες και τραγούδια, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Γέμισε από τους φίλους της ποίησης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής & Αυτογνωσίας, και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.


Ο στίχος του Ο. Ελύτη από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ προσδιόρισε τη θεματική της βραδιάς. Δυο ενότητες, πέντε ποιητικοί και χορωδιακοί κύκλοι, αποτέλεσαν τον καμβά, όπου πάνω του άπλωσαν τα χρώματα της ποίησης οι Χανιώτες δημιουργοί, νεότεροι και παλαιότεροι.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και Συντονιστής του Εργαστηρίου Δημ. Γραφής & Αυτογνωσίας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 3 χρόνων ύπαρξης των εκδόσεων και του εργαστηρίου. Η βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την εθελοντική συμμετοχή και τη στήριξη από την Μπέλα Λιονάκη (καθηγήτρια πιάνο-ακορντεόν) και τους «Μουσικούς της Ορίζοντες», και από τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, σολίστ στο πιάνο. Συγκλονιστική η εμφάνιση της χορωδίας «Μουσικοί Ορίζοντες» της Μπέλας Λιονάκη, που αποτελούνταν από τις νέες και τους νέους: Βουλγαράκη Μαρία, Ιγγλεζάκη Χριστίνα, Κορακάκη Αννα-Μαρία, Κουνδουράκη Ερωφίλη, Κυριακοπούλου Νάγια, Κωστόπουλος Αντώνης, Λεντάρη Χριστίνα, Μπουζουνιεράκη Χρυσή, Παυλάκης Γιάννης, Χαιρετάκη Μυρτώ, και ερμήνευσαν σημαντικά τραγούδια μεγάλων ποιητών μας, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων.  

Ο Σήφης Μιχελογιάννης, αντιπρόεδρος του ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε για τον Ποιητή Καζαντζάκη και διάβασε, ανέκδοτα ποιήματά του για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Λόρκα, για την Παλιά Πόλη των Χανίων, ποιήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή του με τίτλο «Στην Αρένα», που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Ο ηθοποιός Λευτέρης Μποτωνάκης, μας έκανε να ταξιδέψουμε με το θεατρικό κείμενο της Αργυρώς Δελή (φιλόλογος – συμμετέχει στο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο Καστέλι), με τίτλο: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». Ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης συνόδευε αρμονικά στο πιάνο, όπως έκανε και στη συνέχεια, τις αναγνώσεις των ποιημάτων. 

Η φιλόλογος Άννα Λαμπαρδάκη, παρουσίασε «τα Χανιά των ποιητών», με αναφορές σε σπουδαίους ποιητές της πόλης. Ποιήματά του διάβασε ο δάσκαλος-λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, η Μαρία Δασκαλάκη, η Βασιλική Λυραντζάκη και η Χρυσάφω Παπαδάκη (μέλη του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής & Αυτογνωσίας Χανίων), οι οποίες παρουσίασαν έργα τους για πρώτη φορά σε κοινό. Στη συνέχεια διάβασαν ποιήματά τους η Χριστίνα Βεριβάκη (Τα όντα – Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018), η Κατερίνα Παπαδάκη (Ανεμώνες – Αλκυόνη / Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2017), η Ανδρομάχη Χουρδάκη (Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης – Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018).

Η Άρια Αθανασάκη, διάβασε ποιήματα της Αντωνίας Παπαδοπούλου (Άλμα – Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018), της Αργυρώς Λουλαδάκη, (Απομεινάρια Φωτός – Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018), αλλά και δικά της. Η Γιούλα Κανιτσάκη διάβασε ποίημα από την συλλογή του Ευάγγελου Ρούσσου «Χρονογράφημα,» που κυκλοφόρησε μόλις χθες από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Η βραδιά έκλεισε με τα τέσσερα ποιήματα που έγραψε ο Λεωνίδας Κακάρογλου για την εκδήλωση, ενώ το μουσικό ταξίδι στην ποίηση «έκλεισαν» με μαγικό τρόπο οι Μουσικοί Ορίζοντες της Μπέλας Λιονάκη. Με την Μπέλα Λιονάκη και τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, οι φίλοι της μουσικής θα έχουμε την ευκαιρία, βέβαια, να συναντηθούμε και την Δευτέρα, 1η Απριλίου 2019, στη μουσική εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, και πάλι με ελεύθερη είσοδο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: