ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

«Ένα μαθηματικό Enigma και ο πόλεμος κατά του ναζισμού»

Ιστορικά ντοκουμενταρισμένη ομιλία  από τον καθηγητή Πέτρο Στεφανέα, της Σχολής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Μετσόβιου, ανήμερα της αντιφασιστικής επετείου 

Ιστορικά ντοκουμενταρισμένη ομιλία  υπό τον τίτλο τίτλο "Ένα μαθηματικό Enigma και ο πόλεμος κατά του ναζισμού" εκφωνήθηκε από τον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Πέτρο Στεφανέα, της Σχολής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ανήμερα της επετείου ττης 28ης Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τον κεντρικό ομιλητή προλόγισε ο Ανδρ. Μουντουβής, πρύτανης  του ΕΜΠ, αναπλ. καθηγητής, που τόνισε ότι το «Όχι» είναι στιγμές που επιβάλλεται να το πούμε, αλλά δεν αποτελεί πάντα προοδευτική απάντηση, συνδέοντας το τότε με την σημερινή αντίδραση στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Στην κεντρική ο ομιλία ο καθηγητής Πέτρος Στεφανέας, μιλώντας για τον ηλεκτρονικό πόλεμο που είχε αναπτυχθεί τόσο πριν την κήρυξη του πολέμου, όσο και κατ' αυτόν, τόνισε την σπουδαιότητα των ανθρώπων που δούλεψαν σε ηλεκτρονικά προγράμματα για το σπάσιμο κωδίκων των Ναζί, που όμως έμειναν στην αφάνεια μέχρι το 1974, αφού απαγορευόταν να μιλήσουν επί ποινή θανάτου.  

Συνολικά στις μηχανές αποκρυπτογράφησης εργάζονταν κυρίως γυναίκες, που σύμφωνα με στοιχεία έφθασαν τον αριθμό 8.000, ή το 75% του πληθυσμού. 


 Στο 6'57'' μιλά για τον πρώτο υπολογιστή, την κρυπτογραφική μηχανή Enigma, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαβίβαση μηνυμάτων από Ναζί και συμμάχους και αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που έφθασαν ίσως τον αριθμό 300 στα χέρια των  εμπλεκομένων στον πόλεμο κατασκοπίας.  

Σημαντική και η πληροφορία που παρέθεσε για το βρετανικό πρόγραμμα Ultra, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραπλάνηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες με τις κατευθυνόμενες πληροφορίες των Συμμάχων, μέσα από το πρόγραμμα περίμεναν το 1944, απόβαση των δυνάμεων του στρατηγού Πάτον στο Καλέ, αλλά έγινε στην Νορμανδία. Αυτά τα μηχανήματα, πολλά μαζί, τα δούλευαν οι Βρετανοί εγκατεστημένα στην Αγγλία και καταστράφηκαν με εντολή του Τζώρτζιλ, αμέσως μετά τον Β' ΠΠ, προφανώς για να μην εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές του οι ηττημένοι ναζί, σε περίπτωση που εισχωρήσουν στο πρόγραμμα.

Αυτό το πρόγραμμα έμεινε μυστικό μέχρι το 1974, όταν αποκαλύφθηκε από πρωταγωνιστή του σε βιβλίο που εξέδωσε.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως οι ελληνικές Υπηρεσίες παραμονές κήρυξης του πολέμου κατά της Ελλάδας, μάθαιναν τα πάντα γύρω από τις ιταλικές προθέσεις, καθώς οι Ιταλοί δεν κρυπτογραφούσαν τα μηνύματά τους, διότι λόγω υπεροψίας, δεν πίστευαν ότι οι Έλληνες έχουν δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Κι ακόμη, πολωνική μηχανή αποκρυπτογράφησης Bomba, αποτέλεσε οδηγό με βάση λέξεις του μετεωρολογικού δελτίου. Κι έτσι πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με την γερμανική επέμβαση στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, οι Πολωνοί γνώριζαν και πληροφόρησαν τις βρετανικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπου οι μεν Βρετανοί αξιοποίησαν τις πληροφορίες, οι δε Γάλλοι τις αγνόησαν ως ανυπόστατες!

Οι Βρετανοί δεν είχαν καμία πληροφόρηση για τις μηχανές κατασκοπίας, μέχρι το 1939.

Προοδευτικά, στήνουν ολόκληρο εργοστάσιο, που αποτέλεσε μία μυστική πόλη, το Μπλέντι Παρκ, στο οποίο εργάζονταν χιλιάδες γυναίκες κυρίως, με υποχρέωση να μην αποκαλύψουν ποτέ την ύπαρξή του. Εκεί επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα της μηχανής Bomba Machine, που τότε το μέγεθός της ήταν περίπου ίσο με το ένα τρίτο μεγάλου δωματίου. Σε αυτό το πρόγραμμα εργάστηκαν ανώνυμοι μετεωρολόγοι, συγγραφείς και πολλοί άλλοι επιστήμονες της πληροφορίας

Έτσι στο τέλος του 1939, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα, χάρη και στην πολωνική μηχανή Bomba. Εξ ου και οι πληροφορίες για επικείμενη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και ως  επακόλουθο την μεταφορά του πολέμου στην Κρήτη, που εσφαλμένα οι Βρετανικές υπηρεσίες δεν πίστεψαν πως οι Γερμανοί ναζί θα της έδιναν τόση σημασία και θα την προόριζαν για σταθμό στην Μεσόγειο, ώστε ο Χίτλερ να διαθέσει το προσωπικό του Σώμα επίλεκτων αλεξιπτωτιστών, που κατεστράφη από την κρητική αντίσταση και δεν χρησιμοποιήθηκε  ξανά στην διάρκεια του Πολέμου.

Το 1964 ο ένας από τους δύο Πολωνούς εφευρέτες της μηχανής αυτής επιστρέφοντας στην χώρα του εξέδωσε βιβλίο, αναφερόμενο στα σχετικά του προγράμματος και οι πολωνικές σοσιαλιστικές αρχές τον αναδεικνύουν ήρωα του πολέμου. 

Μηχανές αποκρυπτογράφησης υπήρχαν και πριν τον πόλεμο, ενώ η μηχανή Lorenz machine (Λόρεντς Μάτζικ) χρησιμοποιούνταν από τον Χίτλερ για την αποστολή  προσωπικών μηνυμάτων αυτού και των επιτελών του. Αυτόν τον κώδικα έσπασε ο William Thomas Tutte, μαθηματικός  που καταγίνονταν με την θεωρία των γραφημάτων, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών το 2002.

Επίσης αναφέρθηκε στην προσφορά του Alan Turing, (Άλεν Τιούρινγκ) μαθηματικού, εργαζόμενου στην Λογική, που συντόμευσε το ''σπάσιμο'' του Enigma  του γερμανικού Ναυτικού. Αυτός ο επιστήμονας πέθανε το 1954 στη μικρή ηλικία των 42 χρόνων. 

Αλλά και στον  επιστήμονα Μάριαν Ρεβιένσκι  που με την δική του μηχανή αποκρυτογράφησε τους κώδικες του γερμανικού στρατού, Όπως και στον Αμερικανό Νιούμαν που κατασκεύασε την δική του μηχανή το 1951.

Ο προγραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής Enigma, που καταλάμβανε χώρο όσο το ένα τρίτο μεγάλου δωματίου!

O καθηγητής  Πέτρος Στεφανέας, της Σχολής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών  του Μετσόβιου αναφέρθηκε ακόμη στον Βρετανό Tommy Flowers (Τόμυ Φλάουερ) κατασκευαστή του πρώτου προγραμματιζόμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή της Ιστορίας, στην διάρκεια του Πολέμου, στην υπηρεσία των Βρετανών, που πια είχαν την δυνατότητα σε λίγες ώρες να αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα των Γερμανών και της μηχανής του Enigma.


Μετά το τέλος του ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών για το ποιος έφτιαξε τον πρώτο προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή, που όμως αποδείχθηκε πως ήταν οι Βρετανοί.

Μάλιστα η επιχείρηση Ultra υπολογίζεται ότι συντόμευσε τον πόλεμο κατά δυο χρόνια και σώθηκαν έτσι πολύτιμες ανθρώπινες ζωές.

Και ο καθηγητής  ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά σε αυτούς τους ήρωες των προγραμμάτων, τους στρατευμένους επιστήμονες που χειρίζονταν τα προγράμματα, αλλά οι κυβερνήσεις δεν τους τίμησαν γιατί η δράση τους παρέμεινε μυστική για πολλά χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου.

Κι όμως αυτοί συνέβαλαν ώστε να κερδίσουμε την ελευθερία μας από τον ναζισμό και τον φασισμό, κατέληξε ο καθηγητής Πέτρος Στεφανέας.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: