ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΘ 2015: Η σημασία της λαϊκής κινητοποίησης

Του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων

Η εγκαινίαση της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης βρίσκει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο, σε συνθήκες εσωτερικής αστάθειας, ποικιλόμορφης – όχι μόνο οικονομικής – παρέμβασης του ξένου παράγοντα στα εσωτερικά της χώρας, αδυναμίας της παραδοσιακής αστικής πολιτικής τάξης, αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Από την άλλη, η υποβάθμιση της αγωνιστικής δραστηριοποίησης του εργατικού και του κοινωνικού κινήματος σε μια διαδικασία εθιμοτυπικής επανάληψης και επετειακής φιέστας βολεύει την αλλοτριωμένη, μεταλλαγμένη συνδικαλιστική ηγεσία.


Η Σοσιαλιστική Προοπτική καλεί τους πολίτες, τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των επομένων ημερών, να ενισχύσει την πάλη για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τη (επανα-) διεκδίκηση των δικαίων του ελληνικού λαού, προσηλωμένοι -ες στην ανάδειξη προοδευτικών διεξόδων από την κοινωνικοοικονομική κρίση που επέτεινε η μνημονιακή συνέχεια.

Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια αναπροσανατολισμού των πολιτικών και ιστορικών στοχεύσεων του ελληνικού λαού είναι ιδιαιτέρως σημαντική η θέση των εργατικών συνδικάτων. Η σημερινή οργανωτική δομή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος εξυπηρετεί τις ανάγκες και τους στόχους των κομματικών γραφειοκρατιών, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας και αντιστρατεύεται κάθε έννοια δημοκρατικού εργατικού συνδικαλισμού. Ως αποτέλεσμα αυτής της δομικής οργανωτικής στρέβλωσης είναι να κυριαρχούν τα φαινόμενα  των παράνομων εκπροσωπήσεων και των στημένων εκλογικών διαδικασιών μέσω των κομματικών παρατάξεων, να ανθούν τα “συνδικάτα-σφραγίδες”, να μεσουρανούν οι “εργατοπατέρες” και να διαιωνίζεται η εξάρτηση από το κράτος, το οποίο θέλει να δώσει επίφαση νομιμότητας σε μια τρισάθλια πρακτική με την παρουσία δικαστικών στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των εργατικών εκπροσώπων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για μια σειρά άλλους η Σοσιαλιστική Προοπτική θεωρεί ότι επείγει η κατοχύρωση της πολιτικής αυτονομίας και οικονομικής αυτοδυναμίας των συνδικάτων. Το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της λειτουργίας τους και για τη διασφάλιση της αυτονομίας τους από τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία είναι η άμεση μεταβολή του νόμου 1264/82 και η αλλαγή της οργανωτικής δομής του εργατικού συνδικαλισμού στην κατεύθυνση της «καθετοποίησής» της, δηλαδή της συνένωσης σε μαζικές ενιαίες  οργανώσεις ανά κλάδο ή ενότητα κλάδων και την ταυτόχρονη κατάργηση των Εργατικών Κέντρων, ως φορέων  πελατειοκεντρικών αντιλήψεων και πρακτικών πατρωνίας, την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και επιχορήγησης σε συνδικαλιστικούς φορείς με στόχο την αποκοπή κάθε δεσμού πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης από το κράτος. Για τον ίδιο λόγο οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των οργάνων θα γίνονται χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ η οικονομική συνδρομή θα παρακρατείται για λογαριασμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης, από την επιχείρηση στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος/η μέλος και θα μεταβιβάζεται αυτομάτως στον τραπεζικό λογαριασμό του συνδικαλιστικού φορέα. 

Το ποσό της συνδρομής του κάθε εργαζόμενου – το ύψος της θα ορίζεται από τα όργανα του συνδικαλιστικού φορέα – θα εκπίπτει από την εφορία, ενώ οι επιχειρήσεις που θα έχουν υψηλό βαθμό συνδικαλιστικής πυκνότητας θα προηγούνται – αναλογικώς – σε διάφορα κρατικά προγράμματα οικονομικών ή άλλων διευκολύνσεων.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική θεωρεί ότι τα εργατικά συνδικάτα οφείλουν να αποτελέσουν και θα αποτελέσουν πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, στοιχείο αναγέννησης ενός νέου πολιτισμού της καθημερινότητας που θα συνδυάζει “κοινοτικά” στοιχεία των παραδόσεων του λαού μας με τις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας και βασικό παράγοντα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα στραφούν οι πολιτικές επεξεργασίες και οι επιμέρους προτάσεις της και η δημόσια διαβούλευσή της με τα εμπλεκόμενα μέρη και, κυρίως, με τους εργαζόμενους.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: