"Τεράστιες ευθύνες" για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Γραμματικού καταλογίζει στον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, με αφορμή την Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην οποία διαπιστώνεται ότι η χωροθέτηση και η κατασκευή του έργου είναι παράνομη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η Ρ. Δούρου δήλωσε: 

"Οι ευθύνες του απερχόμενου Περιφερειάρχη όπως και του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τις σοβαρότατες παραβάσεις στη χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού που καθιστούν το έργο επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι τεράστιες. Εξ ου άλλωστε και η παραπομπή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στον Εισαγγελέα από τους Έλληνες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τα κριτήρια χωροθέτησης καθώς κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα".


Όπως τονίζει η υποψήφια Περιφερειάρχης, "οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ, καθώς επί χρόνια επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες των πολιτών για σειρά παρανομιών, για ύπαρξη ρεμάτων, για υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, κ.α.".

Παράλληλα, η Ρ. Δούρου ζητεί από τον κ. Σγουρό "να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον και να μην προσχωρήσει στην ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η κατασκευή".  

Επιπλέον, ζητεί από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη "να πάψει μαζί με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να επιχειρούν να συγκαλύψουν το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται, αποκρύπτοντας έγγραφα και στοιχεία".
"Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων" καταλήγει η Ρ. Δούρου.