ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Εγκαλείται για οικονομική κακοδιαχείριση ο Δήμος

 


ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ: Με κομπασμούς και φανφάρες δεν παράγεται πολιτική, πόσο μάλλον... έργο...

«Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι η πολιτική  της Νέας Δημοκρατίας θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση αποδεκατισμένη χωρίς δικές της δυνατότητες και αποφάσεις, επιλογές και προγραμματισμό έτσι ώστε μέσα από αυτό το συγκεντρωτικό, αυταρχικό σύστημα να αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που θα εξαρτάται από αυτή.

Έτσι λοιπόν δεν θα διαφωνήσουμε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών της δημοτικής αρχής για διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων αλλά και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.

Το θέμα του ισολογισμού για την οικονομική κατάσταση του 2023 συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο. 

Επιχαίρει η Δημοτική αρχή ότι στην έκθεση των ορκωτών λογιστών που έκανε αποδεκτό των ισολογισμό δεν υπάρχουν παρατηρήσεις.

Ανοίγει πόρτες ανοιχτές. 

Η διαδικασία των ορκωτών λογιστών περιορίζεται στα εντελώς τυπικά, γίνεται σε όλους τους Δήμους που οφείλουν να ισοσκελίσουν τα έσοδα με τα έξοδα. Αυτά ορίζει ο νόμος και έτσι πρέπει να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους. Επομένως αυτό είναι μια διαδικασία που γίνεται σε όλους τους Δήμους γιατί σε άλλη περίπτωση δεν εγκρίνεται ο ισολογισμός και σταματάει η εισροή χρημάτων από την Πολιτεία. 

Είναι άλλον λοιπόν η τυπική λογιστική διαδικασία και ένα άλλο να ισχυρίζεσαι και να το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα για σωστή, δήθεν, διαχείριση των χρημάτων των Πατρινών για τα αυτονόητα. 

Σε προηγούμενο δελτίο μας αναδείξαμε ότι χάθηκαν 35 εκατομμύρια από το προηγούμενο έργο του ΕΣΠΑ (2014-20 ) με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αφού δεν κατάφερε να απορροφήσει τα χρήματα αυτής της περιόδου. Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για αυτό εξάλλου και τα πρόσκαιρα προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποίοι οι παρατηρητικοί βλέπουν. Μόλις πρόσφατα η Περιφέρεια διευκρίνισε ότι η εκροή χρημάτων για το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει και έτσι αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι χάθηκε η δυνατότητα προγραμματισμού νέων ισόποσων έργων, με αυτά που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.  

Χάθηκαν χρήματα από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για δύο μεγάλα έργα το "Εργοστάσιου Τέχνης Θάνου Μικρούτσικου" και το έργο του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου και πλέον αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις, η αργοπορία και οι διαδοχικές παρατάσεις σε αρκετές περιπτώσεις λόγω υπαιτιότητας της  δημοτικής αρχής, επέφερε νέες αυξήσεις στα έργα με αποτέλεσμα η Μαιζώνος να κατασκευάζεται με κόστος επιπλέον 3.5 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα 2.5 εκατομμύρια στον ΑΣΟ και ακολουθεί μακρύς κατάλογος...

Η Δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει απαντήσει σε ερώτημα μας, πόσα χρήματα έχει πάρει από την εκτεταμένη αφισοκόλληση εταιρειών καθώς και τις προβολές με τα διαφημιστικά πανό και τις εταιρείες διαφήμισης. Ούτε ένα ευρώ από διαφημιστικές εταιρείες που ρυπαίνουν την Πόλη, με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση αφισών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους επιβαρύνοντας την αισθητική την καθαριότητα της πόλης, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για ένα ευπρεπές και οργανωμένο αστικό περιβάλλον.

Ακούγοντας δε το επιχείρημα του Δημάρχου, ότι από προηγούμενες δημοτικές αρχές μία εταιρεία δεν πλήρωνε και χάθηκαν εκατομμύρια, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να μη διαχειρίζεσαι το δικαίωμα που σου παρέχει ο νόμος για τη διαχείριση του χώρου αλλά και τον χρημάτων που μπορείς να εισπράξεις από αυτό.

Είναι σα να λες ότι αν είχες κάποτε έναν κακοπληρωτή ενοικιαστή, δεν θα ξανανοικιάσεις το ακίνητό σου, μην τυχόν σου ξανατύχει κακός ενοικιαστής....


Αλλά μιας και αναφερθήκαμε σε κακούς ενοικιαστές, ας δούμε τί έχει κάνει η ίδια η δημοτική αρχή με κάποιον από τους ενοικιαστές της... Πρόσφατα, "ανακάλυψαν"
  ότι χάθηκαν πλέον των 80.000€ από ακίνητο στην Αγορά Αργύρη γιατί δεν εισέπρατταν τα ενοίκια από κατάστημα που είχε ενοικιάσει ο Δήμος αλλά δεν παρακολουθούσε αν του αποδίδονταν το ενοίκιο.. Τι έγιναν άραγε αυτά τα χρήματα; Θα το νοικιάσουν ή δεν θα το νοικιάσουν διότι τους έτυχε κακοπληρωτής;

Επιχειρηματολόγησαν προ εξαμήνου, μετά από δεκαετή παρουσία ως δημοτική αρχή,  ότι δεν υπήρχε...η σύνδεση της οικονομικής υπηρεσίας με την ακίνητη περιουσία του δήμου. 

Υπάρχει άραγε σήμερα;

Αναφερόμαστε στα παραπάνω για να αναδείξουμε ότι με τον κομπασμό και την καυχησιολογία δεν παράγεται θετικό οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και δεν γίνονται έργα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: