ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Η κρίση αξιών και θεσμών απειλεί τη δημοκρατία

 


Άρθρο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στη στήλη «Το debate της ημέρας»

«Η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και των ιδεών και κοινωνικών αξιών, προσβάλλει το Πολίτευμα και στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά», υπογραμμίζει μέσω άρθρου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και στη στήλη «Το debate της ημέρας» υπό την επιμέλεια του Θανάση Θ. Νιάρχου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος τονίζει ότι «η Δημοκρατία ως Πολίτευμα δεν είναι δεδομένη και απαιτείται συλλογική και προσωπική επαγρύπνηση, γιατί οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και όχι αμελητέοι», γεγονός που αποδεικνύεται και από τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες των πρόσφατων ευρωεκλογών: Αυτά «της αποχής στην Ελλάδα και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Με αναφορές μεταξύ άλλων «στην απαξίωση της πολιτικής, στην κυριαρχία του “όλοι ίδιοι είναι”, στη συστηματική παραβίαση των κανόνων της ορθής νομοθέτησης, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, στην υποβάθμιση της πολιτείας και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στη λειτουργία της δικαιοσύνης», παραθέτει σειρά φαινομένων και αποδείξεων για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι «η μεγάλη αυτή απειλή, δεν πηγάζει από τη λήθη -και το έλλειμμα παιδείας σε όλες τις αναγνώσεις του- αλλά από τη στοχευμένη υποτίμηση και παραβίαση κανόνων και αξιών για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα».

«Τίθεται επειγόντως η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής, κοινωνικής συμμαχίας με κεντρικό και κρίσιμο ρόλο της πολιτικής, της επιστήμης και του

πολιτισμού», αναφέρει συμπερασματικά ο Σ. Φάμελλος, κάνοντας λόγο για «μία αναζωογονητική πρόταση που θα έχει δημοκρατικό ανάστημα και ήθος, θα υπερβαίνει δεσμεύσεις και φιλοδοξίες και θα δίνει προοπτική και στέρεες βάσεις για την ελληνική πολιτεία και τη νέα γενιά».

Ακολουθεί το άρθρο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

«Οι πρόσφατες ευρωεκλογές έστειλαν ισχυρά μηνύματα στα κράτη και στις δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις: της αποχής στην Ελλάδα και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.  Αλλά και οι βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας το 2023, όταν εισήλθαν στη Βουλή κόμματα με προτροπή καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία ή κόμματα με σκοταδιστικές απόψεις, που αμφισβητούν ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, απέδειξαν την υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών. Υποχώρηση που έχει συνδεθεί με την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας, τουλάχιστον από το 2010.

Η Δημοκρατία ως Πολίτευμα δεν είναι δεδομένη και απαιτείται συλλογική και προσωπική επαγρύπνηση, γιατί οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και όχι αμελητέοι.

Το Σύνταγμα και οι θεσμοί της Δημοκρατίας αποτελούν θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας. Η -δυστυχώς επαναλαμβανόμενη- παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος και η απαξίωση των θεσμών φθείρουν και υποβαθμίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες, υποτιμώντας αξίες και θεσμούς.

Το Σύνταγμα δεν είναι «ψιλά γράμματα», ούτε ένα τυπικά αναγκαίο κείμενο.  Το Σύνταγμα ως ανώτατος  νόμος θέτει όρια στην άσκηση -αλλά και στην αυθαιρεσία- της κρατικής εξουσίας και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Η απαξίωση και η παραβίαση δημοκρατικών αρχών δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

Συμπληρώνοντας 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, η ιστορική και κοινωνική μνήμη ξεθωριάζει. Παράλληλα όμως ξεθωριάζει η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η πίστη στην αξία των δημοκρατικών κανόνων.

Η μεγάλη αυτή απειλή, δεν πηγάζει από τη λήθη -και το έλλειμμα παιδείας σε όλες τις αναγνώσεις του- αλλά από τη στοχευμένη υποτίμηση και παραβίαση κανόνων και αξιών για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, για τα οποία αποτελεί εμπόδιο το κράτος δικαίου.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστία, ανέδειξαν ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Η παράλληλη κρίση δημοκρατικών θεσμών, κράτους δικαίου και αξιών, αποτυπώνεται σε σειρά φαινομένων και αποδείξεων:

●       Την αποχή από τις εκλογές, την απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος, τη μείωση της συμμετοχής στις αποφάσεις και την κυριαρχία του «όλοι ίδιοι είναι».

●       Τη συστηματική παραβίαση των κανόνων της ορθής νομοθέτησης και του Κανονισμού της Βουλής για την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών σχεδίων.

●       Την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, το κομματικό κράτος και τη λογική των «εξυπηρετήσεων».

●       Την υποβάθμιση της πολιτείας, της επάρκειας του Δημοσίου, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών και δημόσιων αγαθών.

●       Την απαξίωση της επιστήμης και της πολιτιστικής δημιουργίας.

●       Την προώθηση του βραχυπρόθεσμου ατομικού συμφέροντος, έναντι του συλλογικού και της κοινωνικής προόδου.

●       Την έλλειψη εμπιστοσύνης στη λειτουργία της δικαιοσύνης, που δυστυχώς εμπεδώνεται στην κοινωνική συνείδηση με τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο έγκλημα των Τεμπών.

Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν το σημερινό σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, αλλά μέσο-μακροπρόθεσμα προσβάλλουν και πλήττουν τη Δημοκρατία μας. Η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και των ιδεών και κοινωνικών αξιών προσβάλλει το Πολίτευμα και στρώνει τον δρόμο στην ακροδεξιά.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά. Απαιτείται εμβάθυνση και ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών. Τίθεται επειγόντως η ανάγκη μίας νέας δημοκρατικής, κοινωνικής συμμαχίας με κεντρικό και κρίσιμο ρόλο της πολιτικής, της επιστήμης και του πολιτισμού. Όχι ως στείρο αντίβαρο στην ακροδεξιά. Αλλά ως μία αναζωογονητική πρόταση που θα έχει δημοκρατικό ανάστημα και ήθος, θα υπερβαίνει δεσμεύσεις και φιλοδοξίες και θα δίνει προοπτική και στέρεες βάσεις για την ελληνική πολιτεία και τη νέα γενιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: