Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του στην απαράδεκτη κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σωστά εξέφρασε την ενόχλησή του και ο κος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».
Για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου είπε: «δεν μας φοβίζει ο κίνδυνος πιθανών προκλήσεων. Η Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, απέδειξε ότι μπορεί να απαντά σε προκλήσεις και να αποκαθιστά και από δημόσιο βήμα τις αρχές και τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου».
«Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τεθεί ξεκάθαρα υπέρ του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας στη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Το έχω μεταφέρει και εγώ προσωπικά κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης στον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».
«Δεν θα παίξουμε λαϊκίστικα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα στηρίξουμε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Κόκκινες γραμμές είναι πάντα η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας και προοπτική η Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και φυσικά παραμένει το αίτημα μας να έχουμε ενημέρωση. Γιατί δεν μπορώ να μη θυμίσω ότι στην πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε ενημέρωση για διπλωματικές συναντήσεις από τουρκικές πηγές».
«Υπάρχει ανησυχία για τη στάση του τούρκου Προέδρου και γενικά της Τουρκίας αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματά την εξωτερική/διπλωματική πολιτική της χώρας μας. Αντίθετα, πρέπει να προχωράει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Υποστηρίζουμε το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κόκκινων γραμμών».
«Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας χωρίς αστερίσκους, είμαστε υπέρ μίας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής»
«Αντίθετοι είμαστε στην απουσία της Ελλάδας από το διπλωματικό γίγνεσθαι, όπως συνέβη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά και με την υιοθέτηση της γραμμής του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και πολιτικά δύσκολη πρωτοβουλία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άρα, έχει αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στη διπλωματία: «η Ελλάδα πρέπει να παράγει πολιτική και να υπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα».
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ότι είναι εμφανείς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας: «οι διαφοροποιήσεις εκφράζονται είτε από τον κ. Βορίδη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είτε από τον κ. Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική, είτε οι πιέσεις εκ μέρους του κ. Καραμανλή για να μην αποκαλυφθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δέσμια των εσωτερικών της προβλημάτων και αντιθέσεων κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».
Για το αν οι ευρωεκλογές θα είναι το πολιτικό ορόσημο όπου θα κριθεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος απάντησε:
«Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ένα νέο τοπίο στο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους πρώην συντρόφους και συντρόφισσές μου, οι οποίες εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μία αρνητική εξέλιξη. Θεωρώ ότι η αποχώρησή τους ήταν μία λανθασμένη κίνηση καθώς «αφαιρούν» δυνάμεις από το σκοπό για τον οποίο μάς ψήφισαν οι πολίτες. Να κάνουμε δηλαδή μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να χτίσουμε γραμμή άμυνας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και να προτείνουμε μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία».
Υπογράμμισε πως η κάθε μέρα αποτελεί ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε για το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το νέο φορολογικό Χατζηδάκη, τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, την ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Το ορόσημο είναι λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επαρκής κάθε μέρα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας και να κάνει προτάσεις. Πριν από τις ευρωεκλογές, μία πολύ σημαντική πολιτική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το Συνέδριό μας για να αποφασίσουμε τι κόμμα και τι πολιτικές θέλουμε. Ήταν και είναι αναγκαίο να γίνει το Συνέδριο. Θα γίνει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα συστηθεί η Επιτροπή Συνεδρίου και η Επιτροπή Θέσεων, προχωρούν συνεπώς τα βήματα για το Συνέδριο. Και στο Συνέδριο θα κριθεί και η πολιτική πρόταση που θα καταθέσει και η νέα ηγεσία».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «σαφέστατα και οι ευρωεκλογές θα είναι ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο αλλά, προσωπικά, θεωρώ ότι η κοινωνία μάς ζητάει λύσεις και απαντήσει πολύ νωρίτερα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και να καταθέτει προτάσεις όπως είπα και πριν. Μέχρι το Συνέδριο τέλος πρέπει να έχει αρχίσει να διατυπώνεται ο νέος πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να επιταχύνουμε γιατί η κοινωνία δεν θα μάς περιμένει».
Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε τέλος: «ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Αλλά δεν θα πρέπει να τον εμπλέκουμε σε όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξάλλου δεν μπορεί να είναι θέμα ενός προσώπου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου