ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η ΩΡΑ Πατρών για την δημοτική Αρχή του Κ. Πελετίδη


Σε λίγους μήνες θα σφραγισθεί η έξοδος στη θέση Αστερίου και θα αρχίσει το φράγμα να γεμίζει νερό. Όμως το ζήτημα του φορέα διαχείρισης παραμένει ακόμη ανοικτό.


Ρώρος: Πολιτικές
ίντριγκες στο νερό

ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ «ΣΚΟΝΤΑΦΤΟΥΝ» ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

 «Η δημοτική Αρχή "διψά" για πολιτικές ίντριγκες τις οποίες αντλεί από τις κομματικές της παρωπίδες με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στο παρά πέντε και να αναζητούμε ακόμη κοινό τόπο για τον φορέα διαχείρισης. Όλοι έχουμε την ευθύνη να αναμετρηθούμε με το καθήκον που απορρέει από τη διαχείριση του νερού προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής της "Ώρας Πατρών", Γιώργος Ρώρος, κατά την επίσκεψή του στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Νερού, επικεφαλής αντιπροσωπείας.
Και τόνισε: «Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Η διαχείρισή του, αλλά και η εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας προϋποθέτουν ένα συμπαγές σχέδιο ασφάλειας του νερού που θα προτάσσει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος κι αφετέρου το λιγότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες».
Σε λίγους μήνες αναμένεται να γίνει η έμφραξη του στομίου διαφυγής του νερού, για να ξεκινήσει το γέμισμα του βασικού ταμιευτήρα Αστερίου και το σοβαρό ζήτημα εξασφάλισης αειφόρων πηγών νερού που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα εξασφαλίζουν άρδευση και άρδευση για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, τίθεται στην προεκλογική ατζέντα.
Ήδη χθες βράδυ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πατρέων Χρ. Κορδάς, πιεζόμενος να απαντήσει στην δημοσιογράφο τηλεοπτικού πατραϊκού σταθμού για την άρνηση της δημοτικής αρχής να μπει στην διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης του φράγματος  έφερε ως μέγα επιχείρημα την εξασφάλιση ύδατος για τις ανάγκες της Πάτρας από γεωτρήσεις που χτυπά σε τοπικές περιοχές και κυρίως στην ανόρυξη από τον ποταμό Γλαύκο Πατρών, χωρίς να συναισθάνεται το βάρος της δήλωσής του, που αφορά την εξάντληση επιφανειακών υδάτων και τι σοβαρές επιπτώσεις έχουν αυτές για το κοντινό μέλλον.
Έτσι η δημοτική Αρχή, επαναπαυμένη στις δάφνες της αμέλειάς της, προχωρά την ύδρευση της πόλης, διότι όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κορδάς, η ανάληψη της διαχείρισης του Φράγματος σημαίνει κόστος τιμολόγησης νερού και απόσβεσης παγίων εξόδων, όπως και συντήρησης  ή ανακατασκευής στο μέλλον!  Την ίδια πολιτική ασκεί η δημοτική Αρχή και στην διαχείριση των αναγκών ύδρευσης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, για το οποίο έχει χτυπήσει γεώτρηση, προκειμένου να μειώσει τις ανάγκες  νερού, που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πάρει από την ΔΕΥΑΠ. Ωστόσο του προνομίου αυτού δεν τυγχάνουν άλλοι πολίτες του Δήμου Πατρέων, αν και αυτό θα σήμαινε περαιτέρω υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της Πάτρας!
Σύμφωνα με τη δήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Πατρών Γιώργου Ρώρου: «Το Φράγμα Πείρου-Παράπειρου, ένα έργο καταλυτικής σημασίας που θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της ύδρευσης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής» τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής παράταξης ΩΡΑ Πατρών με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Στελέχη του συνδυασμού με επικεφαλής τον κ. Ρώρο επισκέφθηκαν το Φράγμα και ενημερώθηκαν για την πορεία εξέλιξης του έργου, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς σε λίγους μήνες αναμένεται να γίνει η έμφραξη του στομίου διαφυγής του νερού, για να ξεκινήσει το γέμισμα του βασικού ταμιευτήρα Αστερίου.
Η λειτουργία του Φράγματος δεν θα εξασφαλίσει μόνο την επάρκεια και την ποιότητα νερού, αλλά θα δώσει τέλος στις πολυδάπανες και πεπαλαιωμένες γεωτρήσεις οι οποίες «αφυδατώνουν» και επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με αλλεπάλληλες συνέπειες.
Ωστόσο, «το μεγάλο ζητούμενο που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι η διαχείριση του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου με τις όποιες προσπάθειες να "σκοντάφτουν" στα μικροκομματικά συμφέροντα και τις ιδεοληψίες της δημοτικής Αρχής που απορρίπτει την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη λειτουργία του Φράγματος».
Ως γνωστόν, η επίσημη πρόταση του Υπουργείου Υποδομών με αδιαπραγμάτευτη αξία τον δημόσιο έλεγχο στο νερό είναι η οικονομική συνδρομή τουλάχιστον τα τρία πρώτα χρόνια και η εύρυθμη λειτουργία με τη συγκρότηση ενός φορέα στον οποίο θα μετέχουν το Υπουργείο, η Περιφέρεια και οι Δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.
«Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Η διαχείρισή του, αλλά και η εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας προϋποθέτουν ένα συμπαγές σχέδιο ασφάλειας του νερού που θα προτάσσει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος κι αφετέρου το λιγότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Το έργο του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου είναι το "όχημα" μέσω του οποίου όλοι οι Πατρινοί θα έχουν πρόσβαση στον πολύτιμο αυτό πόρο με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα.
Η δημοτική Αρχή "διψά" για πολιτικές ίντριγκες τις οποίες αντλεί από τις κομματικές της παρωπίδες με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στο παρά πέντε και να αναζητούμε ακόμη κοινό τόπο για τον φορέα διαχείρισης. Όλοι έχουμε την ευθύνη να αναμετρηθούμε με το καθήκον που απορρέει από τη διαχείριση του νερού προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής της "Ώρας Πατρών", Γιώργος Ρώρος.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο συζητήθηκε και την Τετάρτη, 20/03/2019,με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Στην ίδια συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της χωροθέτησης των δεξαμενών φυσικού αερίου που προορίζονται για την κάλυψη του δικτύου της Πάτρας, στην υπογειοποίηση του τρένου  καθώς και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του ΤΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: