Διεξήχθη στην Ελβετική πρεσβεία, με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη και αφορούσε δίκτυο Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
Εκδήλωση-ημερίδα με θέμα την αναβίωση του παλιού σιδηροδρόμου για το δίκτυο Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που έφτιαξε ο Χαρίλαος Τρικούπης διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτών.
Επίσης, συμμετείχαν εμπειρογνώμονες σε θέματα σιδηροδρόμων και χωροταξίας από την Ελβετία, εκπρόσωποι της Ελβετικής βιομηχανίας και άλλοι εκπρόσωποι των ορεινών σιδηροδρόμων της Ελβετίας (RhaetianRailways), οι οποίοι συζήτησαν διάφορες πτυχές και προκλήσεις που συνδέονται με μια πιθανή ενεργοποίηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου και την συμμετοχή τους στην κατασκευή των έργων που απαιτούνται!
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης συμμετείχε στην ημερίδα και με το πέρας της δήλωσε τα παρακάτω:
«Αναγνωρίστηκε η πιθανή συμβολή της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στις τοπικές επιβατικές μεταφορές, στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και των οικισμών και στην αξιοποίηση βιώσιμων τεχνολογιών».
Κι ακόμη:
«Προσωπικά δεσμεύθηκα για τη στήριξη της ΠΔΕ τόσο χρηματοοικονομικά όσο και συντονιστικά και πολιτικά στην ανάπτυξη των τοπικών σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και γενικότερα τη θετική στάση μας στην ιδέα και σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Όπως ανέφερα, θεωρώ απαραίτητη την ανάπτυξη, ταυτόχρονα, της μετρικής γραμμής ποδηλατοδρόμων, με τα τοπικά δίκτυα τουρισμού και πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.
ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σιδηροδρομική αυτοκινητάμαξα breda στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγρίνιου (Φωτογραφία εποχής ΣΒΔΕ).
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου, «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» στην ΒορειοΔυτική Ελλάδα υπήρξε σιδηροδρομικό δίκτυο, μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Επίσης στην Βόρεια Πελοπόννησο από το 1896 επί Χαρ. Τρικούπη, Ιταλοί εργάτες ανέλαβαν και έστρωσαν σιδηροδρομική γραμμή για λογαρισμό των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου Αθηνών Πειραιώς των γνωστών ΣΠΑΠ ακολουθώντας το λιγότερο του μέτρου σύστημα, μη συμβατό με το μετρικό της υπόλοιπης Ευρώπης. Και για εξυπηρέτηση της απέναντι ακτής από την Πελοπόννησο χρησιμοποιήθηκαν φεριμπότ ανοικτά από την πλώρη και από την πρύμνη, που είχαν σιδηροδρομικές γραμμές στο εσωτερικό τους, στις οποίες τροχιοδρομούσαν τα τρένα που προορίζοντας για να συνδεθούν στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, με το εκεί συμβατό σιδηροδρομικό σύστημα.
Αυτό το σιδηροδρομικό δίκτυο ονομάζονταν ΣΒΔΕ και ήταν η εταιρεία Σιδηροδρόμου ΒορειοΔυτικής Ελλάδος που δημιούργησε το Μάρτιο του 1890 ο Χ. Αποστολίδης, συνδέοντας, από τις 15 Μαρτίου τουθ χρόνου αυτού, σιδηροδρομικώς αρχικώς το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο.
Τον επόμενο χρόνο το δίκτυο επεκτείνεται προς το Κρυονέρι και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτρα, μέσω του φεριμπότ ’’Καλυδώνα’’ που διατηρούσε ράγες, πάνω στις οποίες φορτώνονταν τα βαγόνια, ενώ ακολουθεί κατασκευή διακλαδώσεων τοπικού δικτύου Καλυβίων, Αχελώου, Αιτωλικού, Νιοχωρίου και Κατοχής.
Το 1952, μετά από πτώχευση η εταιρεία περνά στην ιδιοκτησία του κρατικού Σιδηρόδρομου Πελοποννήσου Αθηνών Πειραιώς (ΣΠΑΠ).
Το 1958 διακόπτεται η λειτουργία της γραμμής Μεσολογγίου-Αγρινίου και τον Οκτώβριο του 1970, η χούντα των συνταγματαρχών παύει ολοκληρωτικά την λειτουργία των ΣΠΑΠ (πρώην ΣΒΔΕ), στην Αιτωλοακαρνανία, χαρακτηρίζοντάς την ελλειμματική, προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών μεταφορών εμπορευμάτων και ανθρώπων.
Και κυρίως αποκόπτοντας σιδηροδρομικώς την Δ. Ελλάδα από την Πελοπόννησο. Στις 17-1-1997 δημοπρατείται από τον ΟΣΕ η ανακατασκευή της γραμμής. Τον Σεπτέμβρη του 1998 αναστέλλονται οι εργασίες και ξηλώνεται μέρος των γραμμών. Το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία υπ. Χρ. Βερελή, ανακατασκευάζεται η γραμμή έως έξω από το Αγρίνιο, όπου και εγκαταλείπεται το έργο έκτοτε, μέχρι σήμερα.
Τα στοιχεία είναι αλιευμένα από το βιβλίο του Γιώργου Μόσχου, «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», εκδόση Gotsis Πάτρα, 2022.
Και μία επισήμανση: Στα σχέδια κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, υπήρξε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πρόβλεψη για να κατασκευασθεί παραπλεύρως της Γέφυρας σιδηροδρομική γραμμή. Αυτή όμως εγκαταλείφθηκε, από την κυβέρνηση, προφανών λόγω πιέσεων από τα συμφέροντα των αυτοκινητικών εταιρειών μεταφορών στην Ευρώπη και στο πλαίσιο του ορυμαγδού των οικονομικών συμφερόντων που ανταγωνίζονταν με την συμβολή υπουργών για την ανάληψη των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου κυριολεκτικά έγιναν με αναθέσεις δίνοντας την ευκαιρία για κατασπάραξη των οικονομικών του κράτους, χρεώνοντας την χώρα με 35 δις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου