«Όχι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ο Κιρ Στάρμερ, με τον επικεφαλής των Εργατικών να αποκαλύπτει ότι ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο σχετικός νόμος, διαψεύδοντας επί της ουσίας τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί από το Μαξίμου για πιθανή στήριξη του Στάρμερ, με τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Βρετανία, σύμφωνα με ανάρτηση του avgi.gt.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Κιρ Στάρμερ αποκάλυψε ότι «δε θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Γλυπτά». Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το νόμο του 1963, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Βρετανικό Μουσείο.
«Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δε θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Μάρμαρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο κ. πρωθυπουργέ. Η πραγματικότητα είναι απλή» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Εργατικών, απαντώντας στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.
«Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας»
Στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση τους αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ λέγοντας «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε για την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε χαριτολογώντας ότι «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Βρευανός στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ακύρωση της συνάντησης, απαντώντας στον ηγέτη των Εργατικών, που είπε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο να συναντήσει έναν συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην καταπολέμηση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει, ακυρώνοντας τη σύσκεψη την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπρέπεια πρωθυπουργέ;», ανέφερε πως:
«Φυσικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης ή την ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό δεν είναι σωστό. Όταν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα σε αυτή τη χώρα και παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά κατά την άποψή μου όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν».
Από πλευράς της η κυβέρνηση απάντησε μέσω διαρροής στον Ρίσι Σούνακ για τα όσα είπε στη βρετανική Βουλή σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι «δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου