Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου έθεσε με την πλάτη στον τοίχο την υφυπ. Γκάγκα, για το Ν/Σ που διαλύει το ΕΣΥ, υπέρ των μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα!
Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», έθεσε το παρακάτω ερώτημα στην υφυπ. Υγείας κα Γκάγκα: Με ποιους διαβουλευτήκατε;
«Φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο -δεν ξέρω αλλά φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο- με ποιους μιλήσατε ώστε το δικαίωμα, το δημόσιο αγαθό της υγείας να γίνει προνόμιο και μέσο πλουτισμού στα χέρια των λίγων. Με αυτό το ρητορικό ερώτημα είσαστε αντιμέτωπη και θα είσαστε αντιμέτωπη γιατί είστε γιατρός η ίδια» είπε απευθυνόμενη στην υφυπ. Υγείας, αφήνοντας υπονοούμενα για ανίερες διαπλεκόμενες σχέσεις της κυβέρνησης με συμφέροντα μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα.
Αναλυτικά η ομιλία:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, απόψε εδώ στη Βουλή, στην Ολομέλεια συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει τεράστια σημασία. Τεράστια σημασία για την κοινωνία, για το μέλλον της, για το πώς βλέπουμε ως κοινωνία τον εαυτό μας τα επόμενα χρόνια.
Εγώ έχω μια ρητορική ερώτηση, κυρία Γκάγκα. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα το νομοσχέδιο. Με ποιους διαβουλευτήκατε για να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο; Διαβουλευτήκατε με την κοινωνία; Με τα λαϊκά στρώματα, με τα στρώματα μεσαίας ή μικρής οικονομικής δυνατότητας; Μιλήσατε με τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υπόλοιπο προσωπικό στα νοσοκομεία;
Φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο -δεν ξέρω αλλά φαίνεται μέσα από το νομοσχέδιο- με ποιους μιλήσατε ώστε το δικαίωμα, το δημόσιο αγαθό της υγείας να γίνει προνόμιο και μέσο πλουτισμού στα χέρια των λίγων. Με αυτό το ρητορικό ερώτημα είσαστε αντιμέτωπη και θα είσαστε αντιμέτωπη γιατί είστε γιατρός η ίδια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη χώρα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας παίχτηκε σε τρία πράγματα: στη δημόσια παιδεία, στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο κράτος πρόνοιας. Αυτά, και τα τρία, τα αποδομήσατε, τα εκθεμελιώσατε εντελώς. Το τελευταίο είναι αυτό. Τώρα έρχονται και οι υποκλοπές. Είναι θέμα δημοκρατίας.
Είναι δυνατόν να φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Μετά από τόσα χρόνια, μετά από μία πανδημία, μετά από τη συνειδητοποίηση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, του πληθυσμού του κόσμου παγκοσμίως ότι, η δημόσια υγεία είναι όχι μόνο το μεγάλο διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια αλλά είναι τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο; Γιατί αν δεν έχει υγεία ο πληθυσμός, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει. Στοιχειώδη πράγματα. Και έρχεστε εδώ και πλήττετε πραγματικά με φαρμακερό βέλος τον αξιακό πυρήνα του ΕΣΥ. Ο αξιακός του πυρήνας ποιος είναι; Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Δηλαδή, αυτό που φτιάχνει την κοινότητα. Και μέσα σε αυτή την κοινότητα φτιάχνεται αλληλεγγύη. Αυτό είναι το δημόσιο σύστημα, είτε είναι υγεία, είτε είναι παιδεία, είτε είναι οτιδήποτε τέτοιο.
Αυτό το δημόσιο σύστημα βεβαίως είχε διαβρωθεί. Βεβαίως οι στρεβλώσεις είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν. Όταν έρχεται, λοιπόν, μία πανδημία και βλέπει κανείς τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον - το ζήσαμε και το ζούμε- αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διορθώσει τις στρεβλώσεις και να ισχυροποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να ισχυροποιήσει τον αξιακό του πυρήνα. Γιατί ο αξιακός πυρήνας του ΕΣΥ όπως ο αξιακός πυρήνας της δημόσιας παιδείας είναι ο πυρήνας της αξιοπρέπειας των πολιτών: να είναι όλοι ίσοι, να ξεκινάνε τη ζωή τους με ισότητα και απέναντι στη μεγάλη ανάγκη, που είναι η ασθένεια, να είναι με ισότητα. Βεβαίως αυτός που έχει λεφτά θα βρει πάντα τον τρόπο να πάει και στην ιδιωτική κλινική, να πάει στο εξωτερικό. Εμάς μας ενδιαφέρει ο πυρήνας της αξιοπρέπειας των πολιτών. Και σε αυτή τη Βουλή, αυτό θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όταν ψηφίζουμε, κυρίως τους Βουλευτές της Πλειοψηφίας.
Και τώρα τι κάνετε; Κυρία Γκάγκα, συνοδεύσατε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία στην Αχαΐα. Δεν θα την σχολιάσω, ούτε θα πω –άλλωστε το είπε και ο ίδιος- «σε όποιον δεν αρέσει το καλάθι του νοικοκυριού του κ. Γεωργιάδη, να πάρει το κουβαδάκι του και ας παίξει σε άλλη παραλία». Περί αυτού πρόκειται σε αυτό το νομοσχέδιο. Όποιος δεν έχει λεφτά, να πάει να παίξει σε άλλη παραλία. Μόνο που εδώ, όταν αφορά αρρώστια του πληθυσμού, το κουβαδάκι σε άλλη παραλία έχει κάτι το οποίο είναι μαύρο από κάτω και απέξω.
Πήγατε στο Καραμανδάνειο εν κρυπτώ και παραβύστω. Ο Πρωθυπουργός δεν πήγε ούτε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου ούτε στον Άγιο Ανδρέα ούτε σε καμία δομή. Εσείς που πήγατε στο Καραμανδάνειο, τι είδατε; Η απάντησή σας είναι αυτό το νομοσχέδιο; Βεβαίως η απάντησή σας είναι «ας κλείσει, τι το χρειαζόμαστε;». Είναι ένα νοσοκομείο που έχει τεράστια ιστορία για τα παιδιά όλης της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Είναι χωρίς αναισθησιολόγους, χωρίς τίποτα.
Σε εμάς και ο Τσίπρας και ο Αντρέας Ξανθός άπειρες φορές ήρθαν αυτά τα χρόνια της πανδημίας για να δουν -τουλάχιστον μιλάω για την περιοχή μου- τι συμβαίνει, να έχουν εικόνα, να μιλήσουν με τον κόσμο εκεί.
Έχουμε να πούμε, θα έπρεπε να πούμε πάρα πολλά γι’ αυτό το θέμα. Θα πω όμως κάτι. Θέτει ο Πρωθυπουργός το δίλημμα συνέχεια: «Το διακύβευμα, λέει, των εκλογών είναι, θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;». Η απάντηση είναι μία, ότι δεν πρόκειται να μείνουμε σε αυτό το έργο το οποίο ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία: εφ’ όλης της ύλης καταστροφή των πάντων. Και δεν θα πάμε κυρίως πίσω από τη Μεταπολίτευση.
Κύρια Γκάγκα, είστε γιατρός. Θα έχετε διαβάσει προφανώς ή θα έχετε ακούσει ιστορίες πριν τη Μεταπολίτευση, πώς ήταν τα ελάχιστα νοσοκομεία και ποια ήταν η περίθαλψη του κόσμου και πόσο μεγάλη χειραφέτηση ήταν για αυτή την κοινωνία το ΕΣΥ. Τεράστια χειραφέτηση. Ήταν ελευθερία το γεγονός ότι πληρώνοντας τα ασφαλιστικά του ταμεία, ο πολίτης αυτής της χώρας έχει αξιοπρέπεια. Αυτή την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και Ελληνίδων εσείς πραγματικά την καταρρακώνετε. Ποτέ δεν έχει μείνει ένα κόμμα που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των πολλών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου