ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Απόφαση της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, 17-18 Σεπτεμβρίου 2016



Η διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου αποτελεί το μεγάλο σταθμό για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείο καμπής για τη νέα περίοδο.
Οι αποφάσεις του και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσουν τους όρους, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το συνέδριο ως μια ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό και όχι ως μια διαδικασία που αφορά στη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων και άρα δεν την ενδιαφέρει. Ν’ αντιληφθεί ότι από την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχιστεί μια πορεία με αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό προσανατολισμό ή αν θα οδηγηθούμε σε συντηρητική, νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση.

Αποτελεί ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου που θα έχει τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη των στόχων που έχουμε θέσει και ανιδιοτελώς επιθυμούν να συμβάλλουν.
Η πολιτική με «π» μικρό, η καθημερινή παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους και η μαζικοποίηση του κόμματος μέσα από ζωντανές διαδικασίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα καθημερινά προβλήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις δυνάμεις του κόμματος.
Η ΝΔ μη έχοντας και μη θέλοντας να διατυπώσει ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις, έσπευσε να προεξοφλήσει την αποτυχία της πρώτης αξιολόγησης και έτρεξε να καρπωθεί το πολιτικό κόστος που υπολόγιζε ότι θα προκύψει. Δεν της βγήκε και συνεχίζει μη μπορώντας να απαγκιστρωθεί από το αίτημα για εκλογές, να το περιφέρει γινόμενη γραφική, γιατί εκλογές θα γίνουν το 2019.
Η πολιτική επιλογή της καταστροφολογίας, επιλογή που συνεπικουρείται και προωθείται συστηματικά από μερίδα των ΜΜΕ και την οικονομική ελίτ της χώρας, είναι ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας και υπέρ των συμφερόντων του συστήματος της διαπλοκής.
Είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά του τόπου που μια κυβέρνηση δέχεται τέτοια επίθεση από όλους εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας με τη διαστρέβλωση μάλιστα της αλήθειας, αλλά και κακόβουλες προσωπικές επιθέσεις.
Η αμφισβήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, η εφαρμογή μέτρων με κοινωνικό πρόσημο και θεσμικών πρωτοβουλιών που ακυρώνουν το σύστημα που κάλυπτε την ανομία έχει οδηγήσει σε έναν ακήρυκτο πόλεμο διαρκείας ανάμεσα στις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και στις προοδευτικές δυνάμεις.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις αναλύσεις μας για την έκταση και το βάθος της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης εντός και εκτός Ε.Ε. οδηγούν στην επανεμφάνιση με ισχυρά εκλογικά ποσοστά ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων. Ο ρόλος της Ελλάδας εξαιτίας και της γεωπολιτικής της θέσης και συγκυρίας είναι αναβαθμισμένος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε και σήμερα ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, ώστε να αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας στο τρίγωνο «Ευρώπη-Βόρεια Αφρική-Μέση Ανατολή».
Επιμένουμε στην επανίδρυση της Ε.Ε. με στόχο την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Ενεργοποίηση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, με σαφές κοινωνικό περιεχόμενο υπέρ των κοινωνικά αδυνάτων.
Ο αγώνας μας για να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη περνά μέσα από τη συνεργασία και την ενδυνάμωση όχι μόνο της πανευρωπαϊκής Αριστεράς, των κινημάτων, των πράσινων και τμημάτων της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζονται από νεοφιλελεύθερες επιλογές, αλλά και του Ευρωπαϊκού Νότου.
Το πέρασμα στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης καθημερινών, σκληρών αγώνων.
Η 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αποδεικνύει τις αλλαγές που συντελούνται, πράγμα ίσως αδιανόητο πριν ένα χρόνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελέσει, ώστε η χώρα μας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη με παρεμβάσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης. Οι πολιτικές επιλογές και οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σκοπεύουν στην υπέρβαση της οικονομικής και διαρθρωτικής ανισότητας που παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, στο τέλος των πολιτικών της λιτότητας που γεννούν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μάς παρέχει πολύτιμα συμπεράσματα για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε από εδώ και πέρα.
Είναι φανερό ότι οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν από την πλευρά των δανειστών, σε μια προσπάθεια να μετατοπιστεί αρνητικά το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας.
Η ΝΔ παραμένει πιστή στο δόγμα της υπεράσπισης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της έχοντας ως παρακαταθήκη την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας  και τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στην περίοδο της διακυβέρνησής της.
Ταυτόχρονα συνεχίζει να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που λειτουργούσαν σε καθεστώς ανομίας και των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που ομοίως λειτουργούσαν σε καθεστώς ασυδοσίας στον χώρο της εκπαίδευσης.
Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι η μάχη που θα δοθεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, χρειάζεται υποστήριξη και προστασία της εργασίας και αναβάθμιση του πλαισίου, ώστε να γίνει εργασιακά μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ζητούμενο παραμένει η ανατροπή της σημερινής εικόνας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας (μαύρη ανασφάλιστη εργασία) έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν μπορεί να στηριχτεί στη συντριβή των δυνάμεων της εργασίας, όπως οραματίζονται η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αλλά στην ουσιαστική προστασία τους και στην καταχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Δεν παραγνωρίζουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει, ώστε να μειωθούν αυτές και να προστατεύονται οι αδύναμοι συμπολίτες μας.
Υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Σταματήσαμε όμως τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας δεν είναι μεγάλο.
Καταφέραμε όμως να σταματήσουμε την καθοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, να διαμορφώσουμε για πρώτη φορά συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, της απομείωσης των βαρών, να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να παρέμβουμε με θεσμικές αλλαγές που ενισχύουν τη δημοκρατία και την ισονομία.
Το όραμα για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να καταγράφεται στους δείκτες, αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Στη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν οι άξονες, αλλά και τα βήματα, ώστε η ανάπτυξη να μην είναι πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος αλλά να διαχέεται προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
Το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που έχουμε έως την έναρξη του συνεδρίου χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια μας, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση του κόμματος με τα νέα δεδομένα.
  1. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες που διαμορφώνουν συνθήκες συμπόρευσης με τους πολίτες εκείνους τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους ενεργούς πολίτες. Είχαμε αποφασίσει οι συνελεύσεις παρουσίασης των θέσεων να γίνονται καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν.
Η συμμετοχή τους διαμορφώνει όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μέχρι σήμερα όσες οργανώσεις το ενστερνίστηκαν, αποτέλεσε πολιτικό γεγονός για την περιοχή τους.
  1. Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τις θέσεις πρέπει να συνεχίσουμε να οργανώνουμε θεματικές εκδηλώσεις είτε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, είτε για θέματα που εντοπίζονται στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια διοίκηση, παιδεία, κοινωνική οικονομία, ΕΣΠΑ, εργασιακά).
  2. Να ενταθεί η Καμπάνια σε τοπικό επίπεδο με περιοδείες, συνεντεύξεις, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς των στελεχών των Ν.Ε. και των Βουλευτών, που θα καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους και τις σκέψεις τους στον προσυνεδριακό διάλογο. Λειτουργεί ήδη το site του συνεδρίου όπου μπορεί να καταθέτει όποιος θέλει τις προτάσεις του σε τέσσερις θεματικές ενότητες (Δίκαιη Ανάπτυξη – Ισχυρή Δημοκρατία – Κοινωνικό Κράτος – Διεθνής ρόλος).
  3. Να διαμορφωθούν επιτροπές στήριξης σε επίπεδο Νομού.

Ενδιάμεσος σταθμός μέχρι το Συνέδριο είναι το Φεστιβάλ του περιοδικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το «ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016». Το Φεστιβάλ πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος. Η νεολαία έχει κάνει μέχρι σήμερα μια μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότησή της και την αντιστοίχιση με τη νέα γενιά. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να πραγματοποιήσει μία σοβαρή παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού και της νεανικής δημιουργίας αποφάσισε να δημιουργήσει μία λέσχη πολιτικής & πολιτισμού με το όνομα Σπούτνικ. Αυτό περιλαμβάνει 3 πτυχές α)Περιοδικό, β)Φεστιβάλ και γ)Πολυχώρο-στέκι Νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας. Η σταθερή και μόνιμη παρουσία μας στον τομέα του πολιτισμού μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επικοινωνία και επαφή με χιλιάδες νέους ανθρώπους. Αυτή η παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλείται αποκλειστικά σε ένα γεγονός, μία φορά τον χρόνο, όπως κάναμε στο παρελθόν, στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό το λόγο η οργάνωση επέλεξε να δημιουργήσει την συγκεκριμένη λέσχη προσπαθώντας να βάλει νέες βάσεις στην συλλογική ταυτότητα και κουλτούρα της οργάνωσης, αλλά και του χώρου συνολικά.

Τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης στο Συνέδριο
Η συζήτηση μέχρι σήμερα στο συνέδριο διεξαγόταν χωρίς θεματική στόχευση.
Η εμπειρία έχει επιβεβαιώσει ότι η μεθοδολογία αυτή και μάλιστα στις σημερινές απαιτητικές συνθήκες για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε η συζήτηση να διεξαχθεί σε τρεις θεματικές ζώνες:

  1. Η Αριστερά στον 21ο αιώνα
Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)
  1. Το Κόμμα
Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ
  1. Προγραμματικές αιχμές
Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ

Για το Καταστατικό
Η ταυτόχρονη συζήτηση για τις Θέσεις και το Καταστατικό στο συνέδριο θα περιορίσει το χρόνο της συζήτησης και για τα δύο θέματα υποβαθμίζοντας έτσι την αναλυτική και διεξοδική προσέγγιση.
Για το λόγο αυτό προτείνεται να γίνει καταστατικό συνέδριο εντός του 2017.
Στο μεταβατικό αυτό διάστημα προτείνονται τρεις τροποποιήσεις:
  1. Του άρθρου 10 που αναφέρεται στις περιφερειακές επιτροπές
  2. Του άρθρου 20 που αναφέρεται στα τμήματα
  3. Της παραγράφου 6 του άρθρου 30 για την ποσόστωση φύλου στα εκτελεστικά όργανα.
  4. Του άρθρου 27 της παραγράφου 5 με την προσθήκη της λέξης βουλευτές – βουλεύτριες.
Τα μέλη της Κ.Ε., τα στελέχη των Ν.Ε. και τα μέλη του κόμματος την περίοδο μέχρι το συνέδριο πρέπει να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: