ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ειναι στραμμένη με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή τους διάσταση.

 

Προτείνεται συνεργασία με προσωπικότητες και ευρύτερα σχήματα και κυρίως αποφυγή της σεχταριστικής γραμμής του 2014, που οδήγησε σε στραπάτσο

 

Προτείνεται  άνοιγμα των υπαρχουσών δημοτικών παρατάξεων, που πρόσκεινται στις ιδεολογικές γραμμές του Κόμματος, συνεργασία με προσωπικότητες και ευρύτερα σχήματα και κυρίως αποφυγή της σεχταριστικής γραμμής του 2014, που οδήγησε στο γνωστό πολιτικό «χουνέρι» τις δυνάμεις του κόμματος, αν και η βουλευτική του εμβέλεια ήταν απείρως μεγαλύτερη από την αυτοδιοικητική!

Αυτά προτείνονται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά την Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε στις 19 Μαΐου 2018. Στο τμήμα που αναφέρεται τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη το «στραπάτσο» που έπαθε στις αυτοδιοικητικές του 2014, γι αυτό και επισημαίνει:

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές "καθαρότητας" και καταγραφής" που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας». 

Και αυτά, καθώς στόχος πρέπει να είναι:

«...Η εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση».

Και προτρέπει:

«Αξιοποιώντας την εμπειρία του 2014 πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015».

Χαρακτηριστική περίπτωση των παραπάνω είναι ο... «Τριακονταετής Πελοποννησιακός Πόλεμος», που διεξήχθη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας και συντμήθει σε μόλις ένα έτος, μεταξύ των τάσεων, αλλοπαρμένων ηγετίσκων, που αργότερα  το καλοκαίρι του 2015 διαμορφώθηκαν σε στρατόπεδα Βορείων και Νοτίων, ως διακωμώδηση του αμερικανικού Εμφυλίου!

Σήμερα φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί αυτού του είδους οι ακρότητητες, χωρίς βέβαια να λείπουν ολικά  οι προϋθυποθέσεις οι προϋποθέσεις δημιουργίας τους, αν και οι υπό γωνίαν παρατηρούντες δεν εξέλειπαν...

Κι ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως στην Πάτρα έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές προτάσεις για συμμετοχή και συνεργασία με την ΡΑΠ  αξιόλογων προσώπων, χωρίς φυσικά να έχουν καταλήξει.

Στο τμήμα της απόφασης της ΚΕ του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή διάστασή τους, η ηγεσία αποφάσισε το παρακάτω κείμενο που τίθεται υπό τον έλεγχο των οργανώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα για την έγκρισή του ή όχι:  

 

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, καθώς και τον δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης. Στη χώρα μας ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία και αποτελεί τον καρπό πολύμηνων διαβουλεύσεων και συζητήσεων.
Βασικά της στοιχεία συνιστούν η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλο-γικού συστήματος και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής (δημοψηφίσμα-τα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ.)

Αποτελεί ένα πρώτο βήμα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Είναι προφανές πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των αντίστοιχων εκλογών του 2014.

Στόχος μας πρέπει να είναι η εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση. Αξιοποιώντας την εμπειρία του 2014 πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015.

Οφείλουμε να μην αγνοήσουμε ξανά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο διαμέσου ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων, την ανάδειξη στελεχών -όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποί-ησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας.

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις.

Με βάση τα παραπάνω, η κατεύθυνσή μας το επόμενο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του δρόμου της συγκροτημένης λειτουργίας των αυτοδιοικητικών κινήσεων, της δραστήριας παρουσίας τους στα αυτοδιοικητικά πράγματα και στην κοινωνία, της καλλιέργειας του προγραμματικού λόγου τους και της αναζήτησης συνεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με προγραμματικό πλαίσιο γύρω από τους παρακάτω άξονες:

• Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.
• Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών (όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια), με σεβασμό στο περιβάλλον.
• Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία. Συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
• Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής – πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρε-σιών με σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας (8500 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες).
• Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.
• Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.
• Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Στο παραπάνω προγραμματικό πλαίσιο θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η διεθνής διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας είναι η ενισχυμένη εκπροσώπηση της ΤΑ στην Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. -όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορούν να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής- καθώς επίσης η συνεργασία της ΤΑ με διεθνή δίκτυα όπως «Διεθνής Συνασπισμός Πόλεων κατά του ρατσισμού» και "Δήμαρχοι για την Ειρήνη"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: