ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Με πρώτη την Πελοπόννησο η ερημοποίηση της γης



Η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ώστε οι πόλεις να είναι ανθεκτικές έναντι φυσικών καταστροφών διατυπώθηκε στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. 


Άλλωστε, οι εκτιμήσεις μιλούν για περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και τάση ερημοποίησης περιοχών της Μεσογείου, καθώς τα επόμενα χρόνια οι βροχοπτώσεις θα είναι χαμηλότερης έντασης και συχνότητας στην περιοχή. Ειδικά για την Ελλάδα, οι πρώτες επιπτώσεις της ερημοποίησης έχουν χτυπήσει την Πελοπόννησο.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι βροχές στην Ελλάδα και τη Ν. Ιταλία θα είναι λιγότερες. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρ. Ζερεφό, τα προηγούμενα 100 χρόνια, στις συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου η μείωση των βροχοπτώσεων άγγιξε το 20% συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η ξηρασία θα ενταθεί επηρεάζοντας τη Ν. Ιταλία και τη Νότια Ελλάδα και ιδίως την περιοχή της Πελοποννήσου. 

Με βάση τους υπολογισμούς του, ο Χρ. Ζερεφός εξηγεί ότι τα επόμενα 50 χρόνια θα συνεχιστεί η μείωση της βροχόπτωσης κατά 10%. Άρα, μέσα σε 150 χρόνια, η βροχόπτωση στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου θα μειωθεί κατά 30%. Όπως τονίζει ο Χρ. Ζερεφός, ήδη τα φαινόμενα ερημοποίησης είναι έντονα στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επιστήμονες επισημαίνουν η ερημοποίηση συνοδεύεται από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και φαινόμενα ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: