Προβληματισμός επικρατεί στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ. |
Πριν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, που προτείνει, λέει αξιωματούχος του
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της ΕΕ καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
"Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί", είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες.
Προβληματισμός επικρατεί στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το «αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο», το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της δίωρης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Παρ όλα αυτά αν και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλίσει ότι το νέο πακέτο βοήθειας συμβαδίζει με τους κανονισμούς του Ταμείου, δεν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να υπάρξει άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, το ΔΝΤ θα είναι ικανό να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μόνο εφόσον η Ελλάδα συναινέσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η Ευρωζώνη προβεί στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο δ.σ. του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Τέλος, αρκετές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που απορρέουν από μία τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη φήμη του Ταμείου» φέρεται να ανέφεραν, απευθυνόμενες προς την διευθύντρια του ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου