ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το Μαξίμου για την λαθρεμπορία καυσίμων



Η εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών τόσο στην αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας καυσίμων υλοποιήθηκε με την ανάληψη ενεργειών της τωρινής κυβέρνησης. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο βελτιώθηκε και ενισχύθηκε με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων που συντέλεσαν στην υλοποίηση νόμων, οι οποίοι παρέμεναν αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς.


Το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών (βυτιοφόρα κλπ.) νομοθετήθηκε το 2013, ωστόσο οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του εκδόθηκαν το 2017. 

Το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και τον έλεγχο ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις «ελεύθερες εγκαταστάσεις» των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων  προϋπήρχε από το 2013. Ωστόσο, η έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής απόφασης έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2015 και το 2016.

Τις ίδιες αδυναμίες και ελλείψεις παρουσίαζε η νομοθεσία για τα συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα, οι οποίες θεραπεύτηκαν με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων το 2017.

Συνολικά, το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3784 του 2009. Ωστόσο, η πρόβλεψη για εγκατάσταση λογισμικού από διαφορετικές εταιρείες, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στον έλεγχο, αλλά και προβλήματα με παραποιήσεις του λογισμικού και των στοιχείων που αποστέλλονταν από τις αντλίες. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες νομοθετικές και άλλες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος με την παράλληλη αναβάθμιση και υλοποίηση ενός εθνικού λογισμικού και την επέκτασή του σε όλο την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Ακόμα, δράσεις για την περαιτέρω θωράκιση του πλαισίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων περιλαμβάνουν την αποστολή για έγκριση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο αφορά στη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Ταυτόχρονα σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται το μητρώο εμπορίας και διακίνησης όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν συμπληρωθεί και με νέα νομοθεσία, όπου ήταν απαραίτητο, όπως άλλωστε συνέβη και με το λαθρεμπόριο σε άλλα είδη (καπνικά, αλκοολούχα).


 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ X-RAY ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η Κυβέρνησή μας έχει από την αρχή αποδείξει τη βούλησή της για την πάταξη του λαθρεμπορίου κάθε μορφής και για την ενίσχυση της Τελωνειακής Υπηρεσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προέβη στην αποδοχή δωρεάς για την προμήθεια του πρώτου αυτοκινούμενου σαρωτή (x-ray scanner) στη χώρα μας, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Στις  23  Δεκεμβρίου  2015  υπεγράφη  η  σύμβαση  μεταξύ  της  εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.»  και «ΠΡΩΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»  και  το σύστημα έχει ήδη παραληφθεί και τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.
Εντός του Αυγούστου 2017 ολοκληρώθηκε η παραλαβή 4 επιπλέον μηχανημάτων x-ray, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κομβικά Τελωνεία της χώρας και παράλληλα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των τελωνειακών υπαλλήλων που θα τα χειρίζονται.
Τέλος, βρίσκονται στην τελική φάση διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον 12 μηχανημάτων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8 αυτοκινούμενα, 2 σταθερά και 2 για σιδηροδρομικά βαγόνια εμπορευματοκιβωτίων).
Σημειωτέον ότι η Κυβέρνησή μας προχώρησε, επίσης το 2015, σε αποδοχή δωρεάς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που αφορούσε μία γεφυροπλάστιγγα για τη ζύγιση των εμπορευμάτων και ενός οικίσκου προς το Τελωνείο Προμαχώνα. Τονίζεται ότι η πρόταση δωρεάς είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τα μέσα του έτους 2014, και εκκρεμούσε από τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: