ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Με οκτώ ιατρεία γειτονιάς ελπίδα για αποσυμφόρηση






Σκοπός της 6ης ΥΠΕ είναι η απεμπλοκή των νοσοκομείων της Πάτρας από τρέχοντα περιστατικά και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης


Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα της Αχαΐας, που έρχεται ως αντικείμενο σύσκεψης από τις 5:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό χώρο.
Οι αλλαγές προβλέπονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην Πάτρα. όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά, το νέο μοντέλο οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό η 6η ΥΠΕ, υπό τον ρευματολόγο ιατρό διευθυντή της, έχει σχεδιάσει τη λειτουργία 8 ιατρών γειτονιάς με ωράριο λειτουργίας 8 το πρωί με 8 το βράδυ και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με λειτουργία σε 24ωρη βάση, τα οποία θα λειτουργήσουν ως φίλτρο για τα νοσοκομεία όπου θα καταλήγουν τα περιστατικά που απαιτούν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια αντιμετώπιση.
Στόχος της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας είναι οι νέες δομές να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης του Δημόσιου Τομέα Υγείας, ο σχεδιασμός της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας προβλέπει την αναβάθμιση των νοσοκομείων σε Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα.
Ειδικότερα, η πρόταση της 6ης ΥΠΕ για το Δήμο Πατρέων, με πληθυσμό 213.000 έχει ως εξής:
Το Δίκτυο ΠΦΥ του δήμου ανήκει στον Τομέα ΠΦΥ της περιφερειακής ενότητας (νομού) Αχαΐας, συγκροτείται από 1 Μονάδα Αναφοράς που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Αλεξίου και 8 περιφερειακές δομές, που κάθε μια από αυτές αποτελεί ουσιαστικά συστέγαση ιατρείων γειτονιάς (Μονάδων Φροντίδας Υγείας) – 2 ή περισσότερων, ανάλογα με τον πληθυσμό.
Κάθε περιφερειακή δομή παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπει το σχέδιο της Ομάδας Εργασίας και στελεχώνεται με γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές/τριες και επισκέπτριες. Προβλέπεται επίσης καρδιολόγος για τις περιφερειακές δομές με μεγάλο πληθυσμό αναφοράς προβλέπονται να στελεχώνουν πρωτοβάθμιες ψυχιατρικές δομές, ενώ η τρίτη προβλέπεται να στελεχώνει την Μονάδα Αναφοράς).

Η σύνθεση των περιφερειακών δομώ έχει ως εξής:
1. Ζαρουχλέικα (πληθυσμός αναφοράς 25.000) :
8 Γεν. Γιατροί (Γ.Γ.) ή παθολόγοι , 2 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.
2. Παραλία (πληθυσμός αναφοράς 32.000):
10 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 3 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες και 3 φυσιοθεραπευτές (εδώ θα στεγάζεται το ένα από τα δύο φυσικοθεραπευτήρια του δικτύου).
3. Άνω Πόλη(πληθυσμός αναφοράς 36.000):
10 Γ.Γ. ή παθολόγοι , 4 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.
4. Γούναρη(πληθυσμός αναφοράς 36.000):
10 γ.γ ή παθολόγοι, 4 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.
5. Αγ. Αλέξιος (πληθυσμός αναφοράς 32.000):
Πρόκειται για περιφερειακή δομή ενσωματωμένη κτηριακά στην Μονάδα Αναφοράς. 10 γ.γ. ή παθολόγοι, 3 παιδίατροι, 5 νοσηλεύτριες, 3 επισκέπτριες.
6. Βραχνέικα (πληθυσμός αναφοράς 4.500).
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.
7. Μεσάτιδα (Οβρυιά) (πληθυσμός αναφοράς 7.000) :
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.
8. Μεσάτιδα (Σαραβάλι) (πληθυσμός αναφοράς 7000):
2 Γ.Γ. ή παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.
9. Πλατάνι (επίσης περιφερειακό ιατρείο που ήδη λειτουργεί, υπαγόμενο σε ΚΥ, με πληθυσμό αναφοράς 14.000):
4 γ.γ. ή παθολόγοι, 2 παιδίατροι, 3 νοσηλεύτριες, 1 επισκέπτρια.

Η Μονάδα Αναφοράς ΠΦΥ θα στεγάζει (εκτός από τα ιατρεία γειτονιάς του Βόρειου τομέα του δήμου) και καρδιολογικό ιατρείο με δοκιμασία κόπωσης και υπερηχογράφημα.
Επίσης, θα διαθέτει χώρους ιατρείων για τους ιατρούς επισκέπτες: ορθοπαιδικός 3 φορές /εβδομάδα, ΩΡΛ 2 φορές την εβδομάδα, Ουρολόγος 1 φορά/εβδομάδα, Οφθαλμίατρος 5 φορές/εβδομάδα, Νευρολόγος 2 φορές/εβδομάδα, Γαστρ/γος 2 φορές/εβδομάδα, Ρευματολόγος 2 φορές/εβδομάδα, Ενδοκρινολόγος 5 φορές/εβδομάδα, Πνευμονολόγος 2 φορές/εβδομάδα, Γυναικολόγος 5 φορές/εβδομάδα.
Η σύνθεση του προσωπικού που θα εφημερεύει είναι : γενικός γιατρός / παθολόγος (3), παιδίατρος, καρδιολόγος, οδοντίατρος καθώς και το προσωπικό των εργαστηρίων μαζί με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι περιφερειακές δομές λειτουργούν επίσης σε 2 βάρδιες (8πμ -3μμ και 3μμ-10μμ). Για να τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνουν άμεσα 45 προσλήψεις, γιατροί – οδοντίατροι 13, μη ιατρικό προσωπικό 32.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι ζητούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι μεγάλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: