Εμφανίστηκε έπειτα από 32 χρόνια το βυθισμένο χωριό Καλαθέικα στα ορεινά της Ναυπακτίας!
Η παρατεταμένη ανομβρία και η παντελής έλλειψη χιονοπτώσεων του φετινού χειμώνα, έφερε σαν αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες να πέσει η στάθμη των υδάτων της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν “βυθισμένο” οικισμό.
Μία νέα ''Ατλαντίδα'' ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Ευήνου ποταμού, στα ορεινά της Ναυπακτίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Αγρίνιο, μόλις τέσσερις ήταν οι βροχερές ημέρες του Ιανουαρίου (συν. 82,4 χιλιοστά) και άλλες τόσες περίπου τον Δεκέμβριο (62,2 χιλιοστά).
Οι ξεχασμένες εικόνες των σπιτιών του οικισμού του Νεοχωρίου Ναυπακτίας, Καλαθέικα, έρχονται για λίγο στο φως προκαλώντας δέος και ταυτόχρονα επαναφέρουν στη μνήμη μας ένα παρελθόν που έζησαν οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής πριν 32 χρόνια και σήμερα λίγοι γνωρίζουν.
Εικόνες που θα βλέπουμε συχνά και στο μέλλον, εάν δεν αντιστραφεί προς το καλλίτερο η σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Κι εδώ επανέρχεται το ερώτημα που έθετε ο παλιός δασάρχης της Πάτρας μέσα από την ΟΙΚΙΠΑ. Τι είδους φράγματα θέλουμε; Τα φαραωνικά που κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε ότι καταντούν αντιπεριβαλλοντικά ή τα μικρά και πολλά φράγματα που μπορούν να συλλέγουν το νερό, που καταλήγει στη θάλασσα, από τις ρεματιές των βουνών;
Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα δεν απαντάται μονοσήμαντα και καθώς θα επανέρχεται στο μέλλον θα πρέπει η πολιτεία να κινηθεί με φιλική προς το μέλλον περιβαλλοντική διάθεση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου