ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση Τζανακόπουλου, για τις διαπραγματεύσεις





Καμία απολύτως συζήτηση για μέτρα μετά το 2018
Κυρίες και Κύριοι,
Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη.

Οι πληροφορίες ωστόσο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στερούνται αλήθειας.
Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018.
Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης ,είναι αναγκαίο  όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες.
 Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς αλλά απαιτείται χρόνος, ώστε να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί εκκινώντας από το 2019.
 Αυτή τη στιγμή εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια.
Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα τους θα είναι μηδέν. Προφανώς, αυτό εξαρτάται όμως και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με βάση εξάλλου τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο στόχος αυτός δεν τίθεται εν αμφιβόλω.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες.

Εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.
 Η παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος είναι αναπόσπαστο  μέρος της 2ης αξιολόγησης.
 Μετά τον καθορισμό τους, θα διευκολυνθεί η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
 Συνεπώς, τα βήματα, ο οδικός χάρτης που έχουμε μπροστά μας για την ολοκλήρωση μιας συνολικής συμφωνίας, είναι σαφή.
Πρόκειται όμως για μια Συμφωνία που είναι κάτι περισσότερο από την ολοκλήρωση μιας απλής αξιολόγησης, αφού ταυτόχρονα επιλύει το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και δίνει το πράσινο φως στις αγορές, για να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.
Στο διάστημα λοιπόν που ακολουθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί, όπως πάντα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Με στοχοπροσήλωση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.
Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από διαρροές και δημοσιεύματα.
Και καλούμε και τους πολίτες να μην παρασύρονται από αυτά.
Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και την επιτροπεία .
 Στόχος μας να τελειώνουμε οριστικά με τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια που τα συνοδεύουν.
Η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας είναι ακριβώς το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Προφανώς, το σύνολο αυτών των ενεργειών απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά, όμως ήδη το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που τεχνηέντως είχε δημιουργηθεί από συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έχει ανατραπεί.
 Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών αλλά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και η αβεβαιότητα που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν δεν βρίσκει κανένα απολύτως έρεισμα σε πραγματικά γεγονότα.
Σε αυτό το σημείο όμως είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η Νέα Δημοκρατία, είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της όμως, επιτείνεται σήμερα που ήδη έχει ανακρούσει πρύμναν. Η επιχειρηματολογία της τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή, αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό. Αυτό που αποφεύγει όμως επιμελώς να αναφέρει, είναι ότι οι απαιτήσεις που προέβαλλε το ΔΝΤ για επιπρόσθετα μέτρα είχαν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήδη από το Δεκέμβριο του 2015. Πριν δηλαδή σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στα συμφωνημένα, τον Αύγουστο του 2015, χρονοδιάγραμματα.
Το στρατηγικό αυτό αδιέξοδο εκφράζεται εξάλλου και από τις διαρκείς παλινωδίες της γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της, κυρίου Γεωργιάδη, αλλά και του κυρίου Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικές αυτών των παλινωδιών.
 Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης, εντάσσονται εξάλλου και οι το λιγότερο ατυχείς δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα.
Απέναντι σε αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η οποία ήδη έχει μπει από το 2016 σε τροχιά ανάκαμψης.
Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: