«Οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Αχαΐας, όπως και όλης της Ελλάδος, “στενάζουν” από την έλλειψη προσωπικού»
Ε
Ερώτηση για την συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η συσσώρευση των προβλημάτων αυτών είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας της Πολιτείας και έχει οδηγήσει τους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων της χώρας, μετά και από τις αποφάσεις των κατά τόπους οργάνων τους, σε έναρξη κινητοποιήσεων.
Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι:
· στα Πρωτοδικεία της Αχαΐας και στο Εφετείο Πατρών δεν υπάρχουν Γραμματείς για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στην έδρα.
· στην Εισαγγελία Εφετών και στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών δεν υπάρχουν επιμελητές για να διενεργήσουν τις επιδόσεις των κλήσεων.
· στα Ειρηνοδικεία η αύξηση της δικαστηριακής ύλης καθώς και η αναβολή πολλών υποθέσεων λόγω covid-19 έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου εργασίας και την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
· στα Πταισματοδικεία έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος δικογραφιών για προκαταρκτική εξέταση.
Επιπλέον:
Οι συνθήκες στέγασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, του Ειρηνοδικείου Πατρών και του Πταισματοδικείου Πατρών είναι επιεικώς απαράδεκτες, υγειονομικώς επικίνδυνες, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, ούτε και δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, με συνέπεια να καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση μεταστέγαση.
Τα προαναφερθέντα προβλήματα επηρεάζουν καθημερινά και χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται στις δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, με αποτέλεσμα απώλεια χρόνου και χρημάτων.
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: «Οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Αχαΐας, όπως και όλης της Ελλάδος, “στενάζουν” από την έλλειψη προσωπικού».
Τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων και κατά συνέπεια στην αποτελεσματική και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης δημιουργούν τα μεγάλα κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια όλης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, τα κενά αυτά φτάνουν σε περίπου 2.800 από συνολικά 8.769 οργανικές θέσεις, δηλαδή ξεπερνούν το 30%.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι των δικαστικών υπηρεσιών της Πάτρας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως τα κενά οργανικών θέσεων αγγίζουν πλέον το 33%.
Είναι γνωστό ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει επωμίζονται το επιπλέον βάρος, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε περισσότερες θέσεις, να παίρνουν δουλειά ακόμα και στα σπίτι τους και να κάνουν υπερωρίες, για τις οποίες δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε. Οι αποδοχές τους μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, μετά τις μειώσεις που υπέστησαν τις εποχές των μνημονίων και δεν ανταποκρίνονται στον όγκο της δουλειάς που καλούνται καθημερινά να φέρουν εις πέρας.
Επίσης, όπως είναι γνωστό και από προηγούμενες ερωτήσεις μας, οι δικαστικοί υπάλληλοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τις ανεπαρκείς αλλά και απαρχαιωμένες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Ειδικότερα και όσον αφορά τις δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας, το Ειρηνοδικείο Πατρών αυτή τη στιγμή στεγάζεται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας, συνολικού εμβαδού 300 τ.μ, δηλαδή σχεδόν 4 φορές λιγότερο από τα τετραγωνικά που προβλέπει η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου. Οι παρούσες συνθήκες στέγασης του Ειρηνοδικείου Πατρών είναι επιεικώς απαράδεκτες, υγειονομικώς επικίνδυνες, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, ούτε και δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, με συνέπεια να καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση μεταστέγαση.
Η συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, αποτέλεσμα της ολιγωρίας της πολιτείας, έχει οδηγήσει τους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων της χώρας, μετά και από τις αποφάσεις των κατά τόπους οργάνων τους, σε έναρξη κινητοποιήσεων. Με τις κινητοποιήσεις αυτές διεκδικούν άμεσους και μαζικούς διορισμούς Δικαστικών Υπαλλήλων, εργασία σε σύγχρονα, προσβάσιμα από όλους, λειτουργικά και ασφαλή κτήρια, επέκταση και εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, μηχανοργάνωση, ηχογράφηση, αποηχογράφηση, σωστή αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού και άμεση πρόσληψη νέου, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας τους και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, πληρωμή όλων των υπερωριών και της εργασίας τα Σάββατα, τα απογεύματα και τις αργίες, υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αύξηση των εξόδων κίνησης των επιμελητών για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους.
Επειδή όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα επηρεάζουν καθημερινά και χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται στις Δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, με αποτέλεσμα απώλεια χρόνου και χρημάτων.
Επειδή η έλλειψη προσωπικού, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, όπως επισημαίνεται από όσους γνωρίζουν καλά την εσωτερική λειτουργία της Θέμιδος, αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των διοικήσεων και των υπευθύνων για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων.
Επειδή πολλά
δικαστικά κτίρια είναι παλιά, με σοβαρά προβλήματα
στατικότητας
και ελλείψεις στη λειτουργικότητά τους, μη προσβάσιμα σε ΑμΕΑ, ασυντήρητα ή
υποτυπωδώς συντηρημένα.
Επειδή επομένως όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σοβαρές συνέπειες στην ίδια την απονομή Δικαιοσύνης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υλοποιηθούν τα πάγια και δίκαια αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων;
2) Ποια η πρόθεση για την επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην ταμείου αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας;
3) Ποια η πρόθεση και οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων;
4) Τι προτίθεται να κάνει για να εκσυγχρονίσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και να καταστούν αυτές προσβάσιμες σε ΑμΕΑ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χρηστίδου Ραλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου