Με συμμετοχή 597 αθλητών-τριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας 2022, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, αφιερωμένος στη μνήμη του Πατρινού αθλητή – Μαραθωνοδρόμου Φάνη Τσιμιγκάτου.
Παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο διεξήχθηκαν τα παρακάτω αγωνίσματα:
- Αγώνας δρόμου 5.000 μέτρων για άτομα άνω των 12 ετών
- Αγώνας δρόμου 1.000 μέτρων για μαθητές Δημοτικού Σχολείου
(γεννηθέντες τα έτη 2010 – 2012) και ΑΜεΑ.
Ο Αγώνας ήταν αναγνωρισμένος από τον ΣΕΓΑΣ, έχει ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι του και τελεί υπό την αιγίδα του με βάση Μνημόνιο Συνεργασίας του με τον Δήμο Πατρέων.
Πρωτιές πήραν οι αλλοδαποί δρομείς
Στην δεύτερη θέση ανάμεσα στους άνδρες τερμάτισε ο Ademe Cuneo με 1:06:19, τρίτος ο Κωνσταντίνος Σταμούλης με 1:06:36.
Στις γυναίκες δεύτερη ήταν η Lelei Lilian με 1:14:25, τρίτη τερμάτισε η Δανάη Πασπάτη με χρόνο 1:22:52.
Νικητές στο «5άρι» Κολιός και Κοτσαχείλη
Στα 5 χιλιόμετρα που έγιναν στο πλαίσιο του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας πρώτος τερμάτισε ο Αλέξανδρος Κολιός με 15:53, ενώ δεύτερος ήταν ο Φίλιππος Σιώμος Γκίζας με 16:13. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γιάννης Μπάρλος με 17:30. Την τέταρτη θέση ανάμεσα στους άνδρες πήρε ο Στέφανος Κωσταγιάννης με 18:15, ενώ την πέμπτη πήρε ο Γιώργος Σγουρας με 18:23.
Η Διαδρομή του αγώνα ήταν μετρημένη και πιστοποιημένη από εταιρεία επίσημης μέτρησης και πιστοποίησης και οι επιδόσεις των αθλητών στον Ημιμαραθώνιο αναγνωρίζονται από τον ΣΕΓΑΣ.
Ο Δήμος Πατρέων, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση και ο Αθλητικός Όμιλος Πάτρας «Κούρος» προκήρυξαν τον αγώνα.
Πρωτιές για τους αλλοδαπούς αθλητές και αθλήτριες Ahmed Ouhda, Clementene Mukandanga, Ademe Cuneo, Lelei Lilian
Πρωτιές λοιπόν για τους αλλοδαπούς αθλητές και αθλήτριες Ahmed Ouhda, Clementene Mukandanga, Ademe Cuneo, Lelei Lilian. Στην προκήρυξη του Ημιμαραθωνίου μπορείτε να δείτε όρους και παράβολα
συμμετοχής, καθώς και τα αναφερόμενα χρηματικά έπαθλα ή/και τις παροχές σε
φιλοξενία.
https://www.patrasnightharunbeat.grlfmarathon.gr/prokiryxi/
Οι νικητές όπως προκύπτουν από το αντίστοιχο δελτίο τύπου
και τη σελίδα του Ημιμαραθωνίου είναι οι αναφερόμενοι παρακλατω:
https://www.runbeat.gr/el/article/nyxterinos-imimarathwnios-patras-2022-prwties-gia-ouhda-kai-mukandanga-nikites-sto-5ari-kolios-kai-kotsaxeili
Οι δε συμμετέχοντες αναφέρονται στην παρακάτω σελίδα:
https://ftt.gr/imimarathonios-patras-fanis-tsimigkatos-live-apotelesmata-15-10-2022/ (597 αθλητές-αθλήτριες,
σύμφωνα με την επίσημη σελίδα)
Η χρηματοδότηση και τα έσοδα ήταν:
25.000€ στον ΚΟΥΡΟ μέσω επιχορήγησης από τον Δήμο Πατρέων.
20.000€ από χρηματοδότηση ΔΕΥΑΠ με απόφαση ΔΣ για κάλυψη μεταλλίων και μπλουζων,
απόφαση που ελήφθη τελικά μετά την προκήρυξη του αγώνα, καθώς το νομικό τμήμα
του Δήμου Πατρέων αρχικά γνωμάτευσε αρνητικά.
Και τέλος τα όποια έσοδα από τα παράβολα συμμετοχής των 597 αθλητών.
Δεν θα αναφερθούμε στην δυστοκία της οργάνωσης, αρχής γενομένης από την δήλωση συμμετοχής των αθλητών, μέχρι την έλλειψη νερών για τους δρομείς επί της διαδρομής του ημιμαραθωνίου και το... κυνήγι δρομέων στον τερματισμό από εθελοντές για να καταγράψουν τα στοιχεία κάθε ενός.
Αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθούμε στα ερωτήματα που ανακύπτουν και είναι τα παρακάτω:
Εν πρώτοις συσσωρεύτηκαν χρήματα 45 χιλ. ευρώ, συν τα όποια έσοδα από συμμετοχές των δρομέων, που αν δεχθούμε το ελάχιστο ποσό συμμετοχής των 10 ευρώ, ανέρχονται σε 6.000 ευρώ και συνολικά 51.000 ευρώ.
Κι επειδή υπάρχει μία σχετική πείρα από διοργάνωση παρόμοιων αγώνων, από τα χρόνια του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, επί αείμνηστου Γιώργου Αντύπα, θα αναφέρομε ότι τέτοιοι αγώνες διοργανώνονται από αθλητικούς συλλόγους με την συνδρομή σπόνσορων και δεν επιβαρύνουν τους δημότες, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας, όπως η σημερινή!
Κύριε Πελετίδη,
Επίσης τίθεται ερώτημα: Η τοπική αυτοδιοίκηση Πατρέων είναι Δήμος των Πατρινών, που αγωνιά για την ψυχική και σωματική τους υγεία και προάγει τον λαϊκό αθλητισμό ή μήπως αθλητικό επαγγελματικό σωματείο, με την ακαδημία Στίβου, τα χρονόμετρά του, την τροπαιοθήκη μεταλλίων, τα λάβαρά του, το πάνθεον των αθλητών του, που αναδείχνουν την ιστορία του και γενικά όλα όσα έχουν τα αθλητικά επαγγελματικά σωματεία;
Το εάν έχει μία ιδιαίτερη έφεση προς συγκεκριμένους αθλητικούς παράγοντες, είναι κάτι αρκούντος κατανοητό, το να υποκαθιστά τον ρόλο τους συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής δεν είναι και τόσο δόκιμο!
Και έπειτα αυτή η στάση δεν σηματοδοτεί προσπάθεια έξερσης των Πατρινών από τις πολυθρόνες τους, δεν διεγείρει την ανάγκη τους για ήπια αθλητική εξάσκηση, πρόδρομη της καθημερινής σωματικής.
Διότι από αυτήν την σκοπιά αντικρίζοντας το αποτέλεσμα, βάσιμα μπορούμε να πούμε πως η πλειονότητα των Πατρινών πολιτών μέσης αντίληψης, δεν κεντρίστηκαν από την ανάγκη συμμετοχής στο αθλητικό δρώμενο, το οποίο απαθείς ίσως, παρακολούθησαν.
Και κατεγράφη στην συνείδησή τους ο Δήμος ως... αθλητικός παράγοντας; Ίσως, αλλά αφορούντες μόνον τους άμεσα εμπλεκόμενους!
Θέλει ο δήμαρχος Πελετίδης να καταγραφεί ως αυτός που προάγει την σωματική υγεία των Πατρινών, ή τέλος πάντων αυτών της μικρής και μέσης ηλικίας; Δεν χρειάζονται διεθνείς οργανώσεις. Γι αυτές είναι κατάλληλοι οι υπάρχοντες αθλητικοί φορείς.
Κύριε Πελετίδη,
Ας αρκεστείτε στα πολύ απλά ζητήματα. Συνεργασία με τους υπηρέτες του Λαϊκού Αθλητισμού, αυτούς τους άδολους και αμόλυντους του Λαϊκού Αθλητισμού, που χρόνια τώρα, υπό αντίξοες συνθήκες παλεύουν --άνευ απολαβής-- να κρατήσουν ψηλά το ιδεώδες και να γίνονται υποδείγματα για τους άψητους αθλούμενους, που ακούν για χρόνους, χρονόμετρα και ακρίβειες δεκάτων του δευτερολέπτου και τους καταλαμβάνει δέος!
Περπάτημα στην ελεύθερη παραλία, τζόκινγκ, άθληση στις πλατείες, επίσκεψη στις πράσινες περιαστικές περιοχές είναι λίγες μόνον από δράσεις που μπορεί και πρέπει να προωθήσει ο Δήμος. Εσείς ως καρδιολόγος στο επάγγελμα γνωρίζεται την αξία της ήπιας άθλησης!
Δεν χρειάζονται οι μεγάλες πολυδάπανες διεθνείς διοργανώσεις στους Πατρινούς. Έχουμε πικρή πείρα από το απώτατο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν.
--Τι άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πάτρα;
--Τι άφησαν ως παρακαταθήκη οι Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνονταν επί Φούρα στην πόλη μας, πέραν από τις... νεκροστήλες της Ηρώων Πολυτεχνείου και τα γενναία τραπεζώματα των μεσογείων... παραγόντων;
--Τι μας παρείχαν οι Μεσογειακοί του 2019, πέραν από τις αρπαχτές των κορακιών του Αθλητισμού;
Και τέλος
--Ποιο το όφελος από τον ημιμαραθώνιο 2022, στον οποίο μπήκατε συνδιοργανωτής, προσφέροντας τον τίτλο της πόλης και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό;
--Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι -άξιοι κατά τ' άλλα- Αφρικανοί δρομείς που και τα... 50 ευρώ χρηματικό έπαθλο, γι αυτούς συνίσταται σε θηριώδες ποσό, για τα δεδομένα της χώρας τους.
Αυτά και παρακαλώ, μην μπείτε στον κόπο να μιλήσετε για το ανύπαρκτο όφελος της πόλης από την συρροή θεατών...
Θα δεχθώ όμως καλοπροαίρετα τους αφορισμούς, του... ιερατείου σας, αλλά αυτό είναι... ευαγγέλιο μιας άλλης Τετάρτης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου