ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Με επιτυχία παρουσιάστηκε του βιβλίο του Τζ. Τουράν



Ο συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν, του βιβλίου "Αζάν με λένε".


«Αζάν με λένε» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος, βασισμένου σε αληθινή ιστορία, που παρουσιάστηκε στην «Αγορά Αργύρη» από τους Κυρ. Κορτέση και Β. Χριστόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα.
Ξεκίνησε ως παρουσίαση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, αλλά όταν πρόκειται για έργο του συγγραφέα Τζεμίλ Τουράν, που ως Κούρδος στην καταγωγή έχει βιώσει την έλλειψη ελευθερίας και την απαγόρευση αυτοπροσδιορισμού, που φθάνει μέχρι το σημείο της διά της επιβολής εξώθησης στην υπερορία, τότε είναι πολύ δύσκολο, όσο και εάν το θέλει κανείς, να δει τον λογοτέχνη ως δημιουργό ενός συνηθισμένου πονήματος. 

Κι αυτό γιατί ο Τζ. Τουράν έχει σωρεύσει μέσα του ανείπωτες ιστορίες, σαν αυτή που αποτύπωσε στις σελίδες του πρόσφατου βιβλίου, που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα της «Αγοράς Αργύρη» επί της οδού Αγ. Ανδρέου στην Πάτρα, από τον Κυριάκο Κορτέση, πρόεδρο της  Ένωσης Συντακτών  Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου  Νήσων, τον συγγραφέα Βασ. Χριστόπουλο και φυσικά τον ίδιο τον δημιουργό.

Ένα ακόμη φωτογραφικό στιγμιότυπο.
Με αφορμή λοιπόν το νέο και πολύ επίκαιρο βιβλίο «Αζάντ με λένε», του Τζ. Τουράν, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Πάτρα, στην «Αγορά Αργύρη» χθες 8-1-2016 και κατά σύμπτωση, ολοκληρώθηκε  και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σιδέρη, εν μέσω κυμάτων προσφυγικής προσέλευσης στη χώρα μας, ακολούθησαν συνειρμοί, γύρω από τη ζωή του ήρωα του βιβλίου, ενός 14χρονου πρόσφυγα, πρωταγωνιστή σε μία αληθινή ιστορία, γραμμένη σε μία γλώσσα απλή και ανατριχιαστικά ρεαλιστική. 

Συνειρμοί, που παρέπεμψαν σε αυτά που ξέσπασαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατάντησαν την ελληνική παροικία της Ιωνίας, ανθρώπινα ράκη συρόμενα στο μακρύ ταξίδι της Προσφυγιάς! Από την οποία όπως τόνισε ο Κυρ. Κορτέσης, ο λαός μας γνωρίζει τι θα πει.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, ορθά απέφυγε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες ενός βιβλίου, που μιλά από μόνο του, όπως είπε και που εάν θελήσουμε να το κατατάξουμε ιστορικά, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σύγγραμμα  μακροϊστορίας!

Με αφορμή αυτό, ο ίδιος ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης του περίπλοκου Μεσανατολικού ζητήματος και μπολιασμένος με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς επί 30 χρόνια τώρα την βιώνει ως δημοσιογράφος,  στην Αθήνα, χωρίς ταυτόχρονα να χάνει την επαφή του με την πατρίδα, μίλησε για το διαμελισμένο Κουρδιστάν, οι πολίτες του οποίου χρόνια τώρα ψάχνουν στον τόπο τους να βρουν πατρίδα.  

Αναπόφευκτα η συζήτηση έφθασε μέχρι το ρόλο που παίζουν οι μεγάλοι εταίροι στην σκακιέρα της Μ. Ανατολής και μίλησε με πικρία αναρωτώμενος φωναχτά:
Άκουσα στα μέσα ενημέρωσης πως ήταν μαύρη μέρα αυτή στην οποία έπεσε το Χρηματιστήριο στην Κίνα και ακολούθησε και σε άλλες χώρες. Μιλούσαν για μαύρη μέρα γιατί έχασε 4 μονάδες απ’ την αξία του, αλλά δεν είπαν για μαύρη μέρα ούτε όταν βομβαρδίζονταν χωριά, ούτε όταν σκοτώνονταν παιδιά στα κουρδικά μέρη. Ο καπιταλισμός έχει αλλού τις ευαισθησίες του. Προφυλάσσει τα κέρδη του και υπερασπίζεται το καθεστώς του εγκληματία Άσαντ στη Συρία, είπε.      
Ο Τζεμίλ γεννήθηκε το 1955 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, στο Αραράτ και  σπούδασε στην Άγκυρα και στην  Κωνσταντινούπολη. Φοιτητής εντάχθηκε στο κουρδικό κίνημα, κυνηγήθηκε, συνελήφθη και  το 1984 δραπέτευσε και έφτασε στην χώρα μας. Στην Ελλάδα πήρε πολιτικό άσυλο  συνεχίζoντας τον αγώνα του με νέα πια μέσα: τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Είναι, λοιπόν, αγωνιστής, συγγραφέας,  δημοσιογράφος,  Κούρδος και, μετά 30 χρόνια στην Ελλάδα,  και Έλληνας. Τόσο Έλληνας  που γράφει απευθείας στην ελληνική γλώσσα. Τα θέματα όλων των βιβλίων του  σχετίζονται με τον αγώνα τού λαού του.

Τέλος η παρουσίαση του βιβλίου του Τζ. Τουράν, συνοδεύτηκε από αθηναϊκή κομπανία, που παρουσίασε άριστες Σμυρναίικες εκτελέσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: