Σε ένα νέο, βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα
Σημεία από την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” στην Καλαμάτα
Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” στην Καλαμάτα με θέμα: “Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος” βρέθηκε και απηύθυνε ομιλία η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.
Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε αρχικά ότι “παραμονές των Ευρωεκλογών η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ιδιαίτερη επίκαιρη, αλλά δυστυχώς στον δημόσιο διάλογο δεν δίνεται ο χρόνος που θα έπρεπε”. Αναφέρθηκε επίσης στις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος λέγοντας ότι “το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής έχει καταστεί υπαρξιακό ζήτημα, είδαμε στη Θεσσαλία τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική κρίση για την πρωτογενή παραγωγή”, ενώ τόνισε ότι “όλο και πιο επιτακτικά τίθεται το ζήτημα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, πέρα από τον τουρισμό και την οικοδομή” για να υπογραμμίσει ότι “για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η θέση του πρωτογενούς τομέα είναι εξέχουσα σε ένα νέο, βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο παραγωγικό μοντέλο”.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για την ΚΑΠ 2023-2027, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εκφράσει από την αρχή τις επιφυλάξεις του για “δομικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες και αυστηρές δεσμεύσεις”. “Ήδη η πρώτη χρονιά ανέδειξε τα προβλήματα” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “Οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέστηκε, με αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 26ης Φεβρουαρίου να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα άμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ”. “Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησης είναι αναγκαίο ένα νέο Εθνικό Σχέδιο: Με στόχο να επανέλθουν οι Άμεσες Επιδοτήσεις στα προηγούμενα επίπεδα. Να απλοποιηθούν τα οικολογικά σχήματα και η γραφειοκρατία. Να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου” ανέφερε.
Μιλώντας στη συνέχεια στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι “αυτό σημαίνει πρώτα από όλα βούληση να παταχθεί η αισχροκέρδεια: Με εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Με πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην εισαγωγή και εμπορία εφοδίων. Με μείωση των άδικων έμμεσων φόρων: Μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Επιστροφή ποσού όσο η διαφορά μεταξύ του 24% και 6% του ΦΠΑ, που αντιστοιχεί με την καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Για τις αποζημιώσεις, απαιτείται να συμπεριληφθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100%. Με προκαταβολή και διμερή ισόποση χρηματοδότηση από παραγωγούς και Δημόσιο. Βελτιώσεις χρειάζονται στο νομικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση νόμου”.
“Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι βασικός πυλώνας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα” υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη και παρέθεσε μια σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση: “Ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της αγροτικής γης. Έμφαση στην αγροτική έρευνα και σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα. Έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά. Όχι άλλες καθυστερήσεις στη Θεσσαλία. Όχι άλλη αδράνεια μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα”. Τέλος και με βάση τα παραπάνω, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα. Τόσο σε φυσικό περιβάλλον όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, το αξίζουμε, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
“Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” για την πρόσκληση στις εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία στην όμορφη Καλαμάτα. Οφείλω να σας συγχαρώ που καταφέρατε αυτό το Συνέδριο να γίνει θεσμός και για 10η χρονιά να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, θεσμικού και επιχειρηματικού, εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και των πολιτικών κομμάτων. Το φετινό Συνέδριο μάλιστα έχει επιπλέον ενδιαφέρον για δύο λόγους
Αφενός, διεξάγεται παραμονές των Ευρωεκλογών. Άρα, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ιδιαίτερη επίκαιρη. Δυστυχώς, στον δημόσιο διάλογο δεν δίνεται ο χρόνος που θα έπρεπε σε αυτή τη συζήτηση, αν και βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τις Ευρωεκλογές. Συνεπώς, δίνετε μια ευκαιρία να πέσουν τα φώτα πάνω σε σοβαρά ζητήματα, που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα.
Αφετέρου, είμαστε σε μια χρονιά που - εκτός των άλλων - σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα εφόδια έχει καταστεί υπαρξιακό ζήτημα. Επίσης, είδαμε στη Θεσσαλία τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική κρίση για την πρωτογενή παραγωγή.
Την ίδια ώρα, όλο και πιο επιτακτικά τίθεται το ζήτημα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, πέρα από τον τουρισμό και την οικοδομή. Και για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η θέση του πρωτογενούς τομέα είναι εξέχουσα σε ένα νέο, βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο παραγωγικό μοντέλο.
Για όλα αυτά τα ζητήματα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και προτάσεις, συμβάλλοντας σε αυτή την πολύτιμη συζήτηση. Μια συζήτηση που - θα έλεγα - ότι δεν είναι μόνο για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής αλλά συνολικά για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Σε έναν κόσμο πολύπλοκο, σύνθετο, με πολλαπλές κρίσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις, είναι μια συζήτηση που αφορά την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Τη θέση της χώρας και των ανθρώπων της στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Έρχομαι λοιπόν στο ερώτημα του Συνεδρίου: Ποια ΚΑΠ θέλουμε; Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η επισιτιστική πρόκληση εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία είναι βασικά ζητούμενα. Την ίδια ώρα, θα έπρεπε να διασφαλίζεται ο διαχρονικός στόχος όλων μέχρι σήμερα των ΚΑΠ: Ένα δίκαιο και βιώσιμο γεωργικό εισόδημα. Είναι γνωστή η θέση μας για την ανάγκη επανασχεδιασμού της ΚΑΠ 2023 – 2027. Εξάλλου είχαμε εκφράσει από την αρχή τις επιφυλάξεις μας για δομικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες και αυστηρές δεσμεύσεις, που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο την υλοποίησή της. Ήδη η πρώτη χρονιά ανέδειξε τα προβλήματα. Οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέστηκε, με αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 26ης Φεβρουαρίου να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα άμεσης αναθεώρησής της ΚΑΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησης λοιπόν είναι αναγκαίο ένα νέο Εθνικό Σχέδιο: Με στόχο να επανέλθουν οι Άμεσες Επιδοτήσεις στα προηγούμενα επίπεδα. Να απλοποιηθούν τα οικολογικά σχήματα και η γραφειοκρατία. Να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.
Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση, είναι ζήτημα υπαρξιακό να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής και να κλείσει η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα βούληση να παταχθεί η αισχροκέρδεια: Με εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Με πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην εισαγωγή και εμπορία εφοδίων. Σημαίνει επίσης μείωση των άδικων έμμεσων φόρων: Μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Επιστροφή ποσού όσο η διαφορά μεταξύ του 24% και 6% του ΦΠΑ, που αντιστοιχεί με την καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Για τις αποζημιώσεις, απαιτείται να συμπεριληφθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100%. Με προκαταβολή και διμερή ισόποση χρηματοδότηση από παραγωγούς και Ελληνικό Δημόσιο. Βελτιώσεις χρειάζονται στο νομικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση νόμου.
Όπως είπα στην αρχή της παρέμβασής μου, για εμάς, ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα: Για να κάνουμε, όμως, αυτό το βήμα χρειάζεται ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα. Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρειάζεται ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της αγροτικής γης. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αγροτική έρευνα και καινοτομία. Στην ευφυή γεωργία. Να δοθεί έμφαση σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα. Χρειάζονται έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά. Όχι άλλες καθυστερήσεις στη Θεσσαλία. Όχι άλλη αδράνεια μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και εντείνονται με την κλιματική κρίση.
Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα. Τόσο σε φυσικό περιβάλλον όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, το αξίζουμε, αν κάνουμε τις σωστές επιλογές. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε. Να ευχαριστήσω και πάλι τη “GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες και στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου. Και βεβαίως, να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη, με τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια επάρκεια, να διοργανώνετε αυτά τα Συνέδρια γιατί το έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Να είστε καλά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου