Η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι αν υπάρξει επόμενο πρόγραμμα «δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή", λίγο πριν από το δημοψήφισμα ο K. Ρέγκλινγκ,δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι «ειδική περίπτωση» και γι' αυτό δηλώνει σίγουρος ότι με τις σωστές πολιτικές η χώρα μπορεί να πετύχει, όπως και οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα. Η γνώμη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο EFSF έχει δανείσει τη χώρα περίπου 140 δισ.

Ερωτηθείς για την στάση της κυβέρνησης υπέρ του Όχι, δήλωσε ότι "είμαι Ευρωπαίος και δημοκράτης και σέβομαι πλήρως το δημοψήφισμα. Πρέπει να δούμε την απόφαση του ελληνικού λαού και μετά πώς η κυβέρνηση θα αντιδράσει στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες τώρα για το μέλλον της Ελλάδας. Θέλω την Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και γι' αυτό ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία".

Απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση που η κάλπη του δημοψηφίσματος βγάλει το Όχι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης έκανε λόγο για "σκεπτικισμό για τον τρόπο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα καθώς θα απαιτούσε μια κυβέρνηση "που πιστεύει ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και δύσκολων μέτρων".

"Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έκανε η Ελλάδα στο παρελθόν. Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος από το 15% στο 2% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί, οπότε η υπόλοιπη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με των τελευταίων 5 ετών είναι σχετικά μικρή αλλά απαραίτητη. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί κοιτώντας την αύξηση των εξαγωγών πέρυσι, αυτό που χρειάζεται είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη για το μέλλον. Δεν πιστεύω ότι η προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι σκληρότερες από αυτές του παρελθόντος" ήταν θέση του Κ. Ρέγκλινγκ στην ερώτηση γιατί κάποιος να ψηφίσει Ναί όταν ξέρει ότι ένα σκληρότερο πρόγραμμα προσαρμογής θα ακολουθήσει;

Τέλος αναφορικά με το χρέος τη θέση του Δ.Ν.Τ και αν θα συμπεριληφθεί ελάφρυνση σε ένα τρίτο πρόγραμμα ο K. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι "δεν υπάρχει διαφορά στο θέμα αυτό μεταξύ των θεσμών. Οι όροι δανεισμού μας είναι τόσο ευεργετικοί. Με δάνεια ωρίμανσης πάνω από 30 χρόνια, με πολύ χαμηλά επιτόκια και αναβάλλοντας την πληρωμή τόκων για τα πρώτα 10 χρόνια, προκύπτει όφελος 8 δισ. ετησίως περισσότερα από 4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια μορφή αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Συγχρόνως το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2012 πως εάν είναι αναγκαίο και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται τότε η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να συζητήσει μία πρόσθετη ελάφρυνση.