Καμιά αυτοκριτική από τον Στ. Θεοδωράκη
Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Όχι επέφερε την ακαριαία παραίτηση του Αντ. Σαμαρά από την αρχηγία της Ν.Δ. Όμως επέφερε και μια ισχυρή πολιτική ήττα για τον Στ. Θεοδωράκη, η προσπάθεια του οποίου να ηγηθεί ενός δήθεν "φιλοευρωπαϊκού" μετώπου και να ποντάρει σε διάλυση της κυβέρνησης και στα σενάρια που είχε αναπτύξει για μια μετέπειτα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που την είχε "ψιλοέτοιμη", κατέρρευσε μαζί με το δίλημμα "ναι ή όχι στο ευρώ" που έθεσε ο ίδιος μαζί με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κατόπιν της ηχηρής ήττας αυτής της σκληρής προσπάθειας του εν λόγω μετώπου να προκαλέσει προς όφελός του ευρείες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό -ήττα που ισοδυναμεί με ηχηρή αποδοκιμασία των παλαιών κομμάτων και προσώπων από τους πολίτες-, ο Στ. Θεοδωράκης προσπάθησε με τη δήλωσή του να αποστασιοποιηθεί πλήρως από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε με την επιλογή του και να εξαιρέσει τον εαυτό του από εκείνους.
Ως εάν να μην είχε πρωταγωνιστήσει στην κινδυνολογική καμπάνια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τους πολίτες να "δείξουν ψυχραιμία", προσθέτοντας ότι "ο πανικός και οι ακραίες αντιδράσεις δεν θα βοηθήσουν". Είπε ακόμη ότι "το παλιό πολιτικό προσωπικό πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει την εξέλιξη των πραγμάτων για να ικανοποιήσει τους εγωισμούς του σε μια Ελλάδα που καταρρέει". Το κατηγόρησε ακόμα ότι "η επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας έχει και τη δική του υπογραφή" και κάλεσε τους πολίτες "να ενισχύσουν την προσπάθειά μας για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος". "Η χώρα έχει δυνάμεις και τις καλούμε να μπουν τώρα στον αγώνα" πρόσθεσε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Στ. Θεοδωράκης προσπάθησε τώρα να κάνει ό,τι δεν έκανε την ώρα που η κυβέρνηση κλιμάκωνε τη διαπραγμάτευση, δηλαδή να ασκήσει κριτική και στους εταίρους για τις απαιτήσεις τους ή έστω να πάρει αποστάσεις από αυτούς. Έτσι, από τη μία κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει: Ότι δεν θα διακινδυνεύσει με κανένα τρόπο την παραμονή μας στο ευρώ. Ότι θα σεβαστεί τους κόπους του ελληνικού λαού και δεν θα γίνει πλιάτσικο στις καταθέσεις και τις περιουσίες του. Ότι θα στείλει διαπραγματευτές στην Ευρώπη επαρκείς και λογικούς, με εντολή τη συνεννόηση και όχι τη ρήξη. Από την άλλη, έσπευσε τώρα να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση "να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην επίτευξη συμφωνίας" και "να μη σκεφθεί κανείς να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο μιας εκδικητικής πολιτικής που ήδη εκφράζουν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη". Είπε ακόμη ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις "με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη με ένα κοινό αίτημα: Δίκαιη συμφωνία, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος. Και τους τονίζω ότι η πλειοψηφία του 60% που είπε Όχι δεν είναι εναντίον της Ευρώπης".
Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τορπιλίσει την εθνική ενότητα και πως είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να τη διαφυλάξει. Είπε ότι η χώρα τώρα δεν έχει δύο μέτωπα, αλλά ένα πατριωτικό μέτωπο και κάλεσε τον πρωθυπουργό "να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για λύσεις προς όφελος των πολλών έξω από μικροκομματικές ισορροπίες".
Λιονάκης Νίκος-aygi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου