ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Θηρασιά - Σαντορίνη: Είναι το Γκραν Κάνιον Μεσογείου

 
Τι λένε οι επιστήμονες για την κατολίσθηση: -«Ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από τον ηφαιστειακό είναι και ο κατολισθητικός» τονίζουν οι επιστήμονες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά το Σάββατο


Προβληματισμό προκαλεί η κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά της Σαντορίνης το Σάββατο το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο.

Συγκεκριμένα, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «για μας τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και γι’ αυτό και πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστειακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός».

Η ίδια η οποία βρέθηκε στη Σαντορίνη τις προηγούμενες ημέρες σημείωσε περιγράφοντας τη γεωμορφολογία της Σαντορίνης ότι όλο το ηφαιστειακό συγκρότημα του νησιού, με την τεράστια καλντέρα, έχει πάρα πολύ απότομα πρανή (πλαγιές) αποτελείται από διάφορα στρώματα (λάβας, ηφαιστειακό υλικό, ελαφρόπετρα, πυροκλαστικές ροές), αυτά τα πετρώματα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν και να προκληθεί κατολίσθηση.

Χαρακτηρίζοντας τη Σαντορίνη ως το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου η κα Νομικού σημείωσε ότι οι ειδικοί θα μεταβούν στα σημεία που είναι πιο επικίνδυνα και να προτείνου λύσεις στον δήμο Θύρας. «Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της Καλντέρας τα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα», σημείωσε η ίδια.

«Όλα αυτά τα περίεργα χρώματα, τα οποία αποτυπώνουν διαφορετικές ηφαιστειακές εκρήξεις, σαφώς είναι επιρρεπή στο να γίνει κάποιος καθοριστικός κίνδυνος» σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση ότι αναφέρθηκε σε σεισμικές δονήσει νότια του νησιού οι οποίες μπορεί να προκαλούν μικρές κατολισθήσεις, ωστόσο επανέλαβε ότι τα πρυροκλασικά εδάφη διαβρώνονται πολύ πιο εύκολα από τη συμπαγή λάβα που υπάρχει στις πλαγιές της καλντέρας και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να προκληθεί κατολίσθηση ή μικρομετακίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας η Σαντορίνη έχει στην καλντέρα «υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο» ενώ αναφορικά με τα αίτια της κατολίσθησης έκανε λόγο για «απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων, που δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι «τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλντέρα σχεδόν».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπενθυμίζοντας ότι «το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης» ο υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  

 Σαντορίνη: Κατολίσθηση στη Θηρασιά - Συγκλονιστικό βίντεο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: