ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η μεγάλη έξοδος των προσφύγων προς την Αυστρία



Η φωτογραφία της ημέρας: Η μεγάλη έξοδος των προσφύγων προς την Αυστρία
 Τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την οδύσσεια των προσφύγων τις κατέγραψε ο φακός του φωτορεπόρτερ του AP, Darko Bandic. Τυλιγμένοι με κουβέρτες διασχίζουν το υγρό τοπίο της πόλης Σεντίλι στα σύνορα Σλοβενίας -Αυστρίας όπου είναι ένα από τα βασικά περάσματα των προσφύγων προς την Αυστρία και την Γερμανία.

Άλλοι τέσσερις νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο

 

Τέσσερις πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους λίγο πριν φτάσουν στις ελληνικές ακτές την Κυριακή και χθες το πρωί.

Την Κυριακή, σκάφος με 63 επιβαίνοντες παρασύρθηκε προς τα βράχια στην περιοχή "Άκρα Ασφαλή" της Λέσβου, με αποτέλεσμα το σκαρί να τσακιστεί και να βυθιστεί. 53 άτομα διεσώθησαν, ενώ επτά ακόμη αγνοούνται. Δύο μικρά παιδιά και μία γυναίκα δεν τα κατάφεραν, και εντοπίστηκαν αργότερα στην ακτή χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ένα μικρό παιδί προσπαθούσε μαζί με τη μητέρα του να κολυμπήσουν προς την ακτή, μόλις λίγα μέτρα από αυτήν, όμως τα κύματα και τα ρεύματα τους τραβούσαν πίσω, με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν.

Νωρίς χθες το πρωί, εντοπίστηκε η σορός άντρα στη Χίο. Το Σάββατο, σε περιστατικό με 100 πρόσφυγες στη Ρόδο, συνελήφθησαν δύο διακινητές τους, οποίους αναγνώρισαν και υπέδειξαν οι διασωθέντες

Σύμφωνα με το Λιμενικό, από τις 23 έως το πρωί της 26ης/10 διεσώθησαν 458 πρόσφυγες σε 10 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο διάστημα πως, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων, τα περιστατικά μειώνονται. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι διακινητές "φορτώνουν" πολλούς παραπάνω στις λέμβους -ακόμη και διπλάσιους σε ορισμένα περιστατικά- για να προλάβουν τον χειμώνα.

Συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι για το προσφυγικό 

 

Ολάντ και Μέρκελ συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν σχετικά με τη Συρία και τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, πραγματοποιείται λίγο πριν από ένα δείπνο εργασίας απόψε στο Παρίσι στο οποίο θα παρακαθίσουν δυτικοί και άραβες αξιωματούχοι για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση.

Στο δείπνο θα παρακαθίσουν αξιωματούχοι χωρών που το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας θεωρεί «τους κύριους εταίρους που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης: της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής], της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

Αυτή η διπλωματική δραστηριότητα καταγράφεται καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στους Ρώσους και στους Αμερικανούς, όσον αφορά την οργάνωση μια συνόδου με διευρυμένη σύνθεση για τη συριακή κρίση, έπειτα από μια τετραμερή την Παρασκευή στη Βιέννη με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.



Μαξίμου: Η Τουρκία να δημιουργήσει μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων

 

Από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απορρέει η δημιουργία  χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη τη δημιουργία των κέντρων που θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους.

Όπως εξηγούν γίνεται τόσο για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, όσο και για για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, τονίζουν, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.




Γ. Μουζάλας: Η Τουρκία είναι η πόρτα εισόδου των προσφύγων

 

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία».

Με τη σαφέστατη αυτή δήλωση περί της ελληνικής άποψης όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού ρεύματος προς τη βόρεια κυρίως Ευρώπη ολοκλήρωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα την επίσκεψή του στη Χίο και στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από την αρμόδια για το θέμα υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επισκέφθηκε στη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε όλη την Ευρώπη το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (hot spot) στη Μόρια. Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν τις προσωρινές λύσεις που θα υπάρξουν ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή.

«Αυτές οι σκηνές δεν θα υπάρξουν ξανά αφού θα υπάρξει η απαραίτητη αυτή οργάνωση ώστε η κατάσταση σε δύσκολες στιγμές μεγάλων κυμάτων προσφύγων ή κακοκαιρίας να εκτονώνονται εύκολα» τόνισε ο Γ. Μουζάλας.

Ταυτόχρονα, όμως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε ότι η εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hot spot ώστε «κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες. Να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί».

Πάντως, είπε ο Γ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό συζητήθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και πρέπει να πάρει πλέον και τη μορφή απόφασης τακτικής Συνόδου για να ξεκινήσει η υλοποίησή του».

Στη Χίο ο Γ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Συνοδεία του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα. Επίσης επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου μένουν καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες πριν αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Όπως υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας στη Χίο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.


Ο τραγουδιστής Φάρελ Ουίλιαμς αφιερώνει το "Freedom" στους πρόσφυγες


Στους πρόσφυγες που εισρέουν μαζικά στην Ευρώπη αφιέρωσε ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Φάρελ Ουίλιαμς το τραγούδι του «Freedom», χαιρετίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομία και τον πολιτισμό των ΗΠΑ όπως και άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αφήστε τους να μπουν» προέτρεψε ο δημιουργός στην τελετή απονομής των MTV Europe Music Awards που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

Σε δηλώσεις που έκανε την επόμενη ημέρα στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε το National Public Radio και το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ακτιβιστή αλλά προσέθεσε:

«Πρέπει να χρησιμοποιούμε το βήμα που μας δίνεται όπου μπορούμε». «Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση όμως η Αμερική έχει οικοδομηθεί με τη συνδρομή των μεταναστών. Δεν θα είχαμε χώρα» χωρίς εκείνους, προσέθεσε.

Σε ερώτηση που του έθεσαν εάν η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ, σε μια περίοδο όπου η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς στην ιστορία ροής μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές, ο 42χρονος τραγουδιστής απάντησε:

«Απόλυτα». Παρά το γεγονός ότι ο Ουίλιαμς «απέρριψε» τον τίτλο του ακτιβιστή, δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης μοιράζεται τις ανησυχίες του. Έχει ήδη ταχθεί ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέρ της μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Φάρελ Ουίλιαμς έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει την υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι είναι καιρός μια γυναίκα να κυβερνήσει τις ΗΠΑ.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: