Γαλάζια στελέχη εστιάζουν στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη κατοχύρωσης των συλλογικών συμβάσεων ενώ δεν κρύβουν την δυσπιστία τους έναντι της δέσμευσης – σημαίας που αφορά την αύξηση του μέσου μισθού (25%) ώστε να φτάσει τα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Κάτω από την πήχη των προσδοκιών, που είχαν θέσει πολιτευτές και στελέχη της Ν.Δ., πέρασαν οι βασικοί άξονες του γαλάζιου προγράμματος. Υποψήφιοι βουλευτές, με τους οποίους συνομίλησε η ΑΥΓΗ, θεωρούν ότι «εφοδιάζονται» επαρκώς από τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να τιθασεύσουν τη δυσφορία των πολιτών που εκφράζεται κατά τις περιοδείες τους.
Αν και θεωρούν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες είναι σωστά «δημοσιονομικά συνετές» - ώστε η χώρα να μην μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε. και των αγορών- διαπιστώνουν κενά στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής. Εστιάζουν στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη κατοχύρωσης των συλλογικών συμβάσεων ενώ δεν κρύβουν την δυσπιστία τους έναντι της δέσμευσης – σημαίας που αφορά την αύξηση του μέσου μισθού (25%) ώστε να φτάσει τα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας.
«Αν κάποιος εργαζόμενος, π.χ., λαμβάνει 2500 ευρώ και άλλος λαμβάνει 500 ευρώ καταγράφεται μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. Ωστόσο, εκείνος που λαμβάνει τα 500 ευρώ θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα» επισημαίνει απερχόμενος βουλευτής της Ν.Δ. Επιπλέον, επικρίνεται το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων καθώς και την «ενίσχυση των εργαλείων» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Καμία ανακοίνωση για καταπολέμηση φοροδιαφυγής
Παράλληλα, στα γαλάζια πηγαδάκια, επισημαίνεται – με ισχυρές δόσεις ανησυχίας – ότι δεν έγινε καμία ανακοίνωση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης, αρκετοί πολιτευτές προσδοκούσαν μία πρωθυπουργική δέσμευση για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος αλλά και την άμεση ουσιαστική φορολογική ανακούφιση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυ[πουργός δεν έκανε και την παραμικρή μνεία για την αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων.
«Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν (οι έμμεσοι φόροι), αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του προϋπολογισμού» είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη. Προεξοφλούσε δε, ότι η μείωση των έμμεσων φόρων θα επηρέαζε αρνητικά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και πρόσθεσε και δεν θα είχε αντίκρισμα για τους καταναλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου