Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Μας έχετε εξευτελίσει ως χώρα, τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο λοιπό Διεθνές Περιβάλλον – Φυλακές, προστατευόμενοι μάρτυρες, υποκλοπές, ελευθερία του τύπου. Σε όλα αυτά έχουμε γίνει καταγέλαστοι» φώναξε ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου, μέσα στη Βουλή, απευθυνόμενος στην πλευρά της κυβέρνησης!
Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Αναμόρφωση και Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα αρχικά αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας μας, που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Τόνισε ότι το μέγεθος της ευθύνης της Κυβέρνησης αποτυπώθηκε προσφάτως και στην περιβόητη Έκθεση της CPT, που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, έπειτα από μια ad hoc επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα - στην οποία η Κυβέρνηση δεν έδωσε επαρκή δημοσιότητα- που ουσιαστικά χαρακτήρισε τις ελληνικές φυλακές ως αποθήκες ανθρώπων. Η χώρα μας απειλήθηκε από την Επιτροπή με διεθνή εξευτελισμό μέσω Δημόσιας Δήλωσης και απαιτήθηκε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη μεταχείριση των κρατουμένων.
Τα κομβικά σημεία της Εισήγησης του κ. Μάρκου υπήρξαν τα εξής: (α) Ειδικό Ένδικο Μέσο: Τον Ιανουάριο του 2019 με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τη θέσπιση ενδίκου βοηθήματος διαθεσίμου στους κρατουμένους, κατά άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), από τις εργασίες της Επιτροπής προέκυψε σχετικό πόρισμα, τον Ιούλιο του 2020 κατατίθεται στη Βουλή σε κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης διακομματική πρόταση νόμου, η οποία, ωστόσο, έμεινε στο συρτάρι...! Έπρεπε να φτάσουμε στο παρά 1΄ της Δημόσιας Δήλωσης της Επιτροπής, ώστε να φιλοτιμηθεί η Κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση έναν νόμο, που είχε στα χέρια της έτοιμο από το 2019..., (β) Επανένταξη: Η αποτροπή της υποτροπής του κρατουμένου προϋποθέτει την υποβοήθησή του στην εύρεση εργασίας, τη διατήρηση των οικογενειακών και φιλικών του δεσμών, κυρίως μέσω της χορήγησης αδειών και την κατάλληλη εκπαίδευσή του. Η Κυβέρνηση τί κάνει; Αυστηροποιεί και αδιαφορεί και (γ) Εναλλακτικές της κράτησης Ποινές: «Έχω προσωπικά καταθέσει τουλάχιστον δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις όμως, ακόμη περιμένουμε την ενεργοποίησή της», τόνισε ο Βουλευτής.
Τέλος, ο κ. Μάρκου κάλεσε τον Υπουργό να ενθαρρύνει και να δημοσιοποιήσει στους κρατουμένους τη λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη και να τους δώσει εργαλεία να προσφεύγουν σε αυτόν ώστε να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει Συνήγορος του Κρατουμένου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου