Η ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - Για το βιβλίο του Πατρινού Γιώργου Μόσχου «Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».Την συνέντευξη πήρε ο Παναγιώτης Χιονίδης στις 17 Φεβρουαρίου 2013, πριν την παρουσίαση της Α' έκδοσης του βιβλίου, στις 17-5-2013, από τον οίκο Γιάννη Πικραμένου, με 399 σελ., που σήμερα βρίσκεται στην Δ' έκδοση, της 8-12-2022, από τον οίκο Gotsis, με συνολικά 800 σελίδες, 49 κεφάλαια και πάνω από 140 φωτογραφίες-ντοκουμέντα, από την ζωή των αγωνιστών στα δεσμωτήρια της Πάτρας κλπ. Αποτελεί κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη Πατρινού φιλίστορα, καθώς άλλη έκδοση με τόσο εκτενή παρουσία της Αντίστασης εντός της πόλης των Πατρινών, δεν έχει υπάρξει ακόμη.
Προσωπικότητες των Γραμμάτων, ιστορικοί και πολιτικοί καταθέτουν την κριτική τους για το βιβλίο, «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», που κυκλοφορεί σε Δ' έκδοση!
«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» του Γιώργου Μόσχου αποτελεί πρότυπο τοπικής ιστορίας. Αν και ο τίτλος παραπέμπει στην πόλη της Πάτρας, το περιεχόμενο διαχέεται έξω από τον ιστό της πόλης και τα συμβατικά όρια της Αχαΐας -στην ιστορία δεν υπάρχουν στεγανά χώρου.
Το βιβλίο διεξέρχεται όλο το φάσμα της μακρόχρονης εθνικής περιπέτειας, ξεκινώντας από τα προεόρτια της αλβανικής εποποιίας με την προετοιμασία του 12ου Συντάγματος και καταλήγοντας στα μεθεόρτια της απελευθέρωσης, με τη σύγχυση και τη σωρεία ολέθριων σφαλμάτων. Ενδιάμεσα εκδιπλώνεται η ιταλική και η γερμανική κατοχή και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, σε κάθε αναμενόμενη ή αναπάντεχη έκφανσή τους. Παραθέτοντας αφηγήσεις μαρτύρων και αρχειακά τεκμήρια, ο συγγραφέας εστιάζει τόσο σε εμβληματικές μεμονωμένες ανθρώπινες φυσιογνωμίες, όσο και σε ευρύτερες ομάδες και σε συμβάντα και καταστάσεις που αφορούν και επηρεάζουν ολόκληρη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο -και όχι μόνο» αναφέρει στην κριτική της η Αννίτα Παναρέτου, ακαδημαϊκός συγγραφέας που βραβεύτηκε το 2020 από την Ακαδημία Αθηνών.
«Το βιβλίο του Γιώργου Μόσχου είναι μια μαρτυρία και συνάμα ένα μνημόσυνο. Μια μαρτυρία για μια εποχή που η Ελλάδα αιμορραγούσε, βιώνοντας την σκλαβιά και τον θάνατο για ακόμα μια φορά στην πορεία της στους αιώνες. Ταυτόχρονα, είναι ένα μνημόσυνο γι αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, όπως έκαναν πάντα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Αγώνες, ηρωικές πράξεις, θυσίες εκτελέσεις, αλλά και προδοσίες, σκύψιμο του κεφαλιού, μικρές και μεγάλες προσωπικές ιστορίες παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο από τον συγγραφέα. Ο σκοπός προφανής. Όχι στη λήθη. Ανάγκη να τα θυμόμαστε όλα!
Ο Γιώργος Μόσχος σχεδόν κραυγάζει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του "Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση". Ιστορίες φυλακισμένων στα φοβερά στρατόπεδα Λυμπερόπουλου, Αρόης και τις φυλακές Μαργαρίτη. Ανασύρει λεπτομέρειες, μιλά σχεδόν μυθιστορηματικά για τους νέους και τις νέες που πάλευαν να ξαναδώσουν την ελπίδα στον σκλαβωμένο λαό, όπως στην περίπτωση της 25ης Μαρτίου 1942, που δυο νέα παιδιά πέταξαν προκηρύξεις στην Μητρόπολη Πατρών που έγραφαν ''εμπρός παιδιά με μια καρδιά για την πατρίδα και την λευτεριά''».
Τα παραπάνω αναφέρει στην κριτική του για το βιβλίο ''Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση'' ο πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς.
«Εάν δεν έχεις αντισταθεί στη ζωή σου, δεν δύνασαι να γράψεις για την Αντίσταση. Εάν δεν έχεις αγωνιστεί στη ζωή σου για ένα καλύτερο αύριο, είναι μάταιο να προσπαθείς να γράψεις για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας».
Με τα παραπάνω μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος, αναφέρθηκε στην κοινωνική και πολιτική στάση ζωής του συγγραφέα Γιώργου Δημ. Μόσχου.
Για "κατάθεση ψυχής" εκ μέρους του συγγραφέα έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο πρώην δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, κατά την παρουσίαση της Α' έκδοσης.
Ξεχωριστή στιγμή της πρώτης παρουσίασης ήταν όταν ανέβηκαν στο πάνελ οι χήρες αγωνιστών της Αντίστασης που αναφέρονται εκτενώς στο βιβλίο, ενώ τη δική του ιστορική πινελιά κατέθεσε, με το έμφυτο χιούμορ που τον διακρίνει, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συλλογής και Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Τάκης Γεωργόπουλος. πρώην ΕΠΟΝίτης.
Από την πλευρά της η ιστορικός και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, υποψήφια βουλευτής σήμερα, αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της Δ΄ έκδοσης στην σημαντική συμβολή του βιβλίου ''Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση'', «ενώ σημάδια αναβίωσης του Ναζισμού διακρίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κρίνοντας παρήγορο ότι βγήκε μια τέτοια έκδοση από τον οίκο Gotsis σήμερα που ο νεοναζισμός γίνεται κυβέρνηση σε κάποιες χώρες. Κρίνοντας δε από την πλευρά του ιστορικού μιλώ για την άριστη μεθοδολογία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην παρουσίαση των στοιχείων, δίνοντας βάρος στις προσωπικές μαρτυρίες, κάτι που στην γλώσσα της ιστοριογραφίας σήμερα θεωρείται σημαντικό».
Ο ιστορικός του Πανεποιτημίου Πατρών, Παντελής Κυπριανός, λέει: Ο συγγραφέας βρήκε εν ζωή πρωταγωνιστές των όσων διαδραματίζονται στις σελίδες του βιβλίου και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους, που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν χαθεί».
Παράλληλα παρατήρησε ότι «ο τίτλος του βιβλίου, λόγω της γενικότερη αναφοράς του σε όλη την Αχαϊοήλιδα, θα έπρεπε να είναι ''Η Αχαΐα στην Κατοχή και στην Αντίσταση'', ενώ δεν παρέλειψε μία σύντομη περιδιάβαση στα 49 κεφάλαια του βιβλίου, για να σκιαγραφήσει σημαντικά πρόσωπα της εποχής, που υπέστησαν βασανιστήρια εντός των κρατητηρίων των SS, της SD και της Γκέσταπο, και τα ίδια πρόσωπα στην συνέχεια βρέθηκαν κρατούμενα στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου κι από κει στην μάντρα της εκτέλεσης στο κτήμα Μουρτζούχου.
«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν αιώνια ατιμώρητα».
Κι ακόμη όπως τονίζει πλήθος φιλίστορων για το βιβλίο της αντιστασιακής ιστορίας της Πάτρας:
«Αποτελεί προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο, ανεπίδοτο μήνυμα από τις δυνάμεις του αντιναζιστικού αγώνα. Αλλά και μνημόσυνο για όσους σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά εκτός Πατρών».
Και το αναπάντεχο:
Νέο στοιχείο που προέκυψε από τον διάλογο, κατά την παρουσίαση της Δ' έκδοσης, είναι το αίτιο με το οποίο οδηγήθηκε στην αγχόνη του διοικητή ευζωνικού συντάγματος, του συνεργάτη των ναζί, Ν. Κουρκουλάκου στα Ψηλαλώνια, απέναντι στον κινηματογράφο Ζενίθ, ο Μπουλούκμπασης, άνδρας του συντάγματοός του.
Όπως αποκάλυψε ο ιστοριοδίφης Ανδρ. Ανδριόπουλος, «επρόκειτο για μια κλοπή αγελάδας συγγενούς του, που την έκλεψε και την έσφαξε ο εγκαλούμενος, ο οποίος καταδικάστηκε σε απαγχονισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου