«Δαπανήσαμε
1.600.000.000 ευρώ για τη
φτώχεια»
Το αργότερο μέχρι τα τέλη του
Φεβρουάριου του 2019 θα γίνουν 341 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για να
καλύψουν τις ανάγκες των 69 ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας
της χώρας.
Αυτό
τόνισε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου
του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Η
κα Φωτίου διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή
ιδρύματα των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους, θα παραμείνουν στις θέσεις
τους μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και θα έχουν αυξημένη
μοριοδότηση.
Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2019 που θα αφορούν εισοδήματα του 2018, θα δείτε ότι έχουμε ρίξει τη φτώχεια και την παιδική κάτω από τα επίπεδα του 2008» τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η Αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου επισήμανε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη για τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια:
-Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία κοινωνικής διάλυσης. Πώς έγινε αυτό; Θα σας πω πώς έγινε αυτό. Πρώτον, δαπανήσαμε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης 1.600.000.000 ευρώ για τη φτώχεια, όταν δεν είχατε δώσει επί πέντε χρόνια ούτε 1 ευρώ για τη φτώχεια και για την ακραία φτώχεια.
-Δεύτερον, φέτος τα ποσοστά φτώχειας είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν το 2008. Δηλαδή, προ της κρίσης. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι αυτά τα ποσοστά που διαβάζετε του 2017, είναι με εισοδήματα του 2016. Δηλαδή, ό,τι έχουμε πετύχει, το έχουμε πετύχει με τις πολιτικές μας μόνο δύο χρόνων, του 2015 και του 2016. Σας πληροφορώ ότι όταν θα μπουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2019 που θα αφορούν εισοδήματα του 2018, θα δείτε ότι έχουμε ρίξει τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια κάτω από τα επίπεδα του 2008 και αυτά είναι οι προσομοιώσεις, τις οποίες έχουμε κάνει.
-Υπερδιπλασιάσαμε όλους τους προϋπολογισμούς που παραλάβαμε, για την πρόνοια, βέβαια. Χρειάζεται, όμως, να μελετήσετε λίγο προσεκτικότερα τους δείκτες της παιδικής φτώχειας. Θα δείτε ότι το 2012 είναι 26,9%, το 2015 είναι 26,6% και το 2017 είναι 24,5%. Δηλαδή, δύο μονάδες κάτω.
-Αυξήσαμε τα χρήματα για το παιδί μέσα σε μια φοβερή τριετία από 800 εκατομμύρια που παραλάβαμε σε 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια, δηλαδή 500 εκατομμύρια παραπάνω. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να πάει η χώρα μπροστά. Αυτό είναι ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν είναι όλος ο πληθυσμός σου να είναι σε φτώχεια, το μεγαλύτερο ποσοστό, και λίγοι να καρπώνονται αυτόν τον περιβόητο πλούτο. Αυτό κάνατε, αυτό ισχυρίζεστε, αυτό θα αντιστρέψουμε.
-Εμείς προχωράμε σε δέκα εμβληματικές δράσεις για το παιδί. Αλλάζουμε τη ζωή του παιδιού, γιατί αλλάζουμε το μοντέλο πρόνοιας με οριζόντια μέτρα. Αλλάζουμε, δηλαδή, τα επιδόματα. Δώσαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξαμε τα οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα από εκεί που έπαιρναν τα επιδόματα οκτακόσιες χιλιάδες οικογένειες, σήμερα παίρνουν από 40 ευρώ, 70 ευρώ το παιδί -ψηφιακά- όλοι, και άρα αυξήθηκαν κατά εκατό χιλιάδες οι οικογένειες. Από ένα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες παιδιά, ένα εκατομμύρια πεντακόσια πενήντα παιδιά. Από εκεί που έπαιρναν ογδόντα χιλιάδες voucher στους βρεφονηπιακούς, τώρα παίρνουν εκατόν είκοσι επτά χιλιάδες voucher. Αυξάνουμε τις θέσεις των βρεφονηπιακών.
-Δίνουμε αυτήν τη στιγμή στους εκατόν πενήντα τρεις χιλιάδες κάθε μέρα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά, φτωχά και μη φτωχά, ένα μέτρο μεγάλης πολιτικής, που απ’ ό,τι φαίνεται έχει αποτελέσματα. Γιατί η σχολική διαρροή σταμάτησε. Έχουμε εξαιρετικά ποσά, από τα μικρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολικής διαρροής. Αυτά δεν τα είδατε. Έχει 6% σχολική διαρροή η Ελλάδα.
-Κάνουμε ολόκληρη την πρόνοια ψηφιακή για να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Σήμερα κάνουμε μεγάλες αλλαγές, όπου η Ευρώπη μας ζητάει τη συμβουλή μας και αλλάζει τις πολιτικές της για τη φτώχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου