|
«Είμαστε εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και παραμένουμε στις επάλξεις», «ό,τι ήταν να πούμε, το είπαμε στο υπόμνημά μας», λένε οι δύο αδάμαστοι εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης.
|
Ήττα των συναρμόδιων υπουργών που δεν θα προωθήσουν το σχετικό σχέδιο νόμου, που είχαν ετοιμάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, της ιστοσελίδας naftemporiki.gr !
Το θέμα θεωρείται ουσιαστικά... λήξαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα naftemporiki.gr που δημοσίευσε την πληροφορία, όσον αφορά στην παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων και τις σοβαρότατες καταγγελίες τους, όπως προκύπτει τόσο από το χθεσινό υπόμνημα που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτιο Μακρή, όσο και από το σχετικό πόρισμα του τελευταίου, ύστερα από την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης. Έτσι στην προσπάθεια να μην λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η υπόθεση της διερεύνησης των οικονομικών εγκλημάτων επιχειρείται συμβιβασμός, σύμφωνα με τον οποίο τα μεν υπουργεία Οικονομικών (Βενιζέλος) και Δικαιοσύνης (Παπαϊωάννου) αποσύρουν το νομοσχέδιο που προκάλεσε την αντίδραση παραίτησης των δύο δικαστικών, οι δε οικονομικοί εισαγγελείς παραμένουν στην θέση τους και συνεχίζουν το έργο που τους έχει ανατεθεί στα πλαίσια της διερεύνησης!
Οπως τονίζει ο κ. Μακρής στο έγγραφο - πόρισμά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελέων από οποιονδήποτε», ενώ ο λόγος που υπαγόρευσε την υποβολή αίτησης αντικατάστασής τους «είναι αποκλειστικώς και μόνο το σχέδιο νόμου το υπουργού Οικονομικών, με το οποίο ο ρόλος του οικονομικού εγκλήματος θα ανατίθετο σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με συνέπεια την κατάργησή τους».
Παράλληλα, στο δισέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης (οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους), εστιάζουν επί της ουσίας στο επίμαχο σχέδιο νόμου, με το οποίο -όπως αναφέρουν- καταργούνται, χωρίς να αναφέρουν ονόματα ή να κατονομάσουν πρόσωπα που παρενέβησαν στο έργο τους (μεγαλοοφειλετών, φοροφυγάδων ή άλλων υποθέσεων κλπ).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν θα προωθήσουν το σχετικό σχέδιο νόμου, που είχαν ετοιμάσει.
Οπως αναφέρουν, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς:
* Δεν θα εκτραπούμε από τον προεκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργειάς μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκώμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας.
* Οι οικονομικοί εισαγγελείς προσθέτουν ότι «δεν έχει άλλωστε νόημα να επικεντρωθούμε και να εστιάσουμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει, ουδόλως όμως αυτό επηρεάζει στη δικαστική, υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παραλλήλως και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίο δεν μας επηρεάζει απλώς, αλλά κυριολεκτικώς μας εξουδετερώνει και μας καταργεί», αναφερόμενοι φυσικά στη νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργησή τους και τοποθέτηση, ως οικονομικού εισαγγελέα, ενός αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η δική μας ενέργεια έγινε, γιατί επιχειρήθηκε νομοθετικά η κατάργησή μας και αυτός ήταν ο λόγος που υποβάλαμε την παραίτησή μας από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα».
Στο έγγραφο του κ. Μακρή υπογραμμίζεται, επίσης, χαρακτηριστικά, ότι η αίτηση των δύο εισαγγελέων υπήρξε «παρορμητική και εκπορεύθηκε από την υπερβολική ευαισθησία τους και την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους, όπως πιστεύουν, στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε προχθές η σχετική παραγγελία του κ. Τέντε για τη διενέργεια της έρευνας, αλλά και η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνει ταχύτατη διερεύνηση των καταγγελιών των δύο εισαγγελέων.
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, οι οποίοι προσήλθαν χθες για δεύτερη ημέρα στον Αρειο Πάγο και το γραφείο του εποπτεύοντα οικονομικού εισαγγελέα, Νικόλα Παντελή, δήλωσαν, εξερχόμενοι του Αρείου Πάγου:
«Είμαστε εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και παραμένουμε στις επάλξεις», ενώ διευκρίνισαν πως ό,τι ήταν να πουν, το είπαν στο υπόμνημά τους που κατέθεσαν στον κ. Μακρή. Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς μίλησαν και για άρνηση κρατικών υπηρεσιών να τους παράσχουν στοιχεία για την έρευνα συγκεκριμένων υποθέσεων, ενώ φάνηκαν πρόθυμοι να αποκαλύψουν ονόματα και διευθύνσεις.