Την ερχόμενη εβδομάδα καλείται να απαντήσει για ΠτΔ, Οικονομικό Πρόγραμμα, πολιτική και στο βάθος Κασσελάκης
Με την είσοδο στο νέο έτος υπάρχουν αγκάθια για τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ερώτημα εάν μπορεί να ξεπεραστούν ομαλά ή να αποτελέσουν πεδίο νέων πολιτικών πληγών.
Τρία είναι κυρίως τα θέματα,, κατά την κοινή αίσθηση των πολιτικών παραγόντων, που μπορεί να προκαλέσουν τριβές κατά το επόμενο διάστημα, αν και για το καθένα είναι διαφορετική η ώρα εκδήλωσης.
- Η επιλογή προσώπου από τον προοδευτικό χώρο ως υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας.
- Οι θέσεις του κόμματος για το οικονομικό του πρόγραμμα.
- Ποιος θα αναλάβει σε κομματικό επίπεδο να προΐσταται στον τομέα Οικονομίας, με κομβικό ρόλο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
- Και τέλος το πως θα αντιμετωπιστεί η εν εξελίξει πορεία του άλλου πόλου της Αριστεράς, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, που αν και έχουν περάσει τόσες ημέρες από την ανατροπή του, παραμένει στόχος κορυφαίων στελεχών του, λοιδορούμενος, Πρόσφατη ένδειξη η ύβρις από τον Π. Πολάκη.
Εχει διαφανεί ο διαφορετικός πολιτικός καμβάς επί των οικονομικών (παρεμβάσεις για τη χρηματοπιστωτική πολιτική, δημόσιος έλεγχος, ενίσχυση του κράτους έως πλειοψηφίας στη μετοχική σύνθεση συστημικής τράπεζας κ.ά.) μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκ. Φάμελλου και κορυφαίων στελεχών, όπως ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Νίκος Παππάς.
ερώτημα αν τα ζητήματα αυτά λυθούν στην Κεντρική Επιτροπή ή στο συνέδριο, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου απάντησε ως εξής στο Documento: «Αν δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, θα υπάρξει διάχυτη η επιδίωξη να επισπευθεί η σύγκληση του συνεδρίου…».
Ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει χρόνος ελεύθερος για ασκηση πολιτικής από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται παρέδειγμα η πράξη τους από μεσαία στελέχη, ακόμη και της ΚΕ, ως συμπληρώθηκε αυτή!
Και τούτη η πρακτική προκαλεί συνειρμούς επιστροφής στο νεοσταλινικό παρελθόν της μήτρας αυτών των στελεχών προερχομένων από το ΚΚΕ κυρίως, μη εξαιρουμένων και δογματικών της πάλαι ποτέ, ανανεωτικής αριστεράς!
Είναι γεγονός πως η επικείμενη έκδοση του βιβλίου του Στέφανου Κασσελάκη, στις 16 Ιανουαρίου και η πιθανή παρουσίασή του και στην Πάτρα, προκαλεί νέα ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ακπομη προσπαθεί να μαζέψει τα τα... κομμάτια του, από το συνέδριο-παρωδία, που ακολουθήθηκε από την αποχή του μισού κόμματος, στην εκλογή προέδρου ως αντίδραση εκ μέρους των μελών στην απαγόρευση να θέσει υποψηφιότητα ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ!
Με έναν εύσχημο τρόπο ως προς τις διατυπώσεις αποκλείεται επίσημα από την Κουμουνδούρου να προταθεί ως υποψήφια η νυν πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με κριτήριο ότι από την υπόθεση των Τεμπών μέχρι την υπόθεση καταπάτησης του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές δεν έκανε καν σε συμβολικό επίπεδο μια παρέμβαση.
Μάλιστα, σχετικά με διαρροές που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υπέρ της, συνομιλητές του χρησιμοποιούν την εξής διατύπωση επί του ζητήματος:
«Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ταχθεί κατά καμιάς υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και επομένως ούτε και κατά της νυν προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου…».
Τούτο σημαίνει πως πάλι, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζεται άβουλος, ή το λιγότερο δίβουλος για το ζήτημα του ΠτΔ, χωρίς να καταδικάσει ρητά τις αντιδημοκρατικές θέσεις της Προέδρου, τόσο στο έγκλημα των Τεμπών, όσο και στο φράχτη του Έβρου!.
Στάση που τον αποκαθήλωσε στην συνείδηση ενός μεγάλου μέρους της δημοκρατικής κοινής γνώμης, ιδίως μετά την πρακτική απόκρυψής του στο παραβάν που ακολούθησε τις δραματικές ημέρες προ του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε [που έπρεπε να σταθεί εγγυητής της ενότητας του κόμματος!
Εχει ενδιαφέρον να δούμε την θέση της Πολιτική Γραμματεία για το ζήτημα με δεδομένη την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για υποψηφιότητα από την Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Την επόμενη βδομάδα λοιπόν, στη συνεδρίασή της θα αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως επίσημα στον πρόεδρο του κόμματος Σωκ. Φάμελλο – ενδεχομένως και σε ομάδα στελεχών– να βολιδοσκοπήσει πρόσωπα, να διερευνήσει περιθώριο κοινού βηματισμού με άλλες δυνάμεις και να προτείνει τελικά όνομα για την υποψηφιότητα του οποίου θα δώσει την έγκρισή της η Κεντρική Επιτροπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φοβούνται το βιβλίο. Πολάκης: «Απατεώνα, εξαφανίσου από τη χώρα»
Η «Δεύτερη Ευκαιρία» του Στ. Κασσελάκη, προκαλεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου