Απάντηση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία: «Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο»
Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη συμμετοχή των Κώστα Αντωνιάδη, Χριστίνας Αντωνοπούλου, Τόνιας Δαμίγου, Δημήτρη Μάρδα, Μανόλη Παναγιωτάκη, Κατερίνας Παπαθεοδώρου, Φιλήμονα Ρούσσου και Ζωής Χωματά, απάντησε στις κριτικές από την πενταμελή μειοψηφία της ΕΔ, στην οποία ανήκουν οι Στέλιος Παππάς, Έφη Ζήση, Θεόδωρος Καλογήρου, Μαργαρίτα Μπουραντά και Ελένη Σακισλή, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα της κομματικής ηγεσίας ανήκουν στο Συνέδριο. Η μειοψηφία της ΕΔ είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το θέμα της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη και τη μη επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον του. Μάλιστα, μέλη της μειοψηφίας κατηγορούν την πλειοψηφία για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, υποστηρίζοντας ότι η ΕΔ δεν έχει δικαίωμα να κρίνει αποφάσεις ανώτερων οργάνων, όπως της Κεντρικής Επιτροπής.
Η απάντηση της πλειοψηφίας είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνείες, όπως αναφέρει, δεσμεύεται για ουδετερότητα και λειτουργεί με βάση τις αρχές και αξίες της αριστεράς, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση της, διαβεβαιώνει ότι ενεργεί σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος και υπογραμμίζει πως οι οριστικές αποφάσεις για θέματα όπως η εκλογή Προέδρου λαμβάνονται στο Συνέδριο.
ελλοχεύει ο κίνδυνος μεροληπτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων.» Και μάλιστα συνεχίζει, «η Ε.Δ με ομόφωνη απόφαση της γνωμοδότησε το αυτονόητο αλλά και αδιαμφισβήτητα υπαγορευόμενο από τα άρθρα 16παρ.1, 20 και 21 του καταστατικού: “Για τα θέματα που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου η Κ.Ε λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις κατά την κρίση της, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Συνέδριο ως ανώτατο όργανο του κόμματος”». Είναι σαφές ότι η ΕΔ απέφυγε σκόπιμα να κρίνει την ουσία της απόφασης της Κ.Ε αλλά ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες που πηγάζουν από το καταστατικό.
Απαντά επίσης για το θέμα της απαρτίας που έθεσε ο Στέλιος Παππάς, «Σημειώνεται ότι η αυξημένη απαρτία, των δύο τρίτων των μελών σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.5 του καταστατικού απαιτείται μόνο για τις αποφάσεις επιβολής ποινών αναστολής της κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής μέλους.»
Ενώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, «Ίσως κάποιοι να θεωρούν τη διάσπαση αναγκαία. Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ΕΔ όργανο παρόμοιων επιδιώξεων. Η ιστορία, και δη του προοδευτικού κινήματος και της αριστεράς, διδάσκει ότι κανένας σκοπός όσο «ευγενής» κι αν είναι δεν αγιάζει τα μέσα.»
Για τις καταγγελίες και τις παραπομπές για διαγραφή στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται, «Στη συνεδρίαση της 16/10 αποφασίστηκε ομόφωνα να τεθούν οι καταγγελίες εναντίον των σ/φων Γεροβασίλη και Ζαχαριάδη στο αρχείο, με το ίδιο σκεπτικό που σε προηγούμενη συνεδρίασή μας θέσαμε στο αρχείο την καταγγελία κατά του σ/φου Κασσελάκη. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση τριμελούς συμβουλίου που θα εξετάσει τις καταγγελίες για σεξιστικές αναφορές του Απόστολου Γκλέτσου».
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΔ:
«Με την ακραία πόλωση που επικρατεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακυβεύεται όχι μόνο η ενότητα αλλά και η ίδια η υπόσταση του ως ισχυρή πολιτική δύναμη. Στις συνθήκες αυτές όλοι οι θεσμοί του κόμματος καλούνται να σταθούν στο ύψος τους διαφυλάσσοντας τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς και πρωτίστως τη δημοκρατία.
Ως μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας οφείλουμε πρώτοι εμείς να δίνουμε το στίγμα περιφρουρώντας το κύρος του οργάνου στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, που επιτάσσει τη μη εμπλοκή του στις εσωκομματικές διαμάχες. Να ενεργούμε και να κρίνουμε με απόλυτη προσήλωση στο καταστατικό, χωρίς ίχνος επηρεασμού από τις υποκειμενικές μας απόψεις, με την επίγνωση ότι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος μεροληπτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων.
Σε συνέπεια με τα ανωτέρω στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16/10, η Ε.Δ με ομόφωνη απόφαση της γνωμοδότησε το αυτονόητο αλλά και αδιαμφισβήτητα υπαγορευόμενο από τα άρθρα 16παρ.1, 20 και 21 του καταστατικού: «Για τα θέματα που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου η Κ.Ε λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις κατά την κρίση της, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Συνέδριο ως ανώτατο όργανο του κόμματος». Είναι σαφές ότι η ΕΔ απέφυγε σκόπιμα να κρίνει την ουσία της απόφασης της Κ.Ε.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του προέδρου και αφού είχε προηγηθεί διήμερη εξαντλητική διερευνητική διαδικασία για να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών. Και βέβαια διέθετε την απαιτούμενη απαρτία με την παρουσία εννέα εκ των δεκαπέντε μελών. Σημειώνεται ότι η αυξημένη απαρτία, των δύο τρίτων των μελών σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.5 του καταστατικού απαιτείται μόνο για τις αποφάσεις επιβολής ποινών αναστολής της κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής μέλους.
Είχαμε πλήρη επίγνωση ότι στις σημερινές συνθήκες που επικρατεί το «όποιος δεν έχει απόψεις που να εξυπηρετούν τους σκοπούς μας είναι εναντίον μας» θα βρεθούν καλοθελητές (ήδη βρέθηκαν) που θα μας εντάξουν σε κάποιο στρατόπεδο για να πλήξουν την αντικειμενικότητά μας. Οι κατηγορίες αυτές δεν μας αγγίζουν. Όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εμείς επιλέξαμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, με το όποιο τίμημα στις σημερινές συνθήκες, στο όνομα της προσωπικής μας ιστορίας και αξιοπρέπειας, και κυρίως με σεβασμό έναντι των συντρόφων που μας εξέλεξαν στο Συνέδριο και στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνιούν.
Ίσως κάποιοι να θεωρούν τη διάσπαση αναγκαία. Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ΕΔ όργανο παρόμοιων επιδιώξεων. Η ιστορία, και δη του προοδευτικού κινήματος και της αριστεράς, διδάσκει ότι κανένας σκοπός όσο «ευγενής» κι αν είναι δεν αγιάζει τα μέσα.
Ευχόμαστε να ξεπεραστεί η πρωτοφανής κρίση και το κόμμα να μείνει ενωμένο. Σε κάθε περίπτωση σε όποια πλευρά βρεθεί στην πορεία καθένας από μας, θα μας συνδέει η επίγνωση ότι πράξαμε το καθήκον μας και ότι, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον οποίο μάλιστα ο λαός έχει αναθέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείξαμε ότι οι λαμπρές δημοκρατικές παραδόσεις της αριστεράς μπορούν να είναι παρούσες.
ΥΓ 1: Στη συνεδρίαση της 16/10 αποφασίστηκε ομόφωνα να τεθούν οι καταγγελίες εναντίον των σ/φων Γεροβασίλη και Ζαχαριάδη στο αρχείο, με το ίδιο σκεπτικό που σε προηγούμενη συνεδρίασή μας θέσαμε στο αρχείο την καταγγελία κατά του σ/φου Κασσελάκη.
ΥΓ 2: Στη συνεδρίαση της 16/10 αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση τριμελούς συμβουλίου που θα εξετάσει τις καταγγελίες για σεξιστικές αναφορές του Απόστολου Γκλέτσου».
Η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί μια σαφή δήλωση της ΕΔ να αποφύγει τη συμμετοχή της στις εσωκομματικές συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμεροληψίας και της εφαρμογής των καταστατικών διαδικασιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου